Löysitkö läppäristäsi kaksi OneNotea?

Julkaistu Julkaistu: Blogi,OneNote

Käytätkö Windows 10 -käyttöjärjestelmää ja Microsoft Officea? Oletko kenties löytänyt laitteestasi kaksi OneNotea? Toinen näistä on riisuttu versio, toinen taas sisältää kaikki edellisistä versioista tutut tilpehöörit valintanauhoissaan. Eron näet alla olevista kuvista.

Outi_Lammi_OneNote_sovellus

Outi_Lammi_OneNote_ohjelma

Ylemmän kuvan kevytversio asentuu Windows 10 -käyttöjärjestelmän mukana ja niiden tietojen mukaan mitä sovelluksesta olen löytänyt, se on optimoitu kosketusnäyttökäyttöön. Jos työkoneena on tavallinen läppäri ja käytät pääasiassa näppäimistöä sekä hiirtä, käytännöllisempi valinta on työasemalle asennettava monipuolisempi versio. Kevytversio sijaitsee Käynnistä-valikon Sovellukset-osiossa, laajempi taas Käynnistä-valikon Ohjelmat-osiossa muiden Microsoft-ohjelmien joukossa. Selvyyden vuoksi käytän näistä nimitystä OneNote-sovellus ja OneNote-ohjelma.

Kaksi OneNotea samassa koneessa yhdistettynä Edge-selaimen OneNote-tallennusleikkuriin ehti jo saada minut syyllistymään sopimattomaan kielenkäyttöön. Hankin nimittäin itselleni ennen joulua uuden läppärin, johon tilasin myös Windows 10 -käyttöjärjestelmän. Totta kai uteliaisuuttani vietin tovin uutta Edge-selainta testaillen – uskollisen Chrome-käyttäjänkin on katsottava uudet selaimet, sillä koskaan ei voi tietää, vaikka löytyisi parempi. Riemukseni löysin Edgestä Jaa-toiminnon takaa OneNote-tallennuksen ja koska päämäärättömän selailuni aikana vastaan tuli kuitenkin kaikenlaista kiinnostavaa ja hyödyllistä, otin linkit talteen. En kuitenkaan tarvinnut niitä ennen alkutalvea. Kun käsillä oli tehtävä, jossa olisin tarvinnut linkkejäni, OneNote-ohjelman muistikirjoista ei löytynyt yhtäkään.

Tallennettavaan linkkiin voi myös lisätä omia kommenttejaan.
Tallennettavaan linkkiin voi myös lisätä omia kommenttejaan.

Raivokkaiden hakujen aikana muistin laitteessani olevan kevytversion eli OneNote-sovelluksen, johon en ollut koskenut sen jälkeen, kun sen ensimmäistä kertaa avasin. Linkithän löytyivät sieltä ja sisältö myös synkronoitui OneDriveeni heti kun avasin sovelluksen. Tämä vaikutti oudolta, mutta keksin kuitenkin jonkinlaisen selityksen: selaimen leikkuri siirtää linkin ja siihen liitetyn muistiinpanon OneNote-sovellukseen, jota ei avata linkin tallennuksen missään vaiheessa automaattisesti – ainakaan tehtäväpalkissa ei näy OneNote-kuvaketta. Jos taas teen pikamuistiinpanon Tehtäväpalkin Uusi pikamuistiinpano -painikkeella, OneNote-ohjelma näkyy aukeavan hetkeksi ja samalla synkronointi käynnistyy. Pikamuistiinpanona tehty merkintä löytyi mm. iPadin sovelluksesta heti ilman konstailuja. Selailin myös Ohjauspaneelin oletussovellusten asetuksia, mutta en löytänyt sieltä helpotusta tähän. Sen huomasin, että OneNote-sovellus on niin kiinteä osa käyttöjärjestelmää, että asennuksen poistaminen ei ole mahdollista.

Leikin ennustajaeukkoa ja arvaan, että Edge/OneNote-integraatiota vielä korjataan. Olisi mukava voida valita kumman OneNoten kautta selaimesta tallennettujen linkkien haluaa kulkeutuvan, mutta lennossa tapahtuva synkronointikin riittäisi. Eihän sillä ole suurtakaan väliä mitä kautta pikamuistiinpanot ja linkit kulkeutuvat, mutta muistaakohan moni käydä avaamassa OneNote-sovelluksen linkkejä tallennettuaan?

Koska digitaalinen muistikirja on nyt käyttöjärjestelmän ominaisuus, sen voinee katsoa vakiinnuttaneen paikkansa hyötyohjelmien joukossa! Pidän edelleen kiinni arviostani, jonka mukaan digitaalinen muistikirja on vielä tällä vuosikymmenellä tekstinkäsittelyohjelmaa keskeisempi työkalu.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

2 kommenttia “Löysitkö läppäristäsi kaksi OneNotea?

  1. Kiitos kirjoituksesta ! Olen tuskaillut saman asian kanssa ja ihmetellyt, että missä ihmeessä tallentamani muistikirjat ovat. Tämä selvensi asiaa.

    1. Heh, et ole ensimmäinen etkä varmasti viimeinen, jolle käy näin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.