Excelin uusia funktioita 2

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Excel

Tässä loput kolme Excelin kuudesta uudesta funktiosta: MAKS.JOS.JOUKKO, MIN.JOS.JOUKKO, JOS.JOUKKO (MAXIFS, MINIFS, IFS). Muut kolme on käsitelty edellisessä postauksessa. Nämä funktiot ovat käytettävissä mikäli sinulla on Excel 2019 tai Office 365 -tilauksen mukana asentunut Excel (myös macOS-versio).

 

MAKS.JOS.JOUKKO, MIN.JOS.JOUKKO (MAXIFS, MINIFS)
Nämä kaksi funktiota toimivat samalla periaatteella. MAKS.JOS.JOUKKO hakee suurimman arvon, joka täyttää annetut ehdot, MIN.JOS.JOUKKO hoitaa vastaavasti ehdot täyttävän pienimmän arvon etsimisen.

Esimerkissä on hinnasto, josta haetaan halvinta t-paitaa. Värilläkin on väliä, sen pitää olla punainen. MIN.JOS.JOUKKO-funktion ensimmäinen argumentti vähimmäisalue on alue, jolta pienin arvo löytyy. Tämän jälkeen määritellään alue, jolta ensimmäisen ehdon mukaista arvoa etsitään eli tässä se on tuotteiden nimet sisältävä sarake. Ehto kirjoitetaan lainausmerkkeihin, koska se on aakkosnumeerista tietoa. Toinen ehtopari ohjaa etsimään Väri-sarakkeesta merkkijonoa “punainen”. Ehtopareja voi olla käytössä kaikkiaan 126 kappaletta.

MAKS.JOS.JOUKKO-funktion käyttö sujuu samaan tapaan. Kirjoita kokeeksi vaikka kaava, joka etsii hintavimmat mustat trikoot. Ensimmäisenä argumenttina oleva maksimilaajuus on alue, jolta suurin arvo löytyy. Kriteerilaajuus1 tarkoittaa aluetta, jolta ensimmäisen ehdon (kriteeri1) mukaista arvoa etsitään. Jos oudoksut argumenttien nimityksiä, et ole yksin ajatustesi kanssa. Minusta edellisen funktion “vähimmäisalue” on onnistuneempi kuin “maksimilaajuus”, joten mitä vikaa olisi ollut esimerkiksi nimityksessä maksimialue?

 

JOS.JOUKKO (IFS)
Useiden yhtäaikaisten ehtojen käyttäminen on aikaisemmin tarkoittanut sisäkkäin kirjoitettavien JOS-kaavojen nysväämistä, jolloin helposti vähintään yksi sulkumerkki jää puuttumaan tai on liikaa. JOS.JOUKKO tekee kaavojen kirjoittamisen merkittävästi helpommaksi.

Esimerkissä myyjät saavat sanallista palautetta tekemänsä tuloksen perusteella. C-sarakkeessa on kaava, jossa on annettu 3 lukuarvoa, joiden ylittäminen ja yhdessä tapauksessa alittaminen tuottaa tietynlaisen kehotteen taulukkoon. Funktion ensimmäinen argumentti on logiikka_testi1, jonka jälkeen kerrotaan mitä taulukkoon kirjoitetaan testin toteutuessa. Tämän jälkeen seuraa toinen logiikkatesti-arvo -pari ja niin edelleen aina 127 kappaleeseen asti.

Kaava voidaan kirjoittaa toisellakin tavalla. Esimerkin kaavassa käytetty TOSI-argumentti (TRUE) antaa vastaukseksi arvon, jonka voi ajatella vastaavan JOS-funktion arvo_jos_epätosi -argumenttia eli mitä tehdään ellei mikään annetuista ehdoista toteudu. Toisen esimerkin myyjillä on tiukempi pomo, joka antaa kannustavan sanallisen palautteen vain myyntiluvuista, jotka ylittävät 6000 ja 8000, mutta ellei näistä kumpikaan toteudu, ehdon tutkiminen pysäytetään TOSI-argumenttiin ja tiedossa on kehityskeskustelu.

Odotan lähiaikoina Exceliin tulevaksi myös uutta hakufunktiota XHAKU (XLOOKUP), jonka luvataan korjaavan vanhempien hakufunktioiden puutteita. Ainakaan vielä se ei löydy omasta Exclistäni, mutta merkeistä päätellen hyvin pian. Funktion toimintaan voit tutustua videon välityksellä:

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.