Designoppia maallikolle: kolmannekset ja ruudukko

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka

Eräs usein kysytty kysymys liittyy kuvan ja tekstin yhdistämiseen. Tällöin kysyjä kaipaa lopputulosta, joka olisi jotakin muuta kuin esitysgrafiikkaohjelman oletustemplaten perusasettelu. Jos nimittäin mietit