Presentaatiot vuonna 2017

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka,PowerPoint

Presentaatiosuunnittelutoimisto Ethos3 julkaisi äskettäin blogissaan 5 ennustusta, jotka liittyvät esitysmateriaaleihin ja esiintymiseen. Tuskinpa ainakaan kaikki niistä vielä vuonna 2017 ratkaisevasti muuttavat työtapoja, mutta suunta on todennäköinen. Käsittelen listaa siitä näkökulmasta, miten arvelen trendien tuntuvan suomalaisen asiantuntijatyötä tekevän arjessa ensi vuonna.

Kuva: Markus Spiske

Kuva: Markus Spiske

ENNUSTUS 1. Mobiilikäyttö lisääntyy, esityksiä jaetaan yhä enemmän pilvipalveluiden välityksellä.

Useimpien on huomioitava mobiilikäyttö ja pilvi jo nyt. Diaesityksiä on yritysten omissa suljetuissa pilviympäristöissä sekä SlideSharessa, josta niitä katsellaan ja jaetaan edelleen. Lisäksi jo pitkään on ollut tarjolla pilvipalveluna tarjottavia presentaatiotyökaluja kuten esimerkiksi SlideMagic, SlideSharen kylkiäisenä oleva HaikuDeck tai suomalainen Seidat. Verkkojakelun ja mobiilikäytön lisääntyminen tarkoittaa sitä, että viimeistään nyt aineiston tekijän kannattaa vakavasti pohtia, onko perinteisen PowerPoint-kulttuurin mukainen lähestymistapa toimiva: jos tiedät, että aineistosi luetaan älypuhelimen näytöltä, kuinka monen arvelet ilahtuvan kolmelle sisennystasolle kirjoitetusta luettelosta, jossa pienin fonttikoko on 8? Keskeiset diaesityksensä kannattaa koostaa siten, että ne ovat luettavia ja näyttävät siltä kuin oli tarkoituskin päätelaitteesta riippumatta.

ENNUSTUS 2. Verkossa julkaistavilta aineistoilta odotetaan pelillisyyttä ja interaktiivisia elementtejä.

Olen täysin samaa mieltä siinä, ettei informaation kaataminen passiivisen vastaanottajan niskaan ole paras tapa edistää asioiden omaksumista. Interaktiivisuus ja pelilliset elementit antavat ihan toisenlaisen kosketuksen sisäistettävään aineistoon kuin yhdestä suunnasta työnnettävä informaatiovirta. Hienoa interaktiivista infografiikkaa näkee jo paljon esimerkiksi suurten mediatalojen sivuilla. Arkisempi ja tavallisen käyttäjän ulottuvilla oleva esimerkki voisi olla Sway-esitys, johon upotettua pivottaulukkoa voi tarkastella omien valintojensa mukaisesti. Varmasti lähitulevaisuudessa yhä useampien odotetaan pystyvän julkaisemaan verkkoon interaktiivista aineistoa, mutta onko se arkea vielä vuonna 2017 – epäilen. Kenties perusvaakapylväskaavio on vielä joskus tällainen? Jos kiinnostuit, katso loput sata esimerkkiä.

Vuorovaikutteisuutta ja pelillisyyttä voi tuoda esitystilanteeseen myös työkaluilla, joiden avulla hoituvat äänestykset ja kyselyt. Osallistujat tarvitsevat älypuhelinsovelluksen ja tunnuksen palveluun, jonka kautta kyselyn tai äänestyksen tulos saadaan välitettyä kaikkien nähtäville. Kokeile esimerkiksi näitä: IQPolls, DirectPoll tai sli.do. (En tosin voi olla muistuttamatta, että keskusteleminenkin on vuorovaikutteisuutta!)

ENNUSTUS 3. Presentoiminen jatketussa todellisuudessa.

Jatketun todellisuuden sovelluksia kehitetään vauhdilla, mutta toistaiseksi ja ehkä vielä jonkin aikaa eteenpäinkin virtuaalitodellisuuden laajan hyödyntämisen estää helppokäyttöisten työkalujen puute. On eri asia jahdata Pokemoneja kuin valmistella esitys jatketun todellisuuden ympäristöön. Asiakastapaamisiin ja kokouksiin valmistautuva asiantuntija pärjännee vielä jonkin aikaa esitysgrafiikkaohjelmansa avulla sekä kehittämällä itseään webinaariesiintyjänä.

ENNUSTUS 4. Visuaalisten apuvälineiden käyttö vähenee

Tämä kohta voi vaikuttaa ristiriitaiselta edellä esitettyjen kanssa, mutta on merkkejä siitä, että ihmiset uskaltavat välillä luopua esitysgrafiikkaohjelmastaan ja itsekin kannustan tähän. “Missä puhe, siellä PowerPoint” ei saisi olla standardi. Koska ihmisillä on taipumus ravata kahden ääripään välillä, on tietenkin olemassa se riski, että esitysgrafiikattomasta esityksestä tehdään uusi “pakko”. Päivittäin pidetään kaikenlaisia esityksiä ja toisinaan on viisasta käyttää selventävää grafiikkaa viestinsä tukena. Parhaimmillaan tämä trendi voisi tuoda nähtäväksi vähemmän, mutta toimivampia esitysmateriaaleja.

ENNUSTUS 5. Esiintyjän itsetuntemuksen merkitys korostuu, jotta hän pysty hyödyntämään omia vahvuuksiaan.

Riittääkö itsensä kehittäminen omien vahvuuksien pohjalta? Jo pitkään on sanottu, että pitää tiedostaa oma tyylinsä, olla oma itsensä ja edetä hyvistä puolistaan. Kaikkien esityksiä pitävien asiantuntijoiden paras laji ei ole standup-komiikka, mutta niin sitä vain ulospäinsuuntautuneisuutta henkivä viihdyttäminen pysyy vuodesta toiseen hyvän esityksen mallina. Johtuuko tämä siitä, että esiintymistaidon kouluttajiksi hakeutuvat enimmäkseen ulospäinsuuntautuvat ihmiset, joiden oma tyyli määrittää suosituksia ja hyviä käytäntöjä? Ilmoittautukaa heti kaikki ambivertit ja introvertit esiintymistaitokouluttajat! Olen muuten vuosien mittaan kuunnellut useita osaavia asiantuntijoita, joiden esiintyminen on hillittyä, mutta jotka ovat silti pitäneet minut kiinnostuneena asiastaan, saaneet oppimaan uutta ja hyvälle mielelle. Tsemppiä vaan kaikille, jotka tästä itsensä tunnistavat!

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.