Miksi kontrasti on tehokas

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka

Selkeää ja toimivaa grafiikkaa tavoiteltaessa ohjeistuksissa muistutetaan kontrastista: sitä pitää olla riittävästi kohdissa, joiden haluaa erottuvan. Kontrastin hyödyntäminen ei välttämättä ole sen juhlallisempaa kuin esimerkiksi keskeisen termin lihavointi tekstistä. Kontrasti voi tarkoittaa mitä tahansa erilaisuuksien ja vastakohtien hyödyntämistä, mutta keskityn tässä erilaisten julkaisujen ja grafiikan visuaaliseen kontrastiin.

Miksi se kontrasti sitten on niin tärkeää? Jos haluat

  • kiinnittää huomion kiinnostavaan tai merkitykselliseen
  • helpottaa asioiden erottelua
  • antaa tietoa informaation hierarkiasta

huolehdi kontrastista.

 

Kontrastin tehon takana on ilmiö nimeltä esitietoinen prosessointi (preattentive processing). Se saa meidät havaitsemaan kohteen ennenkuin kunnolla tiedostamme näkevämme sitä. Ihmisaivot ovat luonnostaan virittyneet ympäristön poikkeamiin, koska nopea reagointi äkilliseen liikkeeseen tai outoihin hahmoihin oli aikanaan elossapysymisen ehto. Emme tietenkään voi kiinnittää huomiota kaikkeen näkemäämme, koska informaatiota olisi yksinkertaisesti liikaa. Kynnyksen ylittää sellainen, joka erottuu selvästi muista samanlaisista tai ympäristöstä. Erottavana tekijänä voi toimia muoto, väri, sijainti tai liike. Kaikki nämä voivat tuottaa kontrastia, mutta tehokkainta on valon intensiteetin ja värin vaihtelu.

Klassinen esimerkki esitietoisen prosessoinnin voimasta on kuva, josta pitää laskea annetun luvun esiintymät. Olkoon luku tässä tapauksessa 5. Montako löydät?

Numeroita rivissä

Entä, jos sinulle olisikin heti esitetty alempi kuva? Luultavasti et olisi tarvinnut viitosten etsimiseen edes tehtävänantoa, koska tumma sävy tuottaa kontrastin ja huomio kiinnittyy lukuun 5 lähes itsekseen.

Numeroita rivissä

Esimerkistä huomaa, että sävyero toimii paremmin kuin muodon (numeromerkki) ero. Yksittäisen merkin erottaminen joukosta teettää työtä, mutta väritykseltään tummempien merkkien erottaminen ei ponnistelua vaadi.

Kontrasti voidaan saada aikaan hyvinkin hienovaraisin keinoin, joten kyse ei ole värien räiskymisestä. Valoisuuserot tuottavat usein värieroja toimivamman kontrastin. Sävyeroja hyödyntävä lämpökartta on värieroihin perustuvaa helppolukuisempi ja miellyttävämpi katsella. Kun alla oleva kuva viedään erilaisia värisokeustyyppejä simuloivaan Coblisiin, tulee lisäksi esille miten sävyerot välittävät informaation niissäkin tapauksissa kun värien erottelu on hankalaa!

Kaksi lämpökarttaa.
Työkaluna Tableau Public

Kontrastin käytöstä muistutellaan, mutta vähemmän näkee varoitettavan tahattomasta kontrastista! Sitä ovat poikkeamat joilla ei ole tarkoitusta. Tällaisia livahtaa materiaaleihin vahingossa kiireen ja huolimattomuuden vuoksi tai koska asiaa ei tiedosteta eikä osata varoa. Ääritapauksessa jopa diaesitystemplaten graafiseksi tehokeinoksi tarkoitettu grafiikkaelementti saattaa sopivaan kohtaan osuessaan häiritä dian sisällön hahmottamista.

(Lähteinä Alberto Cairo, The functional art; Stephen Few, Now you see it.)

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.