”Joku kuvake olisi kiva laittaa tähän”

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka,PowerPoint

Vanhatkin tietokirjat voivat olla hyödyllisiä. Joistakin saa esimerkkejä ennen/jälkeen -postauksiin ja kun kirja on oma ei tarvitse pelätä, että loukkaa jonkun tunteita ja vaikuttaa riivinraudalta. Löysin vuonna 2015 julkaistusta kirjastani graafin, jollaista en nyt neljän vuoden jälkeen tarjoaisi hyvänä esimerkkinä.

Seuraava kuva on PowerPointin oletuskaavio sellaisena kuin se piirtyy versiolla 2016/365. Kirjan esimerkit on tehty versiolla 2013, mutta sen aikainen oletuskaavio oli jotakuinkin samanlainen kuin nykyisin.

Tämä on kirjaa varten tekemäni esimerkki, jota nyt ruodin:

MITÄ SIINÄ ON HYVÄÄ?

  • Graafi ei ole PowerPointin oletuskaavio. Oletusfontissa Calibrissa sinänsä ei ole mitään vikaa, mutta sitä näki liian paljon jo vuonna 2015. Olen myös suurentanut akseleiden fonttikokoa, joka tahtoo oletuksena jäädä liian pieneksi.
  • Graafin otsikko ei ole tyypillisen arkaileva “alkuvuoden kävijämäärät”, jonka tyyppisiä näkee paljon. Otsikolla annetaan selitys kuvaajassa näkyvälle notkahdukselle.
  • Maltillinen ruudukkoviiva, josta tosin plussat kuuluvat Microsoftille, sillä uudemmissa PowerPoint-versioissa graafien taustaviivoitus ei muutenkaan hypi silmille.

MITÄ KORJASIN JA MIKSI

  • Lippu pois! Vaikka pieni punainen lippu voi jonkun mielestä olla hellyttävä, huomio kiinnittyy kävijämäärien notkahdukseen ilmankin. (Lippua en osaa tällä hetkellä selittää muuten kuin että tuohon aikaan olin ihastunut kuvakkeisiin.)
  • Korostetaanko jotakin ja mitä riippuu kontekstista. Korjauksessa tuon esiin huonoimman kuukauden ja nykytilanteen välistä eroa. Huonoin kuukausi tulee esille korostamattakin, mutta ehkä katsojaa kiinnostaa täsmällinen tieto siitä miten alhaalla sitä oikein käytiinkään.
  • Poistin taustaruudukon vaakaviivat. On joskus hienon hieno ero turhalla ja kaavion lukemista helpottavalla viivoituksella, mutta koska tässä tärkeitä arvoja on korostettu näyttämällä lukuarvo niiden vieressä, taustaviivoitus ei mielestäni ole välttämätön.

HUOM! Oletusgraafissa ja tässä korjatussa versiossa näkyy y-akselin otsikko, jota ei ole kirjan esimerkkikuvassa. Sen puuttuminen ei  tietenkään ole virhe mikäli luvut vastaavat esimerkkiliikkeen kävijämääriä.

Vaikka kirjan kuvitusta on ajan hammas nakertanut, siinä on edelleen paljon hyvää. Toimivat palat kirjasta on koottu Ideapakaksi. Uudet esimerkit ja ajatukset ovat mukana Vaikuta varmasti -koulutuksissa ja työpajoissa.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.