Mutta kun sitä ei voi tehdä Excelillä: bullet-kaavio

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Excel,Visualisointi

Tämän postauksen aiheena oleva viritelmä tunnetaan bullet-kaaviona (bullet chart), jolle en ole löytänyt vakiintunutta suomenkielistä nimitystä. Sen avulla voit visualisoida tavoitearvon ja toteutuneen välistä eroa ja yleensä kaaviotyyppi kertoo myös suorituksen laadun jollakin asteikolla. Samaan tarkoitukseen näkee käytettävän graafista kuvaajaa, joka on piirretty mittarin muotoon (gauge chart). Mittarit saavat kuitenkin asiantuntijoiden arvioissa usein tylyn kohtelun. Jon Peltier: “They take up a lot of space to show very little information, and comparisons among several gauges are difficult to judge with any precision.” Ympyräkaavioista muokatut mittarit vievät kieltämättä tilaa, mikä harmittaa, jos tarkoitus on mahduttaa raportti tai koontisivu yhdelle näytölliselle.

Seuraavassa ohje pystysuuntaisen bulletkaavion piirtämiseksi:

Kirjoita taulukkoon 5 arvoa, joista 3 osoittaa laatuarvionnin rajat, lisäksi tarvitset tavoitearvon sekä toteutuneen. Laatuarvioinnin voit toki tehdä toisenlaisellakin asteikolla.

Aloita piirtämällä luvuista pinottu pylväskaavio, jonka muutat alemman kuvan mukaiseksi vaihtamalla rivien ja sarakkeiden paikat keskenään Vaihda rivi tai sarake -painikkeella.

 

Ensimmäinen työvaihe: pylväskaavio

 

Toinen työvaihe: kaavio muutettu pinotuksi pylväskaavioksi

 

Klikkaa tavoitetta vastaavaa aluetta pylväikössä ja valitse pikavalikosta Muuta sarjakaavion laji. Vaihda Tavoite-kohtaan Pinottu viivakaavio ja merkit. Lisää ruksi 2-akseli -ruutuun.

 

Muuta kaaviolaji -valintaikkuna

 

Tavoitetta vastaava alue näkyy nyt pisteenä. Avaa sen pikavalikko ja valitse Muotoile arvosarjoja. Valitse sarjan asetuksista Merkki/Merkin asetukset ja rastita kohta Sisäinen. Vaihda merkin tyypiksi viiva ja suurenna sitä, 16 tai siitä vähän ylöspäin on sopiva.

Vaihda myös merkin väri. Punainen tai jokin muu huomiovärinä toimii, poista merkin ääriviiva.

 

Sarjan asetukset, merkin ja sen koon muokkaus

 

Siirrä myös Toteutunut-arvon kuvaaja kakkosakselille. Tämän jälkeen kaavio näyttää oudolta, koska pylväs peittää muut. Muotoile arvosarjoja -komennolla pääset muuttamaan Välin leveys -arvoa. Noin 250 % tai enemmän riittää kaventamaan Toteutunut-pylvästä siten, että pääset käsittelemään muita. Vaihda Toteutunut-pylvään väri, joku suhteellisen neutraali tumma sävy toimii.

Vaihda molempien akseleiden maksimiarvoksi 100 % (tai 1,0) akselin pikavalikon Muotoile akseli -komennolla aukeavasta tehtäväruudusta. Toinen akseli on tarpeeton, joten voit poistaa sen näkyvistä – akseli toimii, vaikka onkin piilotettu.

 

Akselin asteikon muuttaminen.

 

Valitse sitten laatuarviointia osoittavat alueet kukin vuorollaan ja vaihda niiden väritys.

Kavenna kaaviota ja tee muut haluamasi muutokset. Mallikaaviosta poistin prosenttilukujen desimaalit ja taustaviivoituksen.

 

Valmis kaavio.

 

Mikäli tunnuslukuja on useita, kirjoitat vain niitä vastaavat tiedot sarakkeisiin ja piirrät useampia pylväitä.

Muita kaavioita, joille Excelissä ei ole valmista sapluunaa ovat muutoskaavio (ks. myös väritykseltään korjattu versio) ja vohvelikaavio.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys