Excelin sparkline-kaaviot, osa 2

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Excel,Visualisointi

Neuvoin Sparkline-kaavion peruspiirtämisen edellisessä postauksessa, jossa lupasin myös jatkoa. Saamanne pitää: tämänpäiväinen artikkeli edustaa tips & tricks -osastoa eli tässä joukko pieniä vinkkejä sparkline-kaavioiden hyödyntämisestä.

Jos piirrät sparkline-kaaviosi kopioimalla yhteen soluun piirtämääsi käppyrää alapuolella oleviin soluihin, luot kaavioryhmän, johon kuuluvat kaaviot ovat samaa tyyppiä. Kuvan taulukossa alimmalle riville on kuitenkin laskettu marjojen myynnistä saatu voitto, jota olisi mielekkäämpää kuvata voitto/tappio- tai pylväskuvaajalla. Mitään ei tarvitse kuitenkaan tällaisessa tilanteessa ryhtyä kumoamaan tai poistamaan: yksittäisen kaavion tyypin pääsee vaihtamaan kun purkaa ryhmän sparkline-työkalujen valintanauhassa olevaa Pura ryhmittely -kuvaketta klikkaamalla.

Huomaa, että voitto/tappio-kuvaaja näyttää vain onko muutos ollut positiivinen vai negatiivinen. Jos sen sijaan haluat määräerojen näkyvän, käytä pylväskuvaajaa.

 

Usein sparkline-kaaviot sijaitsevat mahdollisimman lähellä tietoja, joista ne on piirretty, tavallisesti samalla rivillä tai samassa sarakkeessa. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Esimerkiksi dashboardeissa näkee sparkline-kaavioita, joiden lähtötiedot on kätketty toiselle välilehdelle. Kun haluat sijoittaa sparkline-kaavion toiselle välilehdelle, aloita piirtäminen siltä välilehdeltä, johon haluat valmiin kaavion sijoittuvan.

Sparkline-kaavioilla on erityinen päivämääräakseli. Oletetaan, että teet jostakin ilmiöstä havaintoja, mutta et joka päivä. Excel piirtää sparkline-pylväikön x-akselin siten, että se näyttää jatkuvalta, vaikka päiviä puuttuu välistä. Tällöin pylväikkö näyttää virheellisesti siltä, että havaintoja olisi tehty tasaiseen tahtiin joka päivä. Klikkaa Akseli-valikosta Päivämääräakselin tyyppi ja käy valitsemassa valintaikkunaan päivämäärät sisältävä alue, jolloin Excel korjaa akselin: siihen lisätään tyhjä tila niiden päivien kohdalle, joilta havainnot puuttuvat.

Huomaathan, että tyhjiä välejä on lisäty puuttuvia päiviä vastaava määrä.

 

Jos tarvitset dynaamista sparkline-kaaviota, joka pysyy ajan tasalla vaikka lähtötietoja lisätään, hyödynnä Muotoile taulukoksi -toimintoa. Siihen tarvittavan painikkeen löydät Aloitus-välilehdeltä. Taulukoksi muotoiltujen alueiden etuja voisin ylistää vaikka kuinka, kuten koulutuksissani olleet ovat ehkä huomanneet, mutta kerron siitä nyt sellaisen hyödyllisen detaljin, että tällainen alue laajenee automaattisesti kun sen loppuun tai viereen lisätään tietoa. Jos taulukoksi muotoillulta alueelta on piirretty sparkline-kaavio, se päivittyy näyttämään lisätyt tiedot.

Kun lisäät viikon 9 myyntiluvun taulukkoon, sparkline-kaavioon ilmestyy uusi tolppa. Kätevää.

Tästä aiheesta on tulossa vielä yksi postaus. Viimeinen niksi vaatii kaavaan perustuvan nimiviittauksen, jonka katsoin vaativan sen verran selitystä, että pelkään tämän artikkelin venähtävän niin pitkäksi ettei sitä jaksa lukea. (Lupaan, että kolmannen sparkline-postauksen jälkeen siirryn uuteen aiheeseen.)

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.