Onko diaesityksesi saavutettava?

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka,PowerPoint

Oletko koskaan testannut diaesitystäsi saavutettavuuden näkökulmasta? Minä olen ja korjattavaa löytyi!

Digitaalisia palveluita ja sisältöä koskeva saavutettavuus tarkoittaa sitä, että julkaistusta tiedosta on saatava selko toimintarajoitteista huolimatta. Saavutettavuus kiinnostaa nyt, koska digitaalisten palvelujen tarjoamista koskeva laki astui voimaan 1.4.2019 ja tulee käyttöön asteittain. Saavutettavuusdirektiivi koskee pääasiassa viranomaisia ja julkisoikeudellisia laitoksia, mutta myös osaa yksityistä sektoria. Tarkempi listaus on nähtävillä Aluehallintoviraston artikkelissa Keitä saavutettavuusvaatimukset koskevat. Saavutettavuus on huomioitava myös verkkosivuilla jaettavissa tiedostoissa kuten pptx, docx, pdf jne.

Kuva, jossa on 2 A-kirjainta (saavutettavuus = accessibility)

 

Saavutettavuus (accessibility) ei ainakaan huononna dokumenttien laatua. Sitä ei pitäisikään ajatella vain erityiskohderyhmiä koskevana. Esimerkiksi saavutettavan esitysmateriaalin ominaisuudet ovat pitkälti samoja, joita muutenkin pidetään selkeän ja helppolukuisen aineiston ominaisuuksina. Seuraavat kohdat tarkistamalla olet hyvää vauhtia etenemässä kohti saavutettavaa esitysmateriaalia.

 

Helppolukuinen teksti

Esitystilanteessa edellytys aineiston saavutettavuudelle on riittävän suuri pistekoko. Olen joskus antanut sopivan pistekoon kriteeriksi sen, että viimeisellä penkkirivillä istujan pitää nähdä teksti vaivatta. Tämä tarkoittaa sitä, että olisi tiedettävä etukäteen minkälaisessa tilassa esitys pidetään. Jos joudut arvailemaan, pidä miniminä pistekokoa 18 pt. Suurempi fonttikoko sekä suositus käyttää selkeästi erottuvaa kappaleväliä tarkoittavat sitä, että yhdessä diassa ei voi olla kovinkaan laajaa asiakokonaisuutta. Yksi ajatus/dia on oikein hyvä periaate.

Luettavuus on fonttivalinnan ensisijainen tavoite. Päätteetön perusgroteski (sans serif) on varma ratkaisu. Jopa käyttöjärjestelmäfonteissa on nykyisin valinnanvaraa, joten Arial tai Calibri eivät suinkaan ole ainoita vaihtoehtoja. Tiedätkö jo, miltä näyttää erityisesti dyslektikoita varten suunniteltu OpenDyslexic-fontti?

Käytä lihavointia korostuksiin. Alleviivausta ja kursivointia ei suositella tähän tarkoitukseen muutenkaan. Kursivointi muuttaa kirjainten muotoa ja tuottaa vaikutelman taustaan sulautuvasta tekstistä. Alleviivaus taas leikkaa kirjainten alapidennykset ja vaikeuttaa lukemista. Se voidaan myös virheellisesti tulkita linkiksi.

Tasaa teksti vasempaan. Molempien reunojen tasausta pidetään muutenkin yliarvostettuna kappalemuotoilukäytäntönä ja esimerkiksi dyslektikolle molemmista reunoistaan tasattu teksti voi olla äärimmäisen hankala.

Fontin pitää erottua taustasta eli kontrastin on oltava kunnossa. Tosin sitäkin voi olla liikaa: täysmusta puhtaanvalkoisella pohjalla tuottaa jo häiritsevän kirkkauseron. Taustaväriä voi sävyttää kevyesti tai vaalentaa tekstiä täysmustasta harmaaseen päin. Color.review on selaimessa toimiva työkalu, jolla voit tarkistaa käyttämäsi tekstin värin ja taustan välisen kontrastin. Toinen kokeilemisen arvoinen selaintyökalu on Accessible Color Palette Builder. Kun syötät väripalettisi sävyarvot työkaluun, se listaa sekä käyttökelpoiset että vältettävät väriyhdistelmät.

