Vohvelikaavion piirtäminen Excelillä

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Excel,Visualisointi

Waffle chart eli vohvelikaavio visualisoi ympyräkaavion tapaan prosenttiosuuden. Se toimii parhaiten silloin kun kuvattavia arvopisteitä on vain yksi. Vohvelikaavion voisikin korvata kirjoittamalla pelkän luvun raporttiin tai esitysmateriaaliin, mutta joskus asia on sen verran painava, että sen perillemenon edistämiseksi kannattaa nähdä vähän vaivaa. Vohvelikaavio on helppo tehdä ja sitä on helppo tulkita. Varo kuitenkin pitämästä sitä vaihtoehtoisena ympyräkaaviona, sillä sitä se ei täysin ole. Jos arvopisteitä on useita, vohvelikaavion lukeminen on hankalaa. Ympyräkaavio kestää puutteistaan huolimatta paremmin useat arvopisteet. Jos haluat esimerkiksi vertailla usean eri tuotteen markkinaosuuksia, suosittelen vaakapylväitä tai ympyräkaaviota (tässä järjestyksessä).

Vohvelikaaviolle ei ole Excelissä valmista kolmen klikkauksen toimintoa, mutta se on helppo toteuttaa Ehdollinen muotoilu -toiminnon avulla. Aloita tekemällä 10 x 10 ruudukko, jossa jokainen ruutu vastaa yhtä prosenttia. Säädä rivikorkeutta ja sarakeleveyttä sillä tavalla, että saat aikaan pienistä neliöistä muodostuvan ruudukon. En selvittänyt paljonko rivien ja sarakkeiden mitta-arvot olisivat olleet millimetreinä, joten esimerkkikuvan ruudukon mitat perustuvat silmämääräiseen arvioon – tosin tarkistin ne ruudun päälle piirtämäni neliön avulla ja totesin, että sentään joissakin asioissa oma silmä on tarkka.

Vaikka prosenttiluvut eivät näy valmiissa tuotoksessa, ehdollinen muotoilutoiminto tarvitsee niitä toimiakseen. Luvut lisäät kätevästi esimerkiksi Excelin automaattista sarjaa hyödyntäen tai jos olet innokas kaavankirjoittaja, kokeile tätä

=(SARAKKEET($A1:A$10)+10*(RIVIT(A1:$A$10)-1))/100

Kaavassa siis oletetaan, että ruudukko alkaa solusta A1.

Valitse ruudukko ja määrittele soluille taustaväriksi jokin neutraali tai vaalehako sävy. Käytä samaa sävyä myös fontin värinä niin saat luvut piiloon. Esimerkkikaaviooni muutin myös solujen reunaviivat valkoisiksi, koska minusta se on raikkaampi kuin Excelin oletusharmaa.

Tee välilehdestä kopio ja laita talteen niin saat itsellesi pohjaruudukon tulevia kuvioita varten. Jos tarvitset ruudukosta useita kopioita, rivit ja sarakkeet pysyvät alkuperäisissä mitoissaan kun sisällytät sarakeotsikot valintaan ja valitset liittämisvaihtoehdoksi Käytä lähteen muotoilua.

Kirjoita taulukkoon arvo, joka vastaa visualisoitavaa prosenttilukua. On myös mahdollista, että linkität arvon jostakin ulkoisesta lähteestä. Arvo voi sijaita eri välilehdellä – etenkin silloin kun teet visuaalista yhteenvetoa (dashboard) et todellakaan halua sen kummittelevan huolella viimeistellyllä etusivulla.

Valitse ruudukko, avaa Aloitus-välilehdeltä Ehdollinen muotoilu ja valitse Solujen korostussäännöt/Lisää sääntöjä. Käytä kuvan mukaisia asetuksia (prosenttiarvo on kirjoitettu soluun B14). Valitse täyttöväri sekä sama sävy myös fontin väriksi.

Kaavion päällä tekstiruudussa oleva prosenttiluku kannattaa lisätä kaavana, jotta se päivittyy kun kuvion pohjana oleva luku muuttuu. Lisättyäsi tekstiruudun, klikkaa kaavariviä, kirjoita =-merkki ja valitse taulukosta prosenttiluvun sisältävä solu.

Jos kopioit kaavion Excelissä olevaan visuaaliseen yhteenvetoraporttiin (dashboard), käytä liittämisvaihtoehtona linkitettyä kuvaa. Jos sen sijaan haluat käyttää vohvelikaaviotasi PowerPoint-esityksessä ja jos edelleen oletetaan, että kuvion pitää päivittyä prosenttiarvon muuttuessa, käytä Liitä määräten -toimintoa, ruksaa valintaikkunasta Linkki ja sijoita ruudukko Excel-objektina diaan. Jos pelkkä staattinen kaavio vastaa tarkoitustasi, liitä leikepöydän sisältö kuvana. Ruudukkoa voi PowerPointissa skaalata pienemmäksi tai suuremmaksi.

Prosenttiluku ei välttämättä päivity välittömästi muutoksen jälkeen etenkään PowerPoint-esityksessä. Excelissä olevan linkitetyn kuvan päivittymistä voit vauhdittaa painamalla F9, PowerPointissa päivitys nähtävästi vaatii tiedoston sulkemisen ja avaamisen. Huomaa myös, että linkitetty kuva ei toimi Office 365 -ympäristön selainsovelluksessa vaan työkirja on avattava työasemaversioon.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.