Excelin uusia funktioita 1

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Excel

Exceliin on ilmaantunut 6 uutta funktiota, jotka ovat käytettävissä Excel-versiossa 2019 sekä Office 365 -tilauksen mukana saadussa Excelissä, myös macOS-versiossa.

 

YHDISTÄ (CONCAT)
Jos tunnet KETJUTA-funktion (CONCATENATE), YHDISTÄ-funktion toimintatapa on tuttu. Se on tarkoitettu sijoittamaan useassa erillisessä solussa sijaitsevat merkkijonot samaan soluun.

Kuvan ensimmäisessä esimerkissä (1) tehdään perusjuttu eli tuodaan kahden solun sisältö yhteen soluun. Huomaa, että funktiolla ei ole argumenttia tekstin erotinta varten, joka tässä on yhdysviiva. Se kirjoitetaan kaavaan lainausmerkkien sisään.

Kaavan toiminta

Edellisen pystyy mainiosti toteuttamaan myös vanhan KETJUTA-funktion avulla, mutta ero käy ilmi silloin kun pitää yhdistää alue (2). Voit valita alueen hiirellä funktion argumentiksi, KETJUTA-funktio tuottaisi vastaavassa tapauksessa virheilmoituksen.

Kaavat on muuten tuotu näkyviin KAAVA.TEKSTI-funktiolla (FORMULATEXT), joka on kuin tilauksesta tehty koulutuskäyttöön!

 

TEKSTI.YHDISTÄ (TEXTJOIN)
TEKSTI.YHDISTÄ on YHDISTÄ-funktiota asteen tehokkaampi. Sitä käytetään kun on yhdistettävä kahden tai useamman solun tai alueen sisältö ja yhdistettävien arvojen väliin tarvitaan jokin erotin, esimerkiksi välilyönti.

Esimerkki kaavan toiminnasta.

Ensimmäiseksi argumentiksi annetaan erotin, jota halutaan käyttää. Seuraava argumentti, TOSI tai EPÄTOSI, määrittelee tavan, jolla käsitellään alueella mahdollisesti olevia tyhjiä soluja. Esimerkissä käytetty TOSI jättää tyhjät solut huomioimatta. Viimeiseksi argumentiksi tulee alue, jolta teksti haetaan.

 

MUUTA (SWITCH)
Funktio käy läpi annettuja ehtoja ja palauttaa ensimmäistä TOSI-arvoa vastaavan arvon. Esimerkissä halutaan näkyviin päivämäärää vastaavan viikonpäivän nimi soluun B2. Aikaisemmin olisin luultavasti toteuttanut tällaisen PHAKU-funktiolla ja pienellä aputaulukolla, mutta MUUTA-funktio sallii ehtojen kirjoittamisen suoraan kaavaan, mikä on kätevää silloin kun ehtoja on vähän.

Ensimmäinen argumentti lauseke voi olla kaava tai arvo. Sitä verrataan vuorollaan arvo-tulos -parien arvoihin, joiden on oltava merkkijonoja tai kokonaislukuja. Parin tulos-argumentti sisältää tiedon, joka näkyy taulukossa.

Esimerkki kaavan toiminnasta.

Esimerkissä ensimmäisenä argumenttina on viikonpäivää vastaava luku, joka selvitetään kaavan sisään lisätyllä VIIKONPÄIVÄ-funktiolla. Argumentin arvo 2 tarkoittaa sitä, että haluan viikon alkavan maanantaista (muut vaihtoehdot löydät funktion ohjeesta). Esimerkin lopussa oleva merkkijono “Viikonloppu” taas on oletus, joka kirjoitetaan soluun silloin kun muut ehdot eivät toteudu – käytännössä se siis kattaa lauantain ja sunnuntain.

Toiset 3 funktiota esittelen seuraavassa postauksessa.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.