Mittaa vain sitä, mikä on sinulle tarpeellista

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Tietotyö

Näin suositeltavan sovellusta nimeltä Moment, jonka avulla voisi seurata älypuhelimen käyttöään (iOS). Latasin kokeeksi ja ryhdyin testaamaan. Sovellus ei kuitenkaan antanut hyödyllistä tietoa, joten käyttö jäi pariin testauspäivään. Hyödyttömän tiedon tarjoamisen lisäksi se oli akkusyöppö.

Älypuhelinriippuvuudesta tai laitteiden dominoivasta asemasta ihmisten arjessa kirjoitetaan ja puhutaan paljon, joten eikö minun pitäisi olla hieman positiivisempi? Mutta miksi seuraisin älypuhelimen tai tabletin käyttöaikaa sinänsä kuten Moment sen näyttää? Eikö hyödyllisempää olisi pysytellä selvillä asioista, joita laitteella teen? Käytän iPhonea ja iPadia työpäivän aikana monenlaisiin työasioihin. Esimerkiksi kirjoittamiselle ja koulutusten valmistelulle varatun toimistopäivän aamuna haen ensin taustamusiikin nettiradiosta tai Spotifysta ja ohjaan sen soimaan kaiuttimesta – musiikin kuuntelua Moment ei muuten laske käytöksi. Päivän aikana vilkaisen sähköpostit puhelimesta monestakin syystä. Jos viestiin riittää lyhyt vastaus, voin hoitaa sen nopeasti puhelimella. Tarjouspyynnöt tms. seikkaperäisempää työstämistä vaativat viestit haen myöhemmin läppärille. Olen myös säätänyt sähköpostitiliäni siten, että voin poistaa mobiililaiitteista käsin palvelimella olevia viestejä, joten läppärille tuleva posti on jo mainoksista vapaata. Työmatkan aikana haen pilvestä dokumentteja ja presentaatioita katsottavaksi tai kuuntelen podcasteja oppiakseni uutta. Listaa voisi jatkaa pitkälti.

IMG_4163

Moment tarjoaa mahdollisuutta seurata koko perheen mobiililaitekäyttöä – ominaisuuden käyttöönotto näkyy vaativan käyttäjätilin perustamisen. Minusta ajatuksessa on jotakin epämiellyttävää, mutta ehkä olen vain päässyt helpolla: oman tyttären kanssa ei tarvinnut vääntää älypuhelimen käytöstä eikä yleensäkään mistään ruutuajasta. Teini-iässä hän sai pelata ja viestittää vapaasti, mutta koska hänellä on aina ollut monipuolisesti harrastuksia ja paljon ystäviä, katsoin laitteiden käytön olevan hanskassa.

Noin 5 euroa maksavalla Pro-versiolla pääsisi rajoittamaan päivittäistä mobiiliaikaansa ja lukitsemaan itsensä kokonaan ulos esimerkiksi silloin kun haluaa viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa. Samaten voisi rajata laitteen käyttöseurannan koskemaan vain työajan ulkopuolista aikaa. Ehkä tällaisesta on apua ainakin herättelijänä, jos kokee mobiililaitekäyttönsä olevan liukumassa hallinnan tuolle puolen, mutta itsekuria silti tarvitaan.

Jos haluaa tietää mihin aika kuluu laitteen ollessa kädessä, iPhonen Asetukset/Yleiset/Akku -näkymästä löytyvä akun käytön tilastointi antaa paljon hyödyllisempää tietoa kuin Moment. Työpäivän aikana tehtyjen tuntien seurantaan suosittelisin HoursTracker-sovellusta, johon voi syöttää mm. työtunnin hinnan. Maksuttomaan versioon saa kolme erilaista työtehtävää ja ellei töiden hintoja tarvitse seurata, työtehtäviä sopivasti ryhmittelemällä kolme tehtäväänsä saa riittämään pitkälle. Päivityksiä on kaksi: Personal Edition maksaa viisi euroa, kympillä heltiää Pro Edition -taso. HoursTrackerin saa iPhonen lisäksi myös Androidille.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.