Uudistunut Prezi

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka

Jostakin oudosta syystä Prezi on aina ollut sellainen tuote, että kuluu pitkiä aikoja ilman , että kukaan kysyy koulutusta. Kun sitten kiinnostusta ilmenee, koulutuksia kerääntyy useita samaan ajankohtaan. Esimerkiksi vuonna 2017 Prezin kysyntä oli lähes olematonta ja harkitsin jo sen tipauttamista koulutusreperturaarista – kysynnän mukaanhan tässä mennään. Sitten heti tammikuu alkoi kahdella Prezi-koulutuksella ja yhdellä webinaarilla. Liekö syy kiinnostukseen sattumaa vai vaikuttaako se, että Prezi on viime vuoden aikana uudistunut? Tuttu Prezi on nyt Prezi Classic ja se on saanut rinnalleen Prezi Next -nimisen erillisen sovelluksen. Classic ja Next -rinnakkaiskäytöstä tosin saavat nauttia vain “vanhat” tilinhaltijat. Tällä hetkellä kaikki uudet tilit ovat Prezi Next -tilejä ja se taitaa tietää myös sitä, että Prezi-koulutukset tästä eteenpäin tulevat olemaan Next-koulutuksia.

Merkittävin muutos ohjelman konepellin alla on Flashin korvaaminen HTML5:llä. En edes yritä peitellä iloani tästä uutisesta! Käyttöliittymä ei äkkinäisesti katsoen mahdottomasti poikkea vanhasta, mutta lähempi tutustuminen paljastaa, että ohjelman toimintaperiaatetta on muutettu. Vanhassa Prezissä perusideana on “ääretön” piirtoalue, jossa edetään polkua pitkin ja hyödynnetään kehyksiä. Kaikki esityksen sisältö on piirtoalueella samalla tasolla, joskin yksityiskohtien zoomauksilla on mahdollista säädellä sisällön näkymistä eri vaiheissa. Upeimmissa materiaaleissa esitys on järjestelty visuaalisesti näyttävän aloituskuvan muotoon, jonka yksityiskohdista esityksen varsinainen sisältö paljastuu.

Prezi Next -versiossa polkuajattelusta on luovuttu ja esitysaineiston voi ajatella koostuvan kerroksista. Katsojaa vastassa on ensin yleisnäkymä (overview), johon on sijoitettu esityksen pääaiheet (topics) tavallisesti grafiikan ja tekstin yhdistelminä. Pääaiheesta edetään aliaiheisiin, niiden mahdollisiin aliaiheisiin jne.

Prezi Nextin eräs kiinnostava elementti on kansi (cover). Nimitys on kuvaava! Yleisnäkymässä ja siitä aukeavissa aliaiheiden näkymissä grafiikkaobjektit toimivat ikäänkuin ovina, joiden kautta päästään tarkastelemaan seuraavan tason sisältöä. Mindmappaajana hahmotin toiminnon siten, että esitys on kuin monessa kerroksessa etenevä miellekartta, mutta myös seuraavalla videolla käytetty sateenvarjovertaus on osuva.

 

 

Se mitä kannessa näkyy on eri asia kuin mitä sen alta paljastuu. Oletus on, että kantta klikkaamalla aukeavan sisällön ensimmäisestä otsikosta tehdään kannen teksti, mutta koska kansi on muokattavissa, mikään ei estä toteuttamasta luovempia ideoita. Alla olevassa videossa esimerkki, jossa kannen sisältönä on hyödynnetty kuvakkeita:

 

 

Prezillä on vilkas käyttäjäyhteisö ja keskusteluissa muutokseen suhtaudutaan sekä ihastuksella että vihastuksella. Minusta uudistus ansaitsee arvosanan “ei hassumpi”, vaikka tuote on selvästi vielä osittain keskeneräinen. Eräs Next-version parhaita piirteitä on minusta se, että aineiston rakentumistapa ohjaa aiempaa selvemmin kiinnittämään huomiota sisällön jäsentelyyn ja sehän on hyvän esityksen perusta.

Prezi-yhteisön keskusteluissa on tullut esiin huoli Prezi Classicin tulevaisuudesta. Prezin toimesta on luvattu, että Classic tulee olemaan edelleen käytössä vanhoilla tileillä, mutta sitä ei enää kehitetä eikä tukisivuille tehdä uutta sisältöä. Tilanne tuskin säilyy tällaisena loputtomiin, koska kuulemani mukaan Adobe lopettaa Flash-tuen vuoden 2020 lopussa. Arvelen tämän vaikuttavan merkittävästi Prezi Classicin kohtaloon.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.