PowerPoint 2016 ja Morph-siirtymätehoste

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka,Microsoft Office

Jos käytössäsi on PowerPoint 2016 ja Office 365, olet luultavasti saanut äskettäin käyttöösi Morph-siirtymäefektin, joka on suomennettu nimellä Liukumuunnos.

Kyseessä on kahden dian välinen siirtymätehoste, jota voit käyttää mm.

  • grafiikkaobjektien siirtämiseen paikasta toiseen
  • värimuunnoksiin
  • kokomuunnoksiin

Uuden siirtymäefektin kokeiluun tarvitset 2 diaa, joissa molemmissa vähintään yhden grafiikkaobjektin on oltava sama. Tehostetta käytetään juuri tähän kahdelle dialle yhteiseen objektiin, johon tehtävillä muutoksilla luot vaikutelman käyttäytymisen muutoksesta.

Käytin esimerkissä Pixabay-palvelusta löytämääni avaruusalusta. Taustaksi piirsin sivun kokoisen suorakaiteen, jonka väritin tumman harmaalla (iltahämärä tai yötaivas).

Outi_Lammi_PowerPoint_Morph

Diassa 1 avaruusalus on pieni. Diassa 2 se on suurennettu, sitä on siirretty ja kallistettu.

Otin tehosteen käyttöön aktivoimalla dian 2 ja valitsemalla Siirtymät-välilehdeltä tehosteeksi Liukumuunnos.

Ja tältä se sitten näyttää valmiina:

PowerPoint_Morph

On omassa harkinnassasi haluatko efektin toimivan hiirellä napsautettaessa vaiko automaattisesti (tähän tarvittavat ohjaimet ovat Siirtymät-välilehden oikeassa reunassa). Yleensä neuvon välttämään täysin automaattisesti etenevää esitystä silloin kun esityksen pitäjä on itse paikalla puhumassa. Tilanteen pitäisi edetä esityksen pitäjän itsensä ohjaamana, ei automaattisen ajoituksen hätistämänä. Parin dian sitominen kokonaisuudeksi siirtymätehosteen ja ajoituksen avulla on kuitenkin hyvä apua havainnollistettaessa esimerkiksi ilmiön muutosta tms.

Liukumuunnos-tehosteella voit joissakin tapauksissa korvata aikaisemmista versioista ehkä tutuksi tulleen Liikeradat-animaatiotehosteen. Liikeradat ovat silti mukana myös 2016-versiossa, koska niitä tarvitaan edelleen monimutkaisempia etenemispolkuja määriteltäessä.

Ota myös huomioon mitä merkitsee se, että kyseessä on kahden dian välinen siirtymätehoste eikä animaatio. Animaatioita voit määritellä aikajanalle, mikä tarkoittaa sitä, että saat esimerkiksi toisen objektin lähtemään liikkeelle vasta kun toinen pysähtyy. Jos sen sijaan siirrät useaa objektia Liukumuunnoksen avulla, niiden liike on samanaikaista.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.