Apua, esitykseni livekuvitetaan

Julkaistu Julkaistu: Blogi

Livekuvitus tarkoittaa sitä, että tapahtumassa on mukana piirtäjä, joka taltioi puheenvuorojen ja niistä heränneiden keskustelujen sisällön piirroksiksi. Viime aikoina minultakin on työpajoissa kysytty, että jos tietää esiintyvänsä tapahtumassa, johon on tilattu livekuvittaja, pitäisikö tämä jollakin tavoin huomioida jo esitystä suunnitellessaan. Koska naapurissani asuu livekuvituksen huippuammattilainen Linda Saukko-Rauta, oli helppo selvittää asia kysymällä häneltä itseltään.

Millainen olisi livekuvittajan näkökulmasta täydellinen esitys?

Livekuvittajan näkökulmasta katsottuna ja kuunneltuna täydellinen esitys on hyvin ja napakasti jäsennelty ja mikrofoniin puhuttu kokonaisuus mielenkiintoisesta (ja yllättävästä!) aiheesta eläväisen, hauskan ja yleisön huomioonottavan puhujan esittämänä.

Esityksen soisi olevan johdonmukaisesti etenevä ja johonkin kirkkaaseen lopputulokseen päätyvä; semmoinen, jossa puhujalla on tarpeeksi aikaa (1-1,5 h) päästä sinne loppuajatelmaan. Esityksen aluksi olisi hyvä nopsasti käydä läpi luomansa jäsennys, jotta piirtäjä ehtii miettiä oman työnsä rakennetta. Huippuvinkki: pysy myös luomassasi jäsennyksessä, älä rönsyile ja hötkyile sinne sun tänne.

Onko ylipäätään mahdollista valmistautua livekuvitettavaan esitykseen?

On toki. Voi miettiä herkullisia ja meheviä kielikuvia, joihin piirtäjän on helppo tarttua. Kielikuvien kanssa saa olla myös tarkkana: jos puhuu hetken tuoksinassa esim. alaisten ruoskinnasta tuloksiin, visuaalisiin muistiinpanoihin saattaa ilmestyä viuhuva ruoska. Se voi jälkikäteen tuntua kovalta puheelta, kun se piirtynyt kuvana talteen.

Photo 20.6.2016 9.00.41

Kannattaa miettiä myös konkreettisia esimerkkejä asioista, joista puhuu, sillä tämän tästä kuulen tyhjät tynnyrit -tyyppisiä esityksiä, joista käteen ei jää kuin muutama tyhjä slogan. Näille en voi oikein muuta tehdä kuin kirjoittaa ne muistiin nätisti erilaisilla käsialoilla.

Jos livekuvitusta näytetään tykin avulla reaaliaikaisesti puhujan esityksen selän takana tai salin sivulla toisella valkokankaalla, voi tilanne tuntua puhujasta aluksi epämiellyttävältä: yleisö saattaa reagoida ja hörötellä aivan eri aikaan kuin mitä puhujan punch-linet edellyttäisivät. Silloin voi miettiä omaa asettautumistansa salissa, jotta pystyy (voi) näkemään, mitä valkokankaalla tapahtuu. On niitäkin puhujia, jotka eivät halua kisailla huomiosta piirtäjän kanssa. Kerro silloin järjestäjille, että et halua kuvitusta näytettävän reaaliaikaisesti. Pidä sitten niin hyvä esitys, että yleisö viihtyy ja jaksaa ilman sisältöjä elävöittävää livekuvitusta.

Miten esiintyjän käyttämä diaesitys näkyy livekuvitustilanteessa: huomaatko sitä, saatko siitä esimerkiksi ideoita tai tukea?

Käytännössä en juurikaan katso tai ehdi katsoa dioja. Mitä kikkailevampia esiintyjän omat diat ovat, sen vaikeampaa on minulla piirtäjänä. Ehdin yleensä vilkaista dian vaihtuessa uutta asiaa, mutta jos puhuja käyttää paljon efektejä ja animointeja, ne hankaloittavat omaa työtäni.

Erityisen hankalaa on, jos puhujalla on tapana viitata dioihinsa avaamatta sanallisesti niiden sisältöä: “Kuten tässä diassa näette…” tai “Näin siinä sitten voi käydä.” Silloin on pakko nostaa katseensa iPadistä ja flow keskeytyy.

Perinteiset listapallukkadiat ovat myös no-no. Ne ovat ihan yhtä tylsiä piirtäjälle kuin muullekin yleisölle.

Avainsanadiat tai yksittäiset, kertovat kuvat ovat helpoimpia piirtäjän kannalta. Joistain kuvista saatan napsia ideoita myös omaan piirtämiseeni.

Näin siis tämmöisen yksittäisen iPad-piirtelijän ja oman prosessini näkökulmasta ajateltuna. Jos joltain toiselta piirtelijältä kysyy, voi saada aivan toisenlaisia vastauksia.

*****

Kiitos Lindalle! Jos tarvitset livekuvittajaa, ota yhteys Lindaan. Jos taas haluat ideoita napakasti jäsennellyn ja kertovien kuvien avulla etenevän diaesityksen työstämiseen, tilaa esitysgrafiikkatyöpaja.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.