Värejä, mutta kysy myös miksi

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Visualisointi

Päivitin koulutusesimerkkejäni ja löysin kaltevuuskuvion (slope chart), jonka tekemisen olen neuvonut myös blogikirjoituksessani “Mutta kun sitä ei voi tehdä Excelillä”.

Nyt pitäisi varmaankin nolostella, että omasta blogistaan löytää aineistoa makeover-postaukseen, mutta vain diktaattorien tekemisistä ei koskaan löydy mitään paranneltavaa. Otetaanpa siis kaavio käsittelyyn!

 

MIKÄ TOIMI ENSIMMÄISESSÄ VERSIOSSA?

  • Muutoskaavio on jo sinänsä parempi vaihtoehto, kuin alkuperäisen postauksen alkutilanteena esitelty palkkikaavio. Viivan kulkusuunta ylös tai alas korostaa ilmiössä tapahtuneiden muutosten luonnetta kahden ajankohdan välillä.
  • Olen korvannut erillisen selitteen viivojen viereen sijoitetuilla sarjojen nimillä ja arvopisteillä. Lukijan katseen ei tarvitse hyppiä selitteestä viivakuvaajiin ja takaisin.
  • Värit ainakin erottuvat toisistaan, mutta siihen värien osalta jäädäänkin.

MIKSI KORJASIN SEN MINKÄ KORJASIN

  • Edellisen viimeinen kohta eli värit! Vaikka 5 väriä ei vielä ole mahdoton määrä työmuistin käsiteltäväksi – Stephen Few:n suositus värien määräksi on enintään 7 + harmaa – kokonaisuus on levoton. Mieleeni tulee lattia, jolle on kaadettu ämpärillinen Lego Duploja. Datavisualisoinnin grand old man Edward Tufte on antanut värien käyttöohjeeksi “avoid catastrophe” ja mielestäni olen tällä värien käyttötyylillä ollut hyvässä vauhdissa päinvastaiseen suuntaan.
  • Sarjojen nimen ja arvojen välissä olevat puolipisteet ovat Excelin oletus, mutta silti turhaa sälää (clutter). Excelissä voi valita tähän kohtaan erotinmerkiksi myös tyhjän välin eikä sen vaihtamisessa ole suurtakaan vaivaa.
  • Ohuet yksinkertaiset viivat näyttävät minusta kovin excelmäisiltä, joten korjasin niiden ulkoasua. Viivojen päissä olevat pallukat saa aikaan valitsemalla piirtämisen alussa Viivakaavio ja merkit -kaaviotyypin.

Tein kaksi parannettua versiota. Kaksi siksi, että esitysmateriaalissa olevat kaaviot piirretään aina johonkin kontekstiin. Vasemman puoleisessa versiossa väritys noudattelee äärimmäisen minimalistista linjaa. Värejä käytetään kaavioissa erottelemiseen, mutta värivalikoiman kasvattaminen ei automaattisesti paranna lopputulosta. Jos olennainen asia on yksittäiseen kysymykseen annetun vastauksen muutos, kiinnostus kohdistuu ensisijaisesti siihen mitä tapahtuu viivan alkupisteen ja loppupisteen välillä. Yksittäisiä kuvaajia on vähän ja koska ne ovat suoria kahden pisteen välillä, niiden seuraaminen ei tuota hankaluuksia vaikka ne leikkaavatkin toisensa joissakin kohdissa.

Toisessa kuvassa on tilanne, jossa yhteen kyselyn kohtaan on haluttu kiinnittää erityistä huomiota ja se on nostettu huomiovärillä etualalle. Mahdollista olisi myös antaa nouseville ja laskeville kuvaajille oma värinsä mikäli se olisi esitystilanteen kannalta tarkoituksenmukaista.

(Fontti kuvissa on Googlen fontteihin sisältyvä Roboto. Se muistuttaa Arial-fonttia, mutta on näytöllä selkeämpi.)

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.