PowerPoint – loppu vilauttelulle

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka,PowerPoint

Jos sinulla on PowerPoint 2016 ja Office 365, Lisää-välilehdelle on loppukesän päivitysten mukana ilmestynyt toiminto nimeltä Zoomaus. Sen avulla voit luoda esitysmateriaaliin vaihtoehtoisia etenemispolkuja. Tottakai hyvä esitys on huolella jäsennelty napakan ytimen ympärille, mutta jokainen presentoija tietää myös, että ajankäyttöään tai sisällön osien painotusta voi joutua mukauttamaan. Zoomaus on yksi niistä työkaluista, joiden avulla esimerkiksi ennakoitua lyhyempään esitysaikaan voi reagoida tyylikkäämmin kuin vilauttelemalla, ts. selaamalla raivokkaasti PowerPoint-tiedostonsa sivuja.

Zoomaus-painikkeen valikossa on kolme vaihtoehtoa, joista Sisällysluettelon zoomaustoiminto hyödyntää tiedostoon mahdollisesti luotuja osia. Tätä vaihtoehtoa käytettäessä esitykseen ilmestyy uusi sivu, johon osien aloitussivut lisätään pienoiskuvina. Diasta tulee siis eräänlainen koontisivu. Pienoiskuvat toimivat esitystilassa linkkien tapaan ja voit navigoida vapaasti esityksen osien välillä. Aina osan sisällön läpikäytyäsi palaat koontisivulle. Lisää lähennetty yhteenveto -ikkunassa PowerPoint-tiedoston osien ensimmäiset sivut on valittu valmiiksi, mutta voit myös muuttaa valintoja. Huomaa myös, että koontisivun voi siirtää haluamaansa kohtaan, sen ei ole pakko jäädä ensimmäiseksi sivuksi.

Outi_Lammi_PowerPoint_Zoomaus_1

Valikon loput vaihtoehdot eivät luo uutta diaa vaan saat pienoiskuvan tai kuvia, jotka sijoitat siihen diaan, josta haluat vaihtoehtoisen reitin käynnistyvän.

Zoomaus/Osan zoomaustoimintoa voit käyttää silloin, kun olet määritellyt tiedostoon osan, jonka sisältöä et välttämättä tarvitse kaikissa esitystilanteissa. Näytät sen, jos aikaa on tai joku esittää osan sisältöön liittyvän kysymyksen. Osan sisällön näytettyäsi palaat diaan, josta käynnistit vaihtoehtoisen reitin. Lisää lähennetty osa -ikkunassa näytetään ainoastaan diaesitykseen luotujen osien aloitussivut eli tämä vaihtoehto pysyttäytyy tiukasti tiedoston osajaossa.

Dian zoomaustoimintoa käyttäessäsi voit unohtaa osat ja käydä välillä missä tahansa diassa pienoiskuvaa klikkaamalla.

Dioihin lisättävät pienoiskuvat saattavat muodostua tuftelaiseksi “kuviokrääsäksi”, mutta zoomaustoiminnon työkalurivillä on työkaluja, joilla pienoiskuvaa voi naamioida. Voit esimerkiksi muuttaa pienoiskuvan painikkeeksi Vaihda kuva -komennolla.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.