3+3 OneNote-vinkkiä

Julkaistu Julkaistu: Blogi,OneNote

Valitsin tähän postaukseen 3 vinkkiä sekä OneNote 2016 -työasemaversion että OneNote for Windows 10 -version käyttäjille.

Koska versioiden väliset erot ovat kuulemani mukaan joskus hieman hämäriä, kerrataan vielä: OneNote 2016 on ohjelma, joka on luultavasti kaikkien niiden käytössä, jotka ovat asentaneet omalle tietokoneelleen täysversiot Excelistä, PowerPointista, Wordista ja Outlookista. Kyseisten ohjelmien versionumero näkyy muuten tätä nykyä olevan 365 ts. käynnistysruudussa lukee mm. Excelin kohdalla Excel Office 365. OneNotesta löytyy kuitenkin merkintä 2016.

OneNote for Windows 10 sen sijaan on sovellus, joka asentuu Windows 10 -käyttiksen kylkiäisenä. Microsoft on ilmoittanut, että OneNote for Windows 10 on jatkossa virallinen OneNote-versio, jonka kehitystyöhön satsataan. Jos rutiinisi kuitenkin toimivat OneNote 2016:n varassa, syytä huoleen ei ole. Versiolle 2016 luvataan tukea, virheenkorjaus- ja tietoturvapäivityksiä vuoteen 2020 saakka, joten siirtymäaikaa on.

Lisäksi on hyvä muistaa selaimessa toimiva online-versio ja mobiilisovellukset, joita pääsee käyttämään sekä maksutta että osana Office 365 -tilausta.

 

Kolme OneNote 2016 -vinkkiä

Muistiinpanojen tasaus sivun reunaan. Muistiinpanot tasataan nätisti sivun vasempaan reunaan kun aloitat niiden lisäämisen kaksoisklikkaamalla niin lähellä OneNote-ikkunan vasenta reunaa kuin mahdollista.

OneNote-ikkunan pitäminen muiden ikkunoiden päällä. Joskus muistiinpanoja pitäsi voida lukea samalla kun kirjoittaa. OneNote-ikkuna kuitenkin häviää näkyvistä kun klikkaat toisen ohjelman ikkunaa. Aina voit tietysti sovitella ohjelmaikkunoita vierekkäin, mutta jos käytössäsi on vain pieni läppärin näyttö, ahdasta tulee. Näytä-välilehdellä olevan Aina päällimmäisenä -painikkeen klikkaus huolehtii siitä, että OneNote-ikkuna ei karkaa vaikka lisäisit sisältöä toiseen ohjelmaan. Samalla painikkeella palautat OneNoten oletustilaansa.

Näyttökuvan näppäinyhdistelmä. Nopean näyttökuvan otat edessäsi olevasta ruudusta näppäinyhdistelmällä Windows+Shift+S. Näyttökuva jää leikepöydälle, joten sinun on liitettävä se sieltä haluamaasi kohteeseen. Kohde voi olla OneNote-muistikirjan lisäksi myös jokin muu ohjelma eli paremman puutteessa OneNoten pikatoiminto käy kuvakaapparista.

 

Kolme OneNote for Windows 10 -vinkkiä

Monta avointa muistikirjaa. Periaatteessa vain yksi muistikirja kerralla voi olla auki OneNote-ikkunassa. Toisinaan tarvitaan useampia avoimia muistikirjoja, jolloin niiden välillä siirtyminen avaamisineen ja sulkemisineen on vaivalloista. Lisää avoimen OneNote-ikkunan rinnalle toinen Näytä-välilehden Uusi ikkuna -komennolla ja avaa siihen eri muistikirja. (Tämä toimii myös 2016-versiossa.)

Sivuvälilehtien esikatselu. OneNoten sivuvälilehtien ei tarvitse näyttää yhtä tylsiltä kuin vanhojen mappikansien välilehdet. Klikkaa Näytä-välilehdellä olevaa Siirtymisruudut-painiketta ja valitse Näytä sivujen esikatselut. Sivuvälilehdillä näytetään vähän tekstiä sivun alusta ja pienoiskuva grafiikasta. Tämä palauttaa sivun sisällön mieleen pelkkää otsikkoa tehokkaammin.

Muistikirjan kutsumanimi. Voit antaa muistikirjalle kutsumanimen avaamalla pikavalikon muistikirjan nimen päällä. Kutsumanimellä voit korvata pitkän nimen lyhyemmällä tai estää sekaannuksia silloin kun jaetun muistikirjan nimi muistuttaa liikaa oman muistikirjasi nimeä. Huomaa, että muistikirjan alkuperäinen tallennusnimi säilyy kuitenkin entisellään!

Lisää samantapaisia ohjeita sekä opastusta OneNote 2016:n peruskäyttöön löydät äskettäin päivittämästäni oppasta, jota saa 15 euron hintaan verkkokaupastani. Vaikka opas käsittelee pääosin 2016-versiota, siinä esitettyjen asioiden hallinta helpottaa varmasti jatkossa OneNote for Windows 10 -version toimintojen omaksumista.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.