Puolivuotisnäkymiä

Julkaistu Julkaistu: Blogi

Lähimmän puolen vuoden ohjelmassa on kirjoittamista ja kouluttamista, ei siis mitään uutta ja kuitenkin uutta!

Juttelin ennen joulua Jani Turku -nimisen yrittäjäkollegan kanssa ja keskustelun tuloksena työn alla on nyt käsikirjoitus Ideapakkaa varten – pläjäyksen työnimenä on nyt ainakin toistaiseksi Presentoijan Ideapakka. Se tulee käsittelemään samoja aiheita kuin syksyllä julkaistu kirjani, mutta erilaisessa ja paljon tiiviimmässä formaatissa.

Ihastuin Ideapakkaan jo vuosia sitten kun sain Reetta Koskelta sen ensimmäisen version. Käsikirjoitusprojektia varten sain pari uudempaa mallikappaletta ja alkuperäinen konsepti sekä näyttää voivan hyvin että on myös kehittynyt. Minulla on nyt valmiina muutama ensimmäinen kortti ja alustava runko, jonka mukaan mennään. Janin kommentitkin ensimmäisistä korteista olivat rohkaisevia ja tältä pohjaltahan on tietysti mukavampi edetä kuin jos hän olisi takonut päätään pöytään tuotoksiani katsellessaan.

Outi_Lammi_koulutukset_2016
Kuva: deathtothestockphoto.com

Ideapakan tyyppisen materiaalin laatiminen on tottakai erilaista kuin blogipostauksen, kolumnin tai kirjan tekstin kirjoittaminen, mutta toisaalta siinä voi käyttää sitä mitä on oppinut Visual-oppikirjasarjaan kirjoittaessaan. Sarjan oppaissa taitto on hyvin pitkälle sanellut sen paljonko yhdestä asiasta voi kirjoittaa ja tekstit on pitänyt osata jaotella erivärisiin laatikoihin, joilla on ollut oma merkityksensä.

Tästäpä pääsenkin toiseen asiaan: minulta on nimittäin kyselty mitä Visual-oppaita kirjoitan uudesta Microsoft Office 2016 -versiosta. Vastaus on lyhyt ja ytimekäs: en mitään. Kustantaja kyllä kyseli kiinnostustani kirjoittaa Excel ja Word, mutta näen noiden perusohjelmien oppaiden ajan olevan osaltani ohi. Valitettava tosiasiahan on, että kirjan kirjoittaminen on erittäin vähän houkuttelevaa, jos ajattelee pelkästään tuottopuolta, joten kirjaprojektin pitää sitten antaa jotakin muuta. Tällä erää pidän mielekkäämpänä kirjoittaa omaa materiaalia omia koulutuksia varten Microsoftin uudemmista tuotteista kuin päivittää vanhoja kirjoja, joiden sisältöihin versiomuutokset vaikuttavat kuitenkin marginaalisen vähän.

Huhut kertovat, että 2016 olisi muuten viimeinen varsinainen Office-versio ja jatkossa muutokset ujutettaisiin käyttäjille pienissä erissä samaan tapaan kuin on totuttu näkemään Google-ympäristössä. Tämäkin saa jo kyseenalaistamaan kirjaksi painettavien ohjelmien käyttöoppaiden mielekkyyden.

Kirjoittamiseen liittyen tässä on meneillään muutakin. Aloitin syksyllä toukokuulle saakka kestävän koulutusohjelman, josta haen uusia ideoita ja suuntia tietopuolisen tekstin kirjoittamiselle. Joku voi pitää tätä vanhanaikaisena ja ihmetellä, miksi en hanki esimerkiksi tämän hetken hypeen eli videotuotantoon liittyviä taitoja, mutta näin nyt teen koska voin. Ja onko missään edes sanottu, että kirjoittamisen tuloksen pitää aina päätyä kansien väliin ja paperille?

Koulutustyö jatkuu. Lisäsin koulutuskokonaisuuksien joukkoon pari uutta: Skype for Business – sujuva verkkokokous sekä Office 365 – tuottavuutta pilvestä. Ja kuten ennenkin, kaikkia koulutuksiani voi tilata myös räätälöitynä: jos joku valmis paketti sopisi käyttöösi melkein, mutta ei ihan, muokataan se yhdessä sopimaan täsmälleen.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.