PowerPoint käytännössä: apuviivat

Julkaistu Julkaistu: Blogi,PowerPoint

Jatkan aiheella, joka liittyy viime vuoden viimeiseen postaukseen. Kirjoitin siinä diaesityksen sisällön sommittelusta ruudukoiden ja palstojen avulla. Tässä menen vielä lähemmäksi käytäntöä ja neuvon keinon, joka helpottaa ruudukoiden kanssa työskentelyä.

Oletetaan, että haluat perustaa diaesityksesi kolmanneksen sääntöön, jolloin sinun on siis jaettava sivu kolmeen yhtä suureen osaan. Ehkä olet kuullut PowerPointin apuviivoista (guidelines) ja kokeillutkin niitä. Jos olet kokenut apuviivojen määrittelyn dian oletusleveyden tai -korkeuden (33,867 cm, 19,05 cm) kolmanneksiin hieman hankalaksi, kokeile seuraavaa:

Piirrä ensin taulukko, jossa on 3×3 solua (tai muu haluamaasi pinnanjakoa vastaava määrä).

Valitse Taulukkotyylit-valikoimasta ulkoasutyyliksi Ei tyyliä, taulukon ruudukko, jolloin taulukosta tulee pelkistetty – tyylin muutos helpottaa toimintoja jatkossa, muuten sillä ei ole merkitystä.

Siirrä taulukkoa siten, että sen vasen yläkulma ja dian vasen yläkulma ovat täsmälleen kohdakkain. Vedä sen jälkeen taulukon oikeasta alakulmasta sillä tavoin, että taulukko yltää dian oikeaan alakulmaan ja täyttää samalla koko sivun. Jokaisen yhdeksästä solusta pitäisi nyt olla saman kokoinen.

OutiLammi_PowerPoint_ruudukko1

Siirry Näytä-välilehdelle ja lisää valintamerkki kohtaan Apuviivat ellei siinä sellaista ole. Näet nyt apuviivat eli kaksi katkoviivaa, joista toinen on pysty- ja toinen vaakasuuntainen.

OutiLammi_PowerPoint_ruudukko3

Pienennä dian zoomaussuhdetta sen verran, että saat tartuttua apuviivaan hiirellä sivun ulkopuolella – jos nimittäin yrität kiskoa apuviivoista sivun sisäpuolella, siirrät vain taulukkoa.

OutiLammi_PowerPoint_ruudukko2

Paina Ctrl-näppäin alas ja lähde vetämään jompaa kumpaa apuviivaa hiirellä. Apuviivasta tehdään kopio, jonka voit vetää taulukon viivan päälle. Toista tätä niin monta kertaa, että sivulla on apuviiva jokaista taulukon pysty- ja vaakaviivaa kohti.

Itse jätän myös dian keskipistettä vastaavat kaksi apuviivaa paikoilleen, koska joskus pitää pystyä kohdistamaan tarkasti sivun keskipisteeseen.

Taulukon voit tämän jälkeen poistaa.

OutiLammi_PowerPoint_ruudukko4

Kun valitset apuviivan hiiren oikealla painikkeella, aukeaa pikavalikko, josta voit mm. vaihtaa apuviivan värin. Itse valitsen aina sivun perusruudukolle jonkin yhtenäisen värityksen ja jätän sivun keskipisteen kautta kulkevat apuviivat eri värisiksi.

Apuviivat ovat nyt tällaisina käytössä jokaisella esityksen sivulla. Niitä ei tarvitse poistaa diaesityksen näyttämistä tai pdf-tiedoston tallennusta varten, koska ne eivät näy muulloin kuin muokkaustilassa. Viisainta on tietysti tehdä itselleen mallitiedosto ruudukoilla tai pyytää mallitiedostoista vastaavaa tekemään ruudukko valmiiksi – tämä sen mukaan millaista käytäntöä omalla työpaikalla noudatetaan.

Apuviivoissa on vielä se hyvä puoli, että apuviivan lähelle siirretty grafikkaobjekti pyrkii tarttumaan siihen kiinni mikä helpottaa diaan tulevien sisältöelementtien asettelua. Kiinnitarttumisen voi tarvittaessa ohittaa kun grafiikkaobjektia siirtäessään painaa Alt-näppäintä.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.