Hallitse Prezi-esityksesi liike

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka

Viime vuoden aikana Preziä koskevia vakavasti otettavia koulutuskyselyitä alkoi olla siinä määrin, että eioon myyminen alkoi harmittaa. Olin myös lopultakin pystynyt myöntämään itselleni, että koulutustuotevalikoimani on pahasti hajallaan ja haaskasin kapasiteettiani vääriin asioihin. Preziin perehtyminen perusnappulatekniikkaa syvemmin sopi uusiin suunnitelmiin oikein hyvin ja nyt Prezi-koulutusta on ihan virallisesti tarjollakin. Aloitetaan siis bloggausvuosi sen kunniaksi parilla Prezi-vinkillä.

Eräs onnistuneen Prezi-esityksen edellytys on taito hallita liikettä. Suuri osa Preziin kohdistuvasta kritiikistä osuukin juuri liialliseen pyörittämiseen. On myös sanottu, että pyöritystä ja zoomausta käytetään vain siksi, että ne ovat olemassa. Niiden antamasta lisäarvosta ei niinkään olla kiinnostuneita.

Olen tullut siihen tulokseen, että suurin osa liiallisesta pyörittämisestä ja zoomailusta on tahatonta, ei niinkään ominaisuudella kikkailua. Useimmat käyttäjät tekevät Prezi-esityksensä aloittamalla templatesta, jossa valmis polku ja kehykset helpottavat sisällön sijoitttamista. Template voi kuitenkin olla vasta alku. Mitä tehdä siinä vaiheessa kun omassa esityksessä on enemmän sisältöä kuin templatessa on paikkamerkkejä tai kehyksiä? Pitäisi osata sijoittaa uudet kehykset sillä tavalla, että esitys ei olisi tylsän varovainen, mutta pyöriminen ei myöskään menisi överiksi. Voi tuntua turvalliselta vaihtoehdolta pakottaa sisältö mahtumaan templaten valmiisiin kehyksiin, mutta tällä tavoin vain toistetaan PowerPoint-esitysten virheitä.

Tähän postaukseen poimimani video antaa kaksi vinkkiä Prezi-esityksen liikkeen hallinnan avuksi. Näistä ensimmäinen on frame of reference, joka kai suoraan suomennettuna on viitekehys, mutta ehkä voisi myös puhua kiintopisteestä. Käytännössä on kyse siitä, että liike olisi pystyttävä ymmärtämään suhteessa siihen, mitä esityksessä on siihen saakka nähty ja mitä tullaan näkemään. Jos katsoja hyppäytetään paikasta D paikkaan E ilman, että hänelle annetaan pienintäkään vihjettä suunnasta, vaikutelma on epämiellyttävä.

Toinen tapa pitää katsoja kartalla on tarjota näkymiä, joilla sisältö asetetaan tiettyyn kontekstiin (establishing shot). Tämä on itse asiassa sisäänrakennettuna moniin Prezin templateihin, joissa tavallisesti lähdetään liikkeelle kokonaiskuvasta ja edetään siitä pienempiin ja tarkemmin tutkittaviin esityksen osiin. Jos esitys on pitkä, kokonaiskuva on mahdollisesti otettava esille useita kertoja.

Liikettä ja nopeutta ei siis tarvitse pelätä, kunhan pitää huolen siitä, ettei jätä katsoja hortoilemaan äärettömälle piirtoalueelle ilman tietoa seuraavasta etapista.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys