Tableau Public -upotustesti

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Visualisointi

Tämän postauksen piti olla demo Tableau-nimisen datavisualisointiohjelman Public-versiolla tehdyn dashboardin upotuksesta WordPress-blogiin, mutta upotuskoodi ei nähtävästi toimi tai en osannut muokata sitä toimivaksi, joten interaktiivisen visualisoinnin tilalla on staattinen kuva.  Interaktiivisuutta pääset kokeilemaan siirtymällä Tableau Public -sivulleni. Kuljeta hiirtä graafien päällä ja kokeile – sinun pitäisi pystyä valitsemaan haluamasi maat Europe, incidence rate -kaavioon tai valitsemaan kahden vuoden aikaväli Nordic countries -kaaviossa. Lisäksi hiiren osoittimen viereen aukeaa pieniä tarkentavaa tietoa sisältäviä ikkunoita (viz in tooltip). Otsikot ja muut tekstit ovat englanninkielisiä lähtötietojen mukaisesti. Tässä ei nyt ollut tärkeimpänä tehtävänä aineiston kääntäminen ja suomalaisethan tunnetaan muutenkin hyvästä kielitaidostaan.

Tableau Public on tämän ohjelman maksuton versio, joten kiinnostunut voi ladata sen itselleen ja ryhtyä opettelemaan. Tableau Public on joiltakin ominaisuuksiltaan rajoitettu, mutta sillä pystyy hoitamaan koko työnkulun aineiston analysoinnista valmiiseen dashboardiin. Älä kuitenkaan innostuksen puuskassa ryhdy tekemään elämäsi visualisointia yrityksesi tai asiakkaasi kriittisistä tiedoista, sillä Public-version työkirjan voi tallentaa ainoastaan pilvipalveluun.

Oppimispolkuni tämän sovelluksen parissa alkoi muodoltaan loivana. Niin loivana, että alkutaivalta tuskin erotti suorasta viivasta. Pitkin syksyä katselin satunnaisesti opastusvideoita, pyörittelin datasettejä, mutta kun välillä piti tehdä muita asioita, taukojen jälkeen tuntui siltä, että aloitin alusta. Lopulta totesin, että kyse ei välttämättä ole siitä, että olisin liian tyhmä tälle softalle. Minulla ei yksinkertaisesti ollut tavoitetta. Ei ollut määräpäivää, johon mennessä olisi pitänyt olla edennyt pisteeseen X. Kevättalvella päätin heittää itselleni sadan päivän Tableau-haasteen: ellen sadan päivän nysväämisen jälkeen tuntisi lainkaan edistyneeni, unohtaisin koko jutun. Avasin taulukkolaskentaohjelman, numeroin sata riviä ja kirjoitin otsikot: päivä, tunnit, mitä tein, mitä opin. Tein haasteestani sen verran sallivan, että välipäivät ovat sallittuja työmatkojen ja hyvien ulkoilukelien vuoksi. Joinakin päivinä käyttämäni aika on ollut niinkin lyhyt kuin puoli tuntia, mutta joskus Tableaun parisa on voinut kulua tunteja. Kummallisesti jopa itseltä itselle heitetty haaste näyttää kannustavan aktiivisuuteen. Nyt on menossa päivä 50, loiva oppimiskäyrä alkaa irrota x-akselista ja jos oikein tarkkaan katsoo, suunta on nouseva. Olen saanut kirjoittaa monelle haastepäiväkirjan riville “ymmärsin asian X”. Tunnustan, että merkintöjen joukosta löytyy myös tokaisuja kuten “takapakkia mennään” tai “tämä oli yhtä tyhjän kanssa.”

Eräs syypää alkuvaiheen takkuamiseen oli ilmeisesti Excel. Ei millään pahalla, sillä tykkään kovasti Excelistä ja sen osaaminen on monessa työtehtävässä tärkeä taito.“Tableau on kuin vähän fiksumpi Excel” on joka tapauksessa väärä lähestymistapa – kyse on kahdesta erilaisesta ohjelmasta. Ensimmäiset Tableau-kaavionsa kannattaakin pyrkiä piirtämään puhtaalta pöydältä. Toki Excel-osaamisestakin on apua, Tableaussa ei esimerkiksi pääse pitkälle ilman laskettuja kenttiä, jotka muistuttavat Excelin kaavoja. Joissakin asioissa ymmärrys pivot-taulukoista auttaa eteenpäin.

Yksi asia mikä minua Tableaussa kovasti viehättää, on sen ympärille muodostunut aktiivinen yhteisö. Sen hengessä on jotakin samanlaista auttamisen halua ja positiivisuutta kuin 10 vuoden takaisessa somessa!

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.