Vuoden 2019 listalta – Makeover Monday

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Excel,Visualisointi

En ole uudenvuodenlupausten tekijä. Tosin teen usein vuoden vaihteessa listan asioista, joita haluaisin tehdä tulevan vuoden aikana. Listalla voi olla työhön liittyvien taitojen opettelua tai hauskanpitoa, kuten kokeile seinäkiipeilyä, kokeile suppausta. Tänä vuonna listallani oli mm. osallistuminen Makeover Monday -tapahtumaan.

Makeover Monday on viikottain järjestettävä yhteisöllinen oppimistapahtuma, johon osallistuakseen ei tarvitse ilmoittautua mihinkään, sen kuin ryhtyy tekemään. Viikon alussa julkaistaan graafi, sen pohjana ollut data sekä tavallisesti myös artikkeli, jossa graafi on alunperin ollut. Osallistujat piirtävät graafista oman versionsa, joka voi tuoda uuden näkökulman tai olla vain toisenlainen tapa esittää tietoa. Tarkemman kuvauksen ja säännöt voit lukea tapahtuman aloitussivulta kohdasta “6 steps to your first Makeover Monday viz”.

Viikolla 2 aiheena oli lehdistönvapaus. Koska aihe on minusta kiinnostava ja tärkeä, päätin osallistua. Turha jäädä odottamaan viikkoa, jolloin kalenterissa on hyvin tilaa, koska osallistumisen eräs idea on suhtkoht nopea sisällön tuottaminen. Suurin osa osallistujista näyttää tekevän visualisointinsa Tableaulla, mutta omaksi työvälineekseni otin Excelin, koska se on tuttu ja pystyn sillä saamaan valmista nopeasti – työkaluahan ei ole osallistumisohjeissa rajoitettu. Näkökulmaksi valitsin muutoksen, joka tulee datan perusteella näkyviin sekä kuilu vapaan ja rajoitetun lehdistön välillä. Tavoitteena oli myös saada aikaan esitys, joka mahtuu yhdelle läppärin näytölliselle. Kuvan työ mahtuu kunhan valintanauhan piilottaa. Presistyöpajoissani suosittelen tiettyihin tilanteisiin Excelillä tehtyä yhteenvetoraporttia tai dashboardia perinteisen diaesityksen korvaajaksi ja tämä on samalla esimerkki sellaisesta. (Tässä myös linkit dataan ja artikkeliin – datan ladataksesi tarvitset käyttäjätunnuksen data.world-palveluun.)

Kuva lopputuloksesta

Excel-detaljitietoa sen verran, että lopullisen raportin takana työkirjassa oli noin puolen tusinaa pivot-taulukkoa ja toinen mokoma graafikokeiluja, kaikki tämä hyvien työkirjan koostamisperiaatteiden mukaan järjestelynä: alkuperäinen koskemattomana omalla välilehdellään, tästä tehty taulukoksi muotoiltu kopio suodatusta ja tietoon tutustumista varten, suodatusversiosta tehdyt pivotit omilla välilehdillään (2 kpl), graafeja varten tehdyt lisäyhteenvedot omallaan ja lopulta varsinainen raportti. Se, että kutsun työtä raportiksi enkä dashboardiksi johtuu siitä, että mukana ei ole interaktiivisuutta, jota pidän dashboardin tunnusmerkkinä. Sitäkin kyllä saa Excelillä aikaan.

Tätä kirjoittaessani huomasin, että vapaan lehdistön top 5 ryhmää kuvaavat pylväät olivat alkuperäisessä väärässä järjestyksessä suurimmasta pienimpään. Lisäksi Suomi kuuuluu samalle sijalle Tanskan, ei Norjan kanssa. Huolimattomuusvirheet on korjattu täällä blogissa olevaan versioon. (Suomen lehdistönvapaus on ollut muuten parhaimmillaan vuosina 2003 – 2007 lukemalla 9.)

Sain positiivista palautetta mm. selkeydestä ja värivalinnoista. Yllätyin ja ilahduin myös kovasti löytäessäni työni tapahtuman Favourites-galleriasta.

Menkää mukaan, jos tällainen kiinnostaa. Ja projekti on hieno tekemällä oppimisen paikka vaikka sitä pelkästään seuraisi.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.