Jos dian pääasiallista sisältöä on teksti, se kannattaa lisätä PowerPointissa Otsikko ja sisältö -asettelumalliin, koska näkövammaisten käyttämät ruudunlukuohjelmat osaavat tällöin tulkita sisällön tarkoitetussa järjestyksessä. Tämä ei nyt tietenkään tarkoita vanhan PowerPoint-lookin renessanssia. Otsikko voi sijaita otsikon paikkamerkissä ja teksti sisällön paikkamerkissä, mutta ulkoasumäärityksethän ratkaisevat lopputuloksen. Voit käyttää edelleen myös irrallisia tekstikehyksiä kunhan tarkistat niiden lukemisjärjestyksen.

Näytönlukijaohjelmat osaavat etsiä tekstiä myös ns. muistiinpanosivuilta, joten hyödynnä tätä mahdollisuutta esimerkiksi esitykseen liittyvää lisämateriaalia laatiessasi.

 

Lisää kuviin vaihtoehtoinen teksti

Vaikka näytönlukijaohjelmien toiminta perustuu tekstiin, voit käyttää kuvasisältöä kunhan lisäät kuville vaihtoehtoisen tekstin. PowerPointin kuvan pikavalikossa on kohta Muokkaa vaihtoehtokuvausta, josta aukeaa ruutu Alt-tekstin lisäämistä varten. Vaihtoehtokuvaus on käytettävissä myös kaavioille ja SmartArt-kaavioille.

Jos esityksessäsi on dioja, joissa on suuri kuva ydinsanoilla täydennettynä, avaa ydinsanojen merkitystä vaihtoehtokuvauksessa.

Huomaa myös, että vaikka tyylisi olisi suuri kuva ilman erillistä otsikkoa, voit silti valita asettelumallin, jossa on paikka otsikolle ja kirjoittaa dialle kuvan alle jäävän otsikon. Tämä käytäntö helpottaa muuten myös Mukautettujen diaesitysten tekemistä!

Jos kuva on “fiiliskuva” eikä sisällä informaatiota, jota käsittelet esityksessä, voit merkitä sen vaihtoehtokuvauksen määrityksissä koristeelliseksi. Tässä on myös itsetutkiskelun paikka: jos aineistossa on kovin paljon koristeelliseksi merkattavia kuvia, voi pohtia onko kuvia sittenkin lisätty vain lisäämisen vuoksi.

Jos esityksessä on videoleike ja tiedät, että aineistoa tutkitaan itsenäisesti, kiinnitä huomiota äänisisältöön: saako esimerkiksi puheesta selville, mitä video käsittelee. Varaudu täydentämään videota tekstillä – itse videoidenhan on oltava saavutettavia 23.9.2020 alkaen mikä käytännössä tarkoittaa niiden tekstitystä.

 

Tarkista värien kontrasti ja erottuvuus

Keskeinen väripaletin ominaisuus on kontrasti. Sen avulla kiinnitetään huomio kohteeseen, mutta huolehditaan myös kohteiden erottumisesta. Sen lisäksi, että kontrastin on toimittava tekstissä ja taulukoissa, siihen törmätään kaavioissa, joissa eri asioita tai ilmiöitä kuvaavien viivojen, pylväiden tai pisteiden pitää erottua toisistaan.

Vaikka saavutettavan väripaletin suunnittelu ei todennäköisesti tule esitysmateriaalia tekevän asiantuntijan tehtäväksi, yksittäisiä värejä yhdisteltäessä apu voi olla tarpeen. Color Cube arvioi käyttämäsi väripaletin ja antaa sitä varten väriyhdistelmäsuosituksia.

Kontrastin lisäksi saavutettavan väripaletin on toimittava myös silloin kun katsojalla on jokin värisokeus. Yleisohjeena annetaankin, että tietoa ei pidä jättää pelkästään värien erottuvuuden varaan.

 

Testaa

PowerPointin Tarkista helppokäyttöisyys -painikeLopuksi voit testata koko esitystiedoston saavutettavuuden valitsemalla PowerPointin Tarkista-välilehdeltä Tarkista helppokäyttöisyys. Sama painike on myös
Mac-versiossa. Mm. dian sisällön lukusuunnan tarkistus auttaa järjestämään irrallisten tekstilaatikoiden sisällön loogiseksi kokonaisuudeksi.

 

Lisätietoja saat tämän artikkelin lähteenä käyttämiltäni sivustoilta:

Celian ohjesivusto (saavutettavan julkaisemisen ja kirjallisuuden asiantuntijakeskus)

Microsoftin ohje saavutettavista PowerPoint-esityksistä

W3C, saavutettavia esityksiä koskeva ohjeistus

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.