Data at Work – visualisointeja Excelillä

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Excel,Visualisointi

Tiedon esittäminen kuvallisessa muodossa kuuluu tietotyötaitoihin. Läheskään kaikilla tietotyötä tekevillä ei kuitenkaan ole koulutustaustaa, joka antaisi eväitä datan visualisoimiseksi, joten hyviä neuvoja tarvitaan. Jorge Camoes opastaa teoksessaan Data at Work miten tehdään toimivia ja tyylikkäitä visualisointeja Microsoft Excelillä. Toisin kuin voisi odottaa, kirjan yhdelläkään sivulla ei ole Napsauta tästä niin tapahtuu noin -tyylisiä Excel-ohjeita, mikä on minusta eräs kirjan ansioista. Lähtökohtana on, että se joka Exceliä päivittäin käyttää, tietää miten se toimii. Teknisen ohjeistamisen sijaan kirjoittaja tarkastelee ihmisen tapaa havaita ympäristössään olevia asioita ja neuvoo miten tietoa voi hyödyntää graafisia esityksiä tehtäessä. Lisäksi käsitellään datan “siivousta” ja valmistelua visualisointia varten sekä esitellään hyviä ratkaisuja ja annetaan uusia ideoita tiedon esittämiseksi. Sisällön rajaus tekeekin kirjasta monikäyttöisen: samat periaatteet kun pitävät paikkansa myös siinä vaiheessa kun työkalu jonakin päivänä vaihtuu.

Esimerkkivisualisointien kuvia katsellessa ei uskoisi, että ne on tehty arkisella taulukkolaskentaohjelmalla – kirjaa ei kannatakaan hankkia, mikäli haluaa elää sen uskomuksen varassa, että Microsoft Office -paketin työkaluilla on mahdotonta tuottaa hyvännäköistä, selkeää ja toimivaa grafiikkaa. Grafiikoiden takana olevat työkirjat voi ladata kirjan tukisivulta ja näin kannattaa myös tehdä, sillä esimerkeissä on kiinnostavia ratkaisuja. Camoes kirjoittaa johdannossa, että Excelillä tehtyjä graafeja ei ole tuunattu millään lisäohjelmilla ja työkirjat lataamalla tämän myös pystyy todentamaan.

Kuva: Pixabay

Miksi sitten käyttää Exceliä kun “oikeitakin” visualisointityökaluja on olemassa? Camoes puolustaa Exceliä mm. sillä, että hän on kohdentanut kirjansa tavallisille tietotyöntekijöille, ei graafisen alan ammattilaisille. Excel on monipuolinen perustyökalu, joka on laajalti käytössä. Valmiiksi tutun työkalun osaamisen voi odottaa olevan vähintään kohtalaista, joten sitä kannattaa hyödyntää datavisualisointitaitojensa kehittämiseen sen sijaan, että ryntää suinpäin ostamaan kalliin ohjelmalisenssin, jota ei välttämättä hankintahetkellä edes pysty arvioimaan omien tarpeidensa näkökulmasta. Ja sen uudenkin työkalun nappulatekniikka on ensin saatava haltuun.

..the spreadsheet is the only tool that the vast majority of us have access to in an organizational context, and getting data visualization to the average person must start from this contingency if we want to encourage learning and increase graphical literacy. Then, at some later point, people and organizations will assess whether to the tool adequately satisfies their needs and can then make a natural and demanding transition to other applications. Or not.

Kenelle tästä kirjasta sitten olisi hyötyä? Minusta siitä on hyötyä jokaiselle, jolle Excel on teknisesti tuttu, mutta joka kaipaa perusteltuja hyviä neuvoja ja uusia näkökulmia tiedon graafiseen esittämiseen. Huomaa, että graafinen esitys ei välttämättä ole perusgraafi, joka sijoitetaan PowerPoint-esitykseen vaan se voi olla myös ns. dashboard eli tietoa pursuavasta työkirjasta tiivistetty keskeiset tunnusluvut, kehityskulut ja trendit sisältävä yhteenvetosivu. (Vinkki: jos haluat tehdä vaikutuksen esimieheesi, valmistele seuraavaan projektipalaveriin dashboard tavanomaisen PowerPoint-pläjäyksen sijaan!)

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.