Miksi pylväskaavion y-akselin pitää alkaa nollasta?

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka,Visualisointi

Numerotiedon kuvaamisen eräs perussääntö on ”pysy totuudessa”. Pylväskaavion Y-akseli, joka alkaa muusta arvosta kuin nollasta, rikkoo tätä sääntöä. Lopputulos on virheellinen tai jos ratkaisu on tahallinen, kuvan tekijä valehtelee.

Y-akselin aloitusarvoa koskeva sääntö perustuu siihen, että kyseessä olevan kaaviotyypin tietoa välittävä ominaisuus on pylvään korkeus. Kun kaaviota katsova ihminen muodostaa mielikuvaa kuvatusta ilmiöstä, hän vertaa toisiinsa pylväiden korkeuksia. Akselin asteikon katkaisu johonkin muuhun kuin nollakohtaan muuttaa pylväiden korkeutta ja samalla niiden keskinäisiä suhteita. Visuaalisen vertailtavuuden periaatteen mukaisesti pylväiden korkeuden suhteen tulisi kuitenkin olla sama kuin lukujen, joita ne esittävät. Graafisen kuvaajan käytön tarkoitus on helpottaa tiedon nopeaa omaksumista. Kaavion katsojan ei pitäisi joutua suorittamaan päässälaskua tehdäkseen selkoa sen välittämästä viestistä.

Ylemmässä kuvassa kyselyn tuloksista saa sen käsityksen, että palvelua suosittelevia on kolminkertaisesti verrattuna niihin, jotka eivät suosittelisi. Ehkä tästä voisi juuri ja juuri selvitä hyvillä selityksillä, mutta kun y-akselin asteikko korjataan alkamaan nollasta, ero Kyllä- ja Ei-vastausten välillä näyttäytyy aivan toisenlaisena (Kyllä 600, Ei 400). Palvelu voisi kaivata kehittämistä.

Väärää piirtämistapaa näkee usein mainoksissa, joissa oman ja kilpailijan tuotteiden markkinaosuuksia tai ominaisuuksien eroja havainnollistetaan pylväskaavion avulla. Skarpatkaa tämän kanssa! Someaikakaudella kuviolukutaitoisten on helppo huomauttaa asiasta ja sen monet heistä myös tekevät.

outi_lammi_pylvaat_virhe

outi_lammi_pylvaat_korjattu

Entä mitäpä silloin, kun pienen pieni ero on merkityksellinen ja tätä eroa haluaisi myös korostaa? Tällöin kannattaa valita kuvaajaksi viivakaavio, jonka aloituskohta y-akselilla voi tietyin edellytyksin olla jossakin muussa pisteessä kuin nollassa.

(Lähteet: Stephen Few, Now You See It ja Cole Nussbaumer Knaflic, Storytelling with Data)

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.