Tee oma PowerPoint-väripaletti ja vähän muutakin

Julkaistu Julkaistu: Blogi,PowerPoint

Jos tilanne sattuu olemaan niin onneton, ettei käytössäsi ole minkäänlaista PowerPoint-mallia, huoli pois: pääset aika pitkälle pelkällä väripaletilla. Sellaisen koostamista varten tarvitset graafisen ohjeistuksen mukaiset väriarvot RGB-muodossa. (Ellet tiedä niitä tai olet saanut ne heksamuodossa, lue artikkelin lopusta viimeinen kappale kohdasta “Kolme usein kysyttyä kysymystä”.)

Kerrataan varmuuden vuoksi RGB-lyhenteen merkitys: se viittaa värinmuodostustapaan, jota käytetään yleensä silloin kun tehdään sisältöä näytöille. Kirjaimet tulevat sanoista red, green ja blue, joita sekoittamalla värit luodaan. Ääripäissä 0, 0, 0 on musta ja vastaavasti 255, 255, 255 valkoinen.

Aloita väripaletin koostaminen siirtymällä Rakenne-välilehdelle. Avaa Muunnelma-kohdasta pudotusvalikko ja valitse Värit/Mukauta värit.

Varipaletti koostuu neljästä teksteille ja taustalle tarkoitetusta sävystä, kuudesta korostusväristä, jotka ovat käytössä esimerkiksi oletuspylväskaaviossa sekä kahdesta linkkien käyttöön varatusta väristä. Värimäärittelyiden pohjana on oletusväripaletti, mutta jos näet väripalettien joukossa sellaisen, joka on riittävästi “sinne päin”, valitse se ja käytä sitä omasi pohjana.

Pääset luomaan uusia värejä klikkaamalla väripaletin väriruudun oikeassa laidassa olevaa nuolta ja valitsemalla Lisää värejä. Värit-valintaikkunan Mukautetut-välilehdellä on ruudut värin muodostamiseen tarvittavia RGB-arvoja varten. Hyväksy valmis värimääritys klikkaamalla OK ja määrittele seuraava väri kunnes palettisi on valmis.

Anna väripaletille vielä selväkielinen nimi, esimerkiksi Graafinen ohjeistus ja klikkaa Tallenna.

 

 

Kun seuraavan kerran avaat Excelin tai Wordin, sinua odottaa mukava yllätys: väripalettisi on käytettävissä myös niissä!

(Ohjeet ja ruutukaappausanimaatio perustuvat Windows 10 -käyttikseen asennettuun PowerPoint 2016 -työasemaversioon, mutta voit soveltaa samoja ohjeita myös vanhempiin versioihin sekä OS X -käyttöjärjestelmälle tehtyyn PowerPointiin.)

 

Kolme usein kysyttyä kysymystä

“Voinko tehdä jotakin vastaavaa fonttien kanssa?”
Kyllä voit! Oletuksena PowerPoint tarjoaa fontticomboa Calibri Light ja Calibri, jotka voit korvata kahdella valitsemallasi fontilla. Tämän pääset tekemään Muunnelma-pudotusvalikon kohdasta Fontit/Mukauta fontit. Etsi fontit otsikoille ja leipätekstille, jälkimmäisestä tulee samalla vapaamuotoisten tekstilaatikoiden oletusfontti. Anna lopuksi fonttiyhdistelmällesi nimi ja tallenna.

“Miten saan nämä oletuksiksi?”
Valitse Teemat/Tallenna nykyinen teema ja anna nimi, josta tulee tekemiesi fontti- ja värimääritysten yhteinen nimi. Tämän jälkeen etsi tallentamasi teema PowerPointin teemakuvakkeiden joukosta ja valitse pikavalikosta Aseta oletusteemaksi. Tämän jälkeen määrittelemäsi väripaletti ja fontti ovat käytössä aina kun aloitat uuden esityksen tekemisen. Kyseessä ei vielä ole oikeaoppinen PowerPoint-malli, mutta ratkaisu on tyhjää paljon parempi!

“Mutta kun en tiedä graafisen ohjeistuksen mukaisia väriarvoja.”
Ellet saa graafisen ohjeistuksen mukaisia väriarvoja lukuina, etsi malligrafiikka, jossa ko. värejä on käytetty. Voit selvittää väriarvot diaan noudetusta malligrafiikasta PowerPointin värivalitsinta käyttäen. Piirrä jokin suljettu grafiikkaobjekti, jätä se aktiiviseksi ja valitse avatun väripaletin alta Värinvalitsin. Klikkaa malligrafiikkaa kohdasta, jossa on haluamasi väri. Se poimitaan grafiikkaobjektin täyttöväriksi ja pääset tarkistamaan sen rgb-arvot Värit-valintaikkunasta. Jos Paint-ohjelma on sinulle tuttu, voit selvittää värit myös sen avulla. Paint auttaa myös siinä tapauksessa, että tiedät tarvitsemasi väriarvot, mutta ne ovat heksamuodossa. (Macille tehty PowerPoint kelpuuttaa muuten myös heksa-arvot!)

*****

Jos lukemasi tuntui hyödylliseltä, saatat pitää myös artikkeleista Lue tämä, jos sait hoidettavaksesi PowerPoint-mallitiedostoprojektin tai Näin muutat PowerPoint-grafiikkaobjektien oletusarvot.

Lisää vastaavanlaisia vinkkejä ja arjen kiireissä helpottavaa hyötytietoa on tarjolla myös koulutuksessa Powerpoint asiantuntijalle, jonka voit tilata joko lähikoulutuksena tai napakasti tiivistettynä webinaarina!

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.