Voiko digipaastosta tulla disruptiivinen trendi?

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Tietotyö

Mielenkiintoista, että vuosien 2016 – 2018 disruptiivisimpien teknologiatrendien joukossa on mainittu digipaasto (digital detox) sekä yksilöiden kehittämät vippaskonstit (hacks), joilla he tavoittelevat parempaa tuottavuutta digitaaliseen työhön. Onhan näitä digipaastoja sekä somettomia päiviä, viikkoja ja kuukausia julistettu vähän väliä, mutta vakavasti otettavaa digitaalisen työn korjauskohtiin pureutuvaa liikehdintää on vielä vähän. On paljon änkyröintiä ja haikailua menneeseen, mutta vähemmän sitä, mikä tunnustaa realiteetit ja katsoo samalla tulevaan.

Yhä useamman työ on digitaalista ja saadakseen sitä tehdyksi, työn tekijän on samalla suojauduttava digitaalisuudelta itseltään. Paradoksaalinen tilanne on hyvin ymmärrettävissä: sähköpostin ja yleensäkin tietovirtojen määrä tukahduttaa, kokouksia on liikaa ja johtamiskäytännöillä edelleen lähinnä säilytetään olemassa olevia tekemisen tapoja, joista seuraa paljon turhaa askartelua. Tästä voi kai syyttää ajanpuutettakin. Arki on siinä mielessä hassua, että ei ole aikaa miettiä järkeviä ratkaisuja, mutta on aikaa tehdä asiat yhtä vaikeasti kuin ennenkin. Tietotyön edelläkävijät ovatkin yksilöinä ryhtyneet muokkaamaan omia työtapojaan ja työnkulkujaan. Omaa aikaansa arvossa pitävät ihmiset poistavat jo nyt hälytyksiä mobiililaitteissaan olevista viestiohjelmista, tarkistavat sähköpostejaan harvemmin, pyrkivät lyhentämään kokouksia tai korvaamaan ne, reagoivat valikoidusti viesteihin ja huolehtivat muutenkin keskittymiskyvystään mm. ottamalla etäisyyttä kaikkialla vellovaan tietoon ja hyväksymällä seurattavaksi vain arvokasta. Jos tälläinen leviää laajemmaksi trendiksi, mitä siitä seuraa? Alkaako se tuntua esimerkiksi sosiaalisen median käyttötottumuksissa niin, että sillä olisi ihan disruptiivinen vaikutus? Ennustaminen on vaikeaa, mutta informaatioväsymystä ja somepitkästyneisyyttä on kieltämättä nähtävissä.

Outi_Lammi_digipaastoMiten sitten kävikään, selviää lopullisesti vuonna 2018. Silloin mm. nähdään onko meistä tullut informaatiota valikoivia itseään johtavia digikansalaisia vai olemmeko lopullisesti taantuneet Klikkaa, tykkää & jaa -zombieiksi? Ennustuksen tuloksen selviämistä odotellessa kannattaa vilkaista ne 25 muutakin trendiä, jotka Brian Solis esittelee artikkelissaan: 26 Disruptive Tech Trends for 2016 – 2018.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.