Excelin sparkline-kaaviot, osa 1

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Excel,Visualisointi

Sparkline-kaavio, suomeksi pienoisviivakuvio, on ollut Excelin vakiotyökalu versiosta 2010 lähtien. Kyse on pienistä yhteen soluun mahtuvista kaavioista, jotka piirretään usein sarakkeittain järjestellyn tiedon riviltä – mikään ei tosin estä piirtämästä niitä sarakkeiden alle. Suomenkielinen nimitys pienoisviivakuvio viittaa vahvasti viivakuvaajaan, mutta Excelissä on myös sparkline-versiot pylväskaaviosta ja voitto/tappio-kuvaajasta. (Esimerkin sparkline-kaavioista näet Taulukko – ei raitoja, kiitos  -postauksen lopusta.)

Aluksi pidin sparkline-kaavioita vähän turhanpäiväisinä, mutta vähitellen niille alkoi löytyä käyttöä. Sparkline-kaavio on ytimekäs havainnollistamiskeino. Esimerkiksi trendiä tai mallia kuvattaessa karkea yleiskuva riittää monissa tapauksissa.

Tässä artikkelissa käsittelen sparkline-kaavioiden perusteita, mutta suunnitelmissa on myös jatko-osa. Sparkline-kaavio on monikäyttöisempi kuin mitä pieni koko ja vaatimaton ulkoasu antaisivat ymmärtää, joten ehkä tämä tehopakkaus ansaitsee tilaa toisenkin postauksen verran.

Piirtäminen on helppoa: Valitse tiedot, joista haluat piirtää kaavion (arvoalue), siirry Lisää-välilehdelle ja valitse kaavion tyyppi: viiva, pylväs tai voitto/tappio. Valitse kohdesolu, johon kaavio piirretään (sijaintialue).

Voit kopioida kaavion sen alapuolella oleviin soluihin aivan kuin kopioisit kaavaa: piirrä yksi sparkline ja kopioi sitä solun oikean alakulman täyttökahvasta vetämällä. Voit ajatella kaavion toimivan kuten suhteellinen kaavaviittaus eli solussa G5 oleva kaavio hakee tiedot riviltä 5 valitulta alueelta, soluun G6 riviltä 6 jne. Vaihtoehtoisesti voit jo piirtäessäsi valita tiedot usealta riviltä, jolloin kohdealueeksi pitää valita saman verran rivejä kohdesarakkeesta.

Kun aktivoit sparkline-kaavion sisältävän solun, valintanauhaan aukeaa uusi välilehti. Siitä löydät kaavioiden muokkaamisessa tarvittavat työkalut.

 

Viivakaavioita käyttäessäsi voit valita mitkä arvopisteet näytetään. Merkit-ruudun valinnalla kaavioon piirretään jokainen arvopiste, mutta voit näyttää esimerkiksi vain suurinta ja pienintä arvoa vastaavat pisteet.

Muotoilumahdollisuudet ovat lähinnä värien varassa, mutta niissä onkin valinnanvaraa. Merkin väri -kohdasta voit valita esimerkiksi viivakaavion korkeimmalle ja matalimmalle arvopisteelle oman värinsä.

Oletus on, että sparkline-kaavioiden akselit mukautetaan pienimmän ja suurimman arvon mukaan rivikohtaisesti. Jos kuitenkin haluat pystyä vertailemaan kaavioita keskenään, muuta pystyakseleiden pienimmän ja suurimman arvon määritykseksi Sama kaikissa sparkline-kaavioissa. Tällöin akseleiden skaalaus yhdenmukaistetaan, mutta huomaa, että jos riveillä on suuria määräeroja, lopputulos saattaa yllättää. Onkin aina tilannekohtaisesti mietittävä kumpi on tärkeämpää: yksittäisen rivin trendin näyttäminen vai mahdollisuus vertailla rivejä keskenään.

Kuvateksti: Soluissa E1: E3 akseleiden pienin ja suurin arvo on oletusten mukainen, alemmassa versiossa arvot on määritelty samoiksi joka solussa (E5:E7) . Lopputuloksena rivin 7 kuvaaja on lähes tasainen.

Jos muutat rivikorkeutta tai sarakeleveyttä, sparkline-kaavio sovitetaan solun uuteen kokoon.

Käytä sparkline-kaavion poistamiseen Sparkline-työkalut -valintanauhan Poista-painiketta tai Aloitus-välilehden Tyhjennä/Tyhjennä kaikki -painiketta. Pelkkä Deleten painelu ei näiden kohdalla riitä.

Mitä eroa sitten on Excelin vakiokaavioilla ja Sparkline-kaavioilla? Kaavio-nimityksestä huolimatta sparklineilla ei ole mitään tekemistä Excelin vakiokaavioiden kanssa. Jälkimmäiset sijoittuvat työkirjan piirtolayerille kun taas sparkline-kaavioiden kotina on yksittäinen solu. Huomaa myös, että sparkline-kaavion voi piirtää vain yhdestä tietosarjasta kun taas Excelin vakiokaavion pohjaksi voit valita useita tietosarjoja.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.