Excel 2016 -version hierarkiakaaviot

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Excel,Microsoft Office,PowerPoint,Visualisointi

Kirjoitin edellisessä postauksessa Microsoft Office 2016 -ohjelmien ensivaikutelmista ja mainitsin Excelin ja samalla tietenkin myös PowerPointin uudet kaaviotyypit, joita on kaiken kaikkiaan 6 kappaletta. Esittelen näistä hierarkiakaavioihin kuuluvat kuviot: treemap ja auringonsäde (sunburst). Heti alkuun kummastelen käännöksiä: jos sunburst on käännetty auringonsäteeksi, miksi treemap ei voisi olla puukartta? Kysehän on nimenomaan puumaisesta rakenteesta.

Hierarkiakaavio on tarkoitettu kuvaamaan ilmiötä, joka voidaan jakaa luokkiin ja edelleen alaluokkiin. Kaavio osoittaa miten suuri tietokokonaisuus jakautuu pienempiin osiin. Tässä mielessä ajatus on sama kuin ympyräkaaviossa tai pinotussa pylväskaaviossa. Kaavio nostaa myös tehokkaasti esille dataan kätkeytyviä malleja. Treemap-kaavio ei siis ole pylväskaavion vaihtoehto, vaikka pylväskaavion pohjadatasta sellaisen pystyisi piirtämään ja uudesta kaaviotyypistä innostuneen silmään se saattaisi jopa näyttää järkevältä.

Treemap-kaavio kootaan suorakaiteista, joiden koko määräytyy lähtötietojen numeroarvojen mukaan. Tietoa välittävät elementtejä ovat

  • suorakulmion koko (numeroarvo)
  • suorakulmion väri (luokka, johon suorakulmio sijoittuu)

Kuvan taulukko perustuu erään satunnaisesti tielle osuneen jyväskyläläisen kouluttaja/kirjailijan taannoiseen työmusiikkisoittolistaan. Joku voisi halkoa hiuksia musiikkilajien luokittelusta, mutta se lienee nyt riittävän hyvä tähän tarkoitukseen. Kaaviota piirrettäessä Excel olettaa, että luokka vaihtuu kun nimi vaihtuu sarakkeissa Musiikkilaji ja Alalaji. Uusi nimi ja sen alapuolella olevat tyhjät ruudut kuuluvat siis samaan luokkaan. Lopputulos olisi kuitenkin aivan sama, vaikka musiikkilajin tai sen alalajin nimet olisi kopioitu tyhjiin soluihin.

Outi_Lammi_Excel_2016_taulu

Tiedoista piirretty treemap kertoo, että klassista musiikkia on työtä tehtäessä kuunneltu jonkin verran enemmän kuin rock- ja jazz-musiikkia yhteensä:

Outi_Lammi_Excel_2016_treemap

Toinen Excelin uusista hierarkiakaavioista on auringonsäde. Jos mietit kumman näistä valitsisit, kysy ensin itseltäsi mitä haluat kaaviosi kertovan. Treemap-kaavio sopii suurten tietomäärien esittämiseen. Se hyödyntää tehokkaasti kaaviolle varatun tilan ja tuo selkeästi näkyviin asioiden suhteet, mutta se on myös hieman epätarkka ja jättää tietoa välistä pois: esimerkkitaulukon Alalaji-sarakehan ei tule näkyviin treemap-kaaviossa, joten jos tämän tiedon sisällyttäminen mukaan olisi olennaista, auringonsäde olisi parempi valinta.

Seuraavassa uusi kaavio samoilla lähtötiedoilla kuin edellä:

Excel 2016, auringonsädekaavio.

Ainakaan toistaiseksi uusia kaaviotyyppejä ei löydy Exceliln ja PowerPointin onlineversioista ja kaavioita sisältävää dokumenttia avattaessa tulee ilmoitus siitä, että uusia kaaviotyyppejä ei tueta selaimessa.

Lisälukemista kiinnostuneille:
10 Lessons in Treemap Design
In Praises of Treemaps, artikkelissa verrataan toisiinsa erilaisia tiedon esittämistapoja sekä kerrotaan myös, miksi treemap ei ole pylväskaavion vaihtoehto.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.