Turha selite

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka,Excel,Visualisointi

Selite on se osa kaaviota, jossa kerrotaan viivojen tai pylväiden värien merkitys. Excel ja PowerPoint sijoittavat oletusarvoisesti selitteen kuvaajan alapuolelle. Ensinnäkin paikka on huono ja toiseksikin useimmat graafit muuttuisivat selkeämmiksi, jos koko selitelaatikko jätettäisiin pois.

Selitteen näyttämistä ja sen paikkaa pidetään itsestäänselvyytenä, koska se tulee suosituimmista ohjelmista automaattisesti, mutta valitettavasti ohjelmien oletukset eivät aina ole sama kuin hyvä käytäntö. Selitteen tarkoitus on auttaa kaavion tulkinnassa: “Ahaa, vihreä tarkoittaa villasukkia ja sininen lapasia.” Jos selite on kaavion alla, se pakottaa lukijan katsomaan värien merkitykset ensin kuvion alapuolelta ja palaamaan takaisin ylemmäs kaavioon. Jos aineistossa on paljon kaavioita tai yksittäinen kaavio kuvaa monimutkaista ilmiötä, katse saa sahata jatkuvasti edestakaisin ja työmuistiparka joutuu askaroimaan turhanpäiväisen parissa, vaikka sille olisi muutakin tekemistä.

Monet tiedon esittämistä koskevat suositukset perustuvat hahmolakeihin (Gestalt). Niihin sisältyvän läheisyyden lain mukaan fyysisesti toisiaan lähellä olevat objektit mielletään yhteenkuuluviksi. Näet miten laki toimii käytännössä, kun otat esille jonkun piirtämäsi kaavion, poistat siitä selitteen ja sijoitat otsikon sitä vastaavan kuvaajan viereen. Kaaviossa oleva irrallinen silppu vähenee mikä pienentää kuviota lukevan ihmisen kognitiivista kuormitusta, jolloin hänellä riittää kapasiteettia kaavion varsinaisen sanoman sisäistämiseen. Jos otsikoiden värit vielä vaihdetaan yhdenmukaisiksi viivojen kanssa, myös samanlaisuuden laki toteutuu: jonkin ominaisuutensa perusteella samanlaiset objektit mielletään samaan ryhmään kuuluviksi. Viivan ja saman värisen otsikon yhteys on ilmiselvä.

Ennen.

 

Jälkeen.

Myös ympyräkaaviossa erillinen selite on tarpeeton. Monet datavisualisoinnin ammattilaiset pitävät ympyräkaavioita jo lähtökohtaisesti ongelmallisina, koska ihmisen on vaikea hahmottaa kaarien rajaamien alueiden kokoa. Tämä korostuu erityisesti silloin kun piirretään kaksi ympyräkaaviota rinnakkain ja odotetaan, että niiden avulla voitaisiin vertailla kahta asiaa tai ilmiötä keskenään. Ympyräkaavioissa arvopisteiden otsikot kannattaisi sijoittaa lohkojen sisälle tai viereen. Jos tuntuu siltä, että otsikoita on niin paljon, että selite on parempi ratkaisu, kaaviossa on ehkä liikaa lohkoja – on hyvin tavallista, että ympyräkaavioihin ahdetaan liikaa tietoa. Ympyräkaaviolle on olemassa vaihtoehtoisia esitystapoja, joista mm. vaakapalkit toimivat hyvin silloin kun tietoa on paljon.

Oletusympyrä lähes sellaisenaan.

 

Kun otsikot ovat lohkojen lähellä, jopa harmaasävyväritys toimii.

Aina graafin piirtäminen ei onnistu ilman selitettä. Tällaisessa tapauksessa selite kannattaa sijoittaa kaavion yläreunaan, esimerkiksi heti otsikon alle, joka on esimerkiksi Keynote-esitysgrafiikkaohjelman oletus. Kun värien merkitykset annetaan  kuvion yläreunassa, katsoja pääsee suoraan sisälle kuvion esittämään ilmiöön.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.