Kuvakkeita, mutta mistä?

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka,Visualisointi

On ilahduttavaa, että diaesitysten tekijät ovat löytäneet kuvakkeet. Ne ovatkin tehokas tapa välittää tietoa ja auttavat myös vähentämään dioista selittämiseen tarvittavaa tekstiä. Monilla kuvakkeilla on vakiintunut merkityksensä, mutta ellei juuri sinun aiheeseesi sellaisia ole olemassa, voit itsekin liittää kuvakkeen esityksessä mainittuihin ilmiöihin ja käsitteisiin. Pidäthän kuitenkin huolta siitä, että selvität kuvakkeen merkityksen materiaalin alussa.

Kuvakkeista innostunut törmää piankin samaan pulmaan kuin muun kuvamateriaalin suurkuluttaja: mistä löytää hyvää aineistoa maksamatta itseään kipeäksi tai haaskaamatta koko budjettiaan kuvakkeisiin. Seuraavassa ensi hätään 5 sivustoa, joita voi käyttää sekä maksutta että maksamalla.

 

Flaticonista löytynyt kokoelma mobiiliaiheisia kuvakkeita.

Flaticon on oma vahva suosikkini. Maksuttomien kuvakkeiden käyttöoikeus heltiää kunhan antaa tekijälle krediitit – tästä annetaan tarkat ohjeet, joten “oho, en huomannut” ei ole uskottava selitys maininnan laiminlyönnille. Valitsemansa kuvakkeen voi ladata png-, svg-, eps- tai psd-muodossa ja jokaisesta kuvakkeesta on tarjolla useita eri kokoja. Pidän myös ominaisuudesta, joka näyttää muita valitun kuvakkeen tyyliin sopivia grafiikoita: “Packs that match this style”. Lisäksi voit kerätä suosikkikuvakkeita kokoelmiin (collections), joita kuka tahansa voi luoda 3 kpl. Noin 80 euron vuosimaksulla tai 9 euron kuukausimaksulla(* pääset Premium-käyttäjäksi mikä tarkoittaa mm. sitä, että sinun ei tarvitse mainita kuvakkeen alkuperää ja voit luoda rajattomasti omia kuvakekokoelmia.

Freepik-sivuston tapa toimia on sama kuin Flaticonilla eli voit käyttää maksuttomia kuvakkeita kunhan kerrot mistä ne ovat peräisin, mutta rahalla saat enemmän vapauksia. Freepikin tarjontaa kannattaa selata myös isompia vektorigrafiikoita tarvitessaan. Hinnat ovat samat kuin Flaticonilla. Maksuttoman tilin haltija saa ladata 30 grafiikkaa/päivä, mutta myös Premium-tilin latausmäärällä on rajansa: 100 grafiikkaa/päivä.

Iconfinder lienee kuvakesivustojen klassikko, josta löydät sekä maksutonta että maksullista materiaalia. Iconfinderin kautta saa yhteyden myös graafisiin suunnittelijoihin, joten jos sopivaa kuvaketta ei löydy, voit ryhtyä hieromaan kauppaa tarvitsemasi kuvakkeen piirtämisestä (custom icon design). Ole tarkkana Iconfinderista löytämäsi aineiston lisenssien kanssa etenkin, jos olet yrittäjä tai teet grafiikkaa yrityksen työn tekijänä. Osa kuvakkeista nimittäin jaetaan lisenssillä, joka sallii ainoastaan henkilökohtaisen käytön. Tässä suhteessa Flaticon ja Freepik ovatkin vaivattomampia yhden lisenssin politiikallaan. Iconfinderissa on muuten myös beetavaiheessa oleva ikonieditori, joten jos inspiraation henki iskee, voit piirtää omat kuvakkeesi.

The Noun Project -kuvakesivuston freekäyttäjä saa ladata kuvia itselleen ja käyttää niitä mainitsemalla tekijän. Maksamalla saa vapaan käyttöoikeuden, enemmän värivalikoimia sekä oikeuden käyttää mobiiliapplikaatioita. Vuosilisenssin hinta on noin 35 euroa, kuukausimaksu 9 euroa. Jos olet opiskelija tai töissä oppilaitoksen palveluksessa, voit saada Noun Projectin Edu-lisenssilä Pro-tilin edut puoleen hintaan.

Googlen Material Icons on täysin maksuton kokoelma minimalistisia kuvakkeita eri aiheista ja eri kokoisina. Käyttö on sallittua ilman lähteen mainintaa, mutta kuvakkeista ei saa tehdä omia kokoelmia myytäväksi eteenpäin. Sama sääntö muuten koskee muitakin edellä mainittuja palveluita.

Olethan muuten huomannut, että PowerPoint 2016 -versiossa on mukana ohjelman sisäisiä kuvakkeita. Niiden käyttämiseen tarvittavan painikkeen löydät Lisää-välilehdeltä, mutta mikään ei estä raahaamasta mitä tahansa kuvaketta suoraan kansioikkunasta diaesitykseen. PowerPoint on myös jo jonkin aikaa tukenut svg-tiedostomuotoa.

*)Tässä artikkelissa mainitut hinnat ovat noin-hintoja ja ne on laskettu artikkelin julkaisupäivänä. En päivitä hintatietoja, joten jos luet tätä artikkelia syyskuussa 2018 tai myöhemmin, harjoita medialukutaitoa ja käy tsekkaamassa hinnat itse. Myös sivustojen käyttöehdot kannattaa lukea huolella etenkin, jos käyttö on jotakin muuta kuin perusgrafiikoiden laatimista.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.