Testattua: Bullet Journal OneNotella

Julkaistu Julkaistu: Blogi,OneNote

Löysin keväällä videon, jossa neuvotaan Bullet Journal -metodin käyttö OneNoten avulla. Hyvät OneNote-sovellukset kiinnostavat, joten totta kai tätäkin piti kokeilla. Kyhäsin omaan OneNoteeni sivut Bullet Journalia varten Michele Christensenin ohjeita soveltaen. Video on pitkähkö (20 minuuttia), mutta ohjeistus on tarkkaa ja sisältää vinkkejä, joista on hyötyä muissakin OneNoten käyttötilanteissa. Videon alussa Michele Christensen käy läpi mm. analogisen ja digitaalisen Bullet Journalin keskeiset erot, joten ehkä jo ensimmäiset minuutit auttavat sinua päättämään olisiko digitaalinen versio oma juttusi.

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Christensenin neuvoin syntyvä Bullet Journal on hyvin pelkistetty. Hän kertoo videolla tavoitelleensa ratkaisua, jonka käyttö olisi mahdollisimman sujuvaa ja tämän vuoksi hän haluaa käyttää muistikirjaansa pelkästään näppäimistöltä. Mm. tehtävien, luettelokohtien ja tapahtumien merkitsemiseen hän käyttää pistettä, tavuviivaa sekä o-kirjainta: “It’s not pretty, but it’s very efficient.”

Yksi Bullet Journalin perusideoista on kuitenkin hauskuus ja värikkyys, mikä ei välttämättä ole vain kaunista turhuutta: asioiden järjestelmällinen koodaus symbolien ja värien avulla auttaa pitämään tärkeät asiat aktiivisina mielessä ja tukee myös sisällön selailua. Otinkin omassa versiossani käyttöön OneNoten tunnisteet, tehtäväruudut ja värit. Ajatukseni oli, että jos muistiinpanojen ja tehtävien kirjaamisen nopeudessa jotain menetänkin, kohtuullinen “sälän” hyödyntäminen tehostaa muuten muistiinpanojen käyttöä. Ota kuitenkin huomioon oma laiterepertuaarisi ja käyttötottumuksesi: vaikka esimerkiksi tunnisteiden lisäämiseksi on näppäinkomentoja, ne eivät toimi taulutietokoneella. Jos siis käytät läppäriä ja mobiililaitteita yhtä paljon, sinun on etsittävä ratkaisua, joka toimii “riittävän hyvin” kaikilla.

Tein myös kuukausisivua varten templaten eli OneNoten kielellä sivumallin. Kyseistä sivua tarvitaan säännöllisesti, joten se kannattaa ensimmäisellä luontikerralla tallentaa uusiokäyttöä varten.

Varsinaiset ohjeet alkavat videolla kohdasta 3:50!

 

Toimiko se?

Tiivistäen: Bullet Journal -metodi vaikuttaa alkuihmettelyn jälkeen loogiselta ja mielestäni se soveltuu käytettäväksi myös digitaalisessa muodossa. Omaan käyttööni Bullet Journal ei kuitenkaan jäänyt. Alkuperäiseen ideaanhan kuuluu, että se on myös kalenteri, ei pelkästään tehtävälista. En halua luopua nykyisestä ja erittäin toimivasta erillisestä kalenteristani. Muutenkin odotan tehtävälistaratkaisuilta, että niiden pitää auttaa minua muistamaan ja pitämään asiat järjestyksessä, mutta listojen ja prioriteettimerkintöjen ylläpidon vaatimalla ajalla on rajansa. Minusta Bullet Journal pakotti askartelemaan aivan liikaa itse muistiinpanojen parissa, vaikka digitaalisen muistikirjan sisällön muokkaus sujuukin nopeasti. Tosin Bullet Journalin käyttäjät sanovat, että menetelmän sisäistämiselle pitää antaa riittävästi aikaa. Lisäksi Bullet Journalin ideaan nähtävsti kuuluu tietty määrä käsityötä ja näpertelyä ainakin Instagramissa olevien kuvien perusteella. En väitä vastaan sille, jonka mielestä systeemi toimii. Itse en vain taida olla Bullet Journal -tyyppiä.

Oma tehtävälistaratkaisuni perustuu Personal Kanbaniin. Sen joustavuudesta kertonee mm. se, että sovelsin sitä pitkään käyttäessäni Trelloa tehtävienhallintasovelluksena ja siinä vaiheessa, kun innostuin virtaviivaistamaan tekemisiäni periaatteella “Vähemmän palveluja, mutta ne vähät järkevämmin käytössä”, pystyin siirtämään systeemini OneNoteen lähes sellaisenaan. Hyödynnän muuten omassa tehtävälistassani värejä ja tunnistesymboleja, joten se ei suinkaan ole tylsän harmaavalkoinen.

Vaikka minusta ei Bullet Journal -aktiivia tullutkaan, vaivannäkö ei mennyt hukkaan, koska sain kokeilusta käypäisiä ideoita oman systeemini kehittämiseksi. Jos käytät OneNotea ja Bullet Journalkin kiinnostaa, suosittelen digiversion kokeilua.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.