Vuorovaikutteisuutta Exceliin ilman koodirivejä

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Excel,Visualisointi

Tunnetko Excelin lomakeohjausobjektit? Niillä tarkoitetaan valintaruutuja, avattavia luetteloita yms. verkkolomakkeista tuttuja käyttöliittymäelementtejä, joiden avulla tuot työkirjoihisi ja visuaalisin yhteenvetoihisi vuorovaikutteisuutta ilman yhdenkään koodirivin kirjoittamista!

Kuvitellaanpa tilanne, että innostuit edellisen postauksen vohvelikaaviosta ja haluat visualisoida sellaisella kolme eri tunnuslukua, mutta tila alkaa käydä vähiin. Ei hätää. Voit hyödyntää lomakeohjausobjekteihin kuuluvia valintanappeja, joiden avulla pystyt vaihdellen näyttämään samassa paikassa useita kuvaajia.

Valintanapit ja muut lomakeohjausobjektit löydät Kehitystyökalut-valintanauhasta. Ellei sellaista Excelissäsi näy, valitse Tiedosto/Asetukset/Valintanauhan mukauttaminen ja ruksaa valintaikkunan oikealta puolelta Kehitystyökalut.

Lisää työkirjaan kolme valintanappiobjektia tai muu tarvitsemasi määrä. Valintanappikehyksen pikavalikon Muokkaa tekstiä -komennolla pääset vaihtamaan oletustekstin. Valintanappikehysten asettelua säädät piirtotyökalujen Tasaa-valikon komennoilla – tämän tapaisia muokkauksia varten napit valitaan Ctrl-näppäintä painamalla.

Valintanappi tarvitsee toimiakseen solulinkin, jonka pääset lisäämään napin pikavalikon Muotoile ohjausobjektia -komennolla aukeavan valintaikkunan Ohjaus-välilehdeltä. Käytä kaikkien nappien solulinkkinä samaa soluosoitetta, joka saisi sijaita mielellään eri välilehdellä kuin kaaviot ja valintanapit. Klikkaa kokeeksi jotakin valintanapeista, jolloin solulinkin tulisi muuttua valintasi mukaisesti: ensin lisätyn napin valinta tuottaa arvon 1, toisen 2 ja kolmannen 3.

Lisää solulinkin kanssa samalle välilehdelle myös alla olevan kuvan solujen A2:B4 mukaiset tiedot. Solussa D1 olevaa prosenttilukua käytetään kaavion päällä tekstilaatikossa olevaa lukua päivitettäessä. Soluun saadaan valintanapin arvoa vastaava prosenttiluku kaavalla =JOS(B1=1;B2;(JOS(B1=2;B3;B4)))

Seuraavaksi voit ryhtyä rakentamaan ehdollisen muotoilun sääntöjä, jotka tehdään tällä kertaa kaavan avulla. Valitse siis Ehdollisen muotoilun valikosta Uusi sääntö/Määritä kaavan avulla mitkä solut muotoillaan. Ehdollista muotoilua määrittävän kaavan pitää aina palauttaa joko TOSI tai EPÄTOSI. Tässä tapauksessa kaava tarkistaa ovatko valintanapin arvo ja sitä vastaava prosenttiluku samat (=TOSI). Huomaa myös suhteellinen soluviittaus C10, jonka ansiosta kaava ei pysähdy alueen ensimmäiseen soluun vaan toteuttaa vertailun koko valinnassa. Määrittele muotoiltavien solujen täytön ja fontin värit samoiksi, ks. tarvittaessa mallia edellisestä postauksesta.

Linkitä lopuksi kaavion päällä oleva tekstikehys soluun, johon laskit valintanapin arvoa vastaavan prosenttiluvun (tässä siis taulukkovälilehden solu D1). Testaa!

Artikkeli perustuu Excel-versioon 2016, mutta samat työkalut löydät vanhemmistakin versioista.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.