Pilko sisältö annospaloihin

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka

Tieto kohtaa monenlaisia esteitä matkallaan ihmiseltä toiselle. Ensimmäinen kriittinen vaihe on jo tietoa vastaanotettaessa, sillä satunnainen tarkkaavaisuutta häiritsevä asia voi katkaista tien työmuistiin, jossa tietoa käsitellään ennen kuin se siirtyy pitkäkestoiseen muistiin.

Työmuistiin mahtuu kerralla muutama mieltämisyksikkö – nykytiedon mukaan n. 4 kpl. Työmuistin urakkaa voi helpottaa pilkkomalla muistettavaksi tarkoitettu asia sopivan kokoisiin osiin (chunking). Esitysmateriaalissa tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että vähennät yhdellä sivulla olevaa sisältöä, esität monimutkaiset kuviot paloittain ja koko esityksen tasolla huolehdit siitä, että aineisto on jäsennelty selkeästi.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Mieltämisyksikön koko ei kuitenkaan ole vakio. Sen koko riippuu mm. siitä, paljonko viestin vastaanottaja tietää ennestään aiheesta. Asiantuntijan mieltämisyksikkö on suurempi tietokokonaisuus kuin aloittelijan tai maallikon. Taas palataankin kohderyhmän tuntemisen merkitykseen: kun tiedät kenelle pidät esityksen, voit ”annostella” sisällön kohderyhmälle mielekkäällä tavalla.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.