Harmaasävykuvan värikorostus PowerPointilla

Julkaistu Julkaistu: Blogi,PowerPoint

Löysin Bright Carbon -nimisen presentaatiosuunnittelutoimiston tviittivirrasta PowerPoint-vinkin, jota kokeilin ja joka osoittautui näppäräksi. Kyseessä on värillisen korostuksen tekeminen harmaasävykuvaan, jollaisia olet varmasti nähnytkin. Tehoste ei välttämättä vaadi erillistä kuvankäsittelyohjelmaa vaan voit tehdä sen PowerPointin kuva- ja piirtotyökalujen avulla. Tempun edellytys tosin on, että kuvasta pitää olla saatavilla värillinen versio eli tällä keinolla et voi tuunata kuvaa, josta sinulla on vain harmaasävyversio. Alkuperäinen vinkki oli esitetty todella tiiviissä muodossa kolmessa kuvassa, tähän postaukseen kirjoitin kokeiluni etenemisen työvaiheittain hieman tarkemmin.

Tarvitset PowerPointin ja kuvan, jonka lisäät diaan. Tee diasta kopio tai jos haluat käsitellä useita alueita seuraavaksi kuvatulla tavalla, tee useampia kopioita vaikka ihan varmuuden vuoksi, ylimääräisethän voit poistaa.

Aloituskuvani oli tällainen (lähde: Pixabay).

Muuta yhden dian kuva harmaasävyversioksi kuvatyökalujen valinnalla Väri/Muuta värejä.

 

Siirry diaan, jossa on värillinen versio kuvasta. Valitse Lisää-välilehdeltä Muodot ja edelleen jokin vapaapiirtotyökaluista, jolla sinun pitää pystyä piirtämään haluamasi muotoinen suljettu ääriviiva kuvassa olevan objektin ympärille.

Esimerkkikuvaa varten valitsin painikkeen Vapaamuotoinen: Muoto, jota käytetään klikkaamalla näyttöä niissä pisteissä, joissa viivan suunnan haluaa muuttuvan. Piirrä huolellisesti, mutta jos et saa ääriviivaa kulkemaan toivomallasi tarkkuudella, voit lopuksi korjata pieniä epätarkkuuksia Muokkaa muotoa/Muokkaa pisteitä -toiminnolla.

 

Ja tältä näytti tilanne esimerkkikuvassa sen jälkeen, kun olin piirtänyt vihreän kynän ympärille reunat ja sulkenut ääriviivan:

Seuraavassa työvaiheessa luodaan värillinen alue harmaasävykuvaan:

  • Pysy diassa, jossa on kuvan väriversio. Valitse ensin kuva, paina Ctrl-näppäin alas ja valitse äsken piirtämäsi vapaapiirto-objekti – järjestys on tärkeä!
  • Valitse piirtotyökalujen välilehdeltä Yhdistä muodot/Leikkaa. Tämä toiminto muodostaa kahden valitun objektin toisiaan leikkaavista alueista uuden objektin, joka on päällimmäisen muotoinen, mutta saa täytteekseen ensin valitun objektin sisällön – tästä syystä järjestys oli tärkeä.
  • Kopioi vapaapiirto-objektin muotoinen pala kuvasta leikepöydälle ja liitä harmaasävykuvaan.

Testasin tämän PowerPoint 2016 -versiolla, josta myös kuvakaappaukset ovat peräisin, mutta samat työkalut ovat versioissa 2010 ja 2013 sekä Macille tehdyssä 2016-versiossa.

Edit kello 13:15: aktiivinen lukija oli testannut tätä versiolla 2010 ja todennut, että Yhdistä muodot -valikon työkalut eivät toimi valokuvien kanssa.

 

 

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

2 kommenttia “Harmaasävykuvan värikorostus PowerPointilla

  1. Englanninkielinen PowerPoint 2010 ei löydy komentoa Group – Cut. Ei onnistu.

    1. Englanninkielisessä versiossa tuo kohta on Combine/Intersect ja eräs blogini lukija ehtikin jo eilen testata eivätkä nuo työkalut valitettavasti toimi valokuvien kanssa versiossa 2010. Versiolla 2013 ja Macille tehdyllä PowerPointilla toimii kyllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.