Ageismi on henkistä laiskuutta

Julkaistu Julkaistu: Blogi

Kirjoitan Suur-Jyväskylän lehteen kuukausittaista kolumnia. Yleensä en julkaise kirjoituksia täällä, koska kolumni on tekstilajina jotakin muuta kuin yrittäjän verkkosivun blogissa julkaistu kirjoitus. Teen tällä kertaa poikkeuksen ja julkaisen eilisen tekstini myös täällä, koska ageismin, samoin kuin muidenkin ennakkoluulojen hyysääminen ja niiden varassa toimiminen on vitsaus, josta eroon pääseminen vapauttaisi paljon henkistä kapasiteettia parempaan tarkoitukseen.

*****

Ageismi eli ikään perustuva syrjintä on epäreilua ja raivostuttavaa. Tämän ymmärtääkseen ei tarvitse olla edes tietyssä iässä. Ageistisen kohtelun herättämiin tunteisiin voi samaistua jokainen, joka on tullut kohdelluksi aivottomasti pelkkänä luokkansa edustajana: nuori nainen, keski-ikäinen mies, korkeakoulututkinnon suorittanut, ammattikoulusta valmistunut.

lokerointi
Kuva: Pixabay

Ageismi on henkistä laiskuutta. Se on ajattelun virhe ja kielii huonosta yleissivistyksestä. Pienen lapsen kehityskulut ovat vielä jotakuinkin ennustettavia. Suurin osa vauvoista tulee lähimpien viiden elinvuotensa aikana käymään läpi samat kehitysvaiheet melko pienin poikkeuksin. Sen sijaan ennustaminen alkaa käydä sitä vaikeammaksi mitä enemmän ihmiselle tulee ikää. Yksi on kuusikymppisenä elintasovaivainen ja raihnainen kun taas toinen tähtää kohti elämänsä ensimmäistä thriatlonia. Kolmikymppinen on jämähtänyt mielikuviinsa siitä, miten elämä tulee valmiiksi kun on omakotitalo, kaksi lasta ja Audi. Seitsemänkymppinen opiskelee uutta kieltä ja suunnittelee reppumatkaa Nepaliin.

Ageismin kohteeksi joutuu yhä useampi ja yhä nuorempana. Onko tälle mielen infektiolle mitään tehtävissä? Koska kelloa ei ainakaan vielä osata kääntää taaksepäin ja jokainen siis ikääntyy, korjaamisen kohteeksi jää oma ajattelu ja käytös.

Oma käytös jää helposti kuolleeseen kulmaan. On houkuttelevaa heittäytyä marttyyriksi heristelemään sormea ageistia kohti, mutta on syytä myös tarkistaa, ettei itse vahvista ageismia ylläpitäviä stereotypioita. Keski-ikäisen työntekijän vahvuudeksi sanotaan kokemus ja hiljainen tieto. Tätä argumenttia me keski-ikäiset olemmekin oppineet käyttämään, mutta jos kokemus tarkoittaa sitä, että vain vertaa kaikkea siihen mitä on ennenkin ollut, päätyy piankin pitkästyttämään ihmisiä marisemalla kuinka “tuota on kokeiltu eikä se toiminut”.

Pitää myös varoa itse syyllistymästä siihen, mistä väittää kärsivänsä. Nykypäivän työelämässä on aivan tavallista, että kolmikymppinen mentoroi viisikymppistä. Ei siinä auta vinkua “pikkutytöistä” tai “pikkupojista”. Tieto uusiutuu sellaista vauhtia, ettei osaamisen ja työvuosien välillä ole automaattista yhteyttä. Oikeastaan ainoat pysyvät osaamisen lajit ovat taito poisoppia ja ymmärrys itsestä uuden oppijana. Nämä ovat kovia juttuja ja jos nämä taidot itsestään tunnistaa, on syytä olla ylpeä.

Ageismin kohteeksi joutuminen on nöyryyttävää, mutta harvemmin tullaan ajatelleeksi, että ageismi kertoo harjoittajastaan enemmän negatiivista kuin kohteesta. Millainen ihminen onkaan se, joka pitää päähänpinttymiä ja lokerointeja ohjeistuksenaan? Maailma nyt kerta kaikkiaan on sellainen, että meillä on yhä enemmän nuoria asiantuntijoita ja kalenterin mukaan seniori-iän saavuttaneita, jotka kuitenkin kieltäytyvät ryhtymästä vanhoiksi vain siksi, että jonkun mielestä pitää.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.