Excelin sparkline-kaaviot, osa 3

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Excel,Visualisointi

Edellisessä postauksessa neuvoin miten tehdään dynaaminen sparkline-kaavio, joka päivittyy sitä mukaa kun taulukkoon ilmaantuu uusia tietoja. Jos uutta dataa syntyy kovin tiuhaan tahtiin, päädyt luultavasti toteamaan,että rajansa silläkin mihin mittaan kaaviota kasvattaa. Entä jos piirtäisikin sparkline-kaavion, johon otetaan vain muutaman viimeisimmän viikon tai päivän tiedot?

Tämä onnistuu kyllä. Tarvitset avuksi nimiviittauksen, jolla tarkoitetaan nimettyä solualuetta. Jos esimerkiksi annat alueelle A1:A10 nimeksi “numerot” ja kirjoitat sitten kaavaksi =KESKIARVO(numerot) saat saman vastauksen kuin kaavasta =KESKIARVO(A1:A10). Esimerkissä olen kuitenkin muodostanut nimen kaavan avulla, koska se on ainoa tietämäni keino saada nimetty alue siirtymään tietoalueen laajetessa.

Nimiviittausta varten etsi Kaavat-välilehdeltä Määritä nimi -painike ja avaa valintaikkuna. Kirjoita Nimi-ruutuun merkkijono, jonka olisi hyvä kuvata nimen käyttötarkoitusta. Jos esimerkiksi haluat piirtää sparkline-kuvaajan 7 viimeisimmän päivän tiedoista, nimeksi sopinee Viimeiset_7  tms. Kirjoita Viittaus-ruutuun seuraavanlainen kaava:

=SIIRTYMÄ($B$2;LASKE.A($B:$B)-8;0;7;1)
=OFFSET($B$2;COUNTA($B:$B)-8;0;7;1)

Huomaa, että jos luot kaavaa osoittamalla soluja, soluviittauksen eteen ilmestyy myös taulukkovälilehden nimi huutomerkillä erotettuna. Olen poistanut välilehtien nimet ylläolevista mallikaavoista, jotta niiden lukeminen olisi helpompaa.

SIIRTYMÄ-funktiota* käytetään kun halutaan kertoa Excelille, että tietystä taulukon kohdasta poimitaan tietyn kokoinen ja muotoinen alue käsiteltäväksi. Nimiviittauksen ensimmäinen argumentti ilmoittaa, että meneillään oleva hommeli aloitetaan solusta B2 (ks. postauksen alimmainen kuva). Seuraavaksi funktiolle kerrotaan montako riviä alaspäin pitää siirtyä, jotta haluttu alue löytyisi. Koska sarakkeeseen ajetaan koko ajan lisää tietoa, rivien määrä pitää selvittää aina uudestaan. Tämä tehdään LASKE.A-funktiolla, jonka palauttamasta rivien lukumäärästä vähennetään 8 (= seitsemän viimeisen päivän tiedot + 1 otsikosta). Kolmas argumentti on sarakkeen arvo ja koska emme tarvitse siirtymää sarakesuunnassa, se on nolla. Toiseksi viimeinen argumentti ilmoittaa poimittavan alueen korkeuden eli 7, viimeinen argumentti kertoo viittauksen leveyden, joka on 1 sarake.

Kun piirrät sparkline-kaaviota, kirjoita arvoalueruutuun edellä antamasi aluenimi eli Viimeiset_7 ja valitse haluamasi sijainti. Testaa lisäämällä taulukkoon uutta tietoa. Sparkline-kaaviossa ei pitäisi näkyä muuta kuin 7 viimeisintä arvopistettä.

 

(*SIIRTYMÄ-funktion toiminnasta saa parhaiten kiinni testaamalla sitä yhdessä SUMMA-funktion kanssa. Argumenttien arvoja muuttelemalla näet miten siirtyminen ja alueen rajaus toteutetaan.)

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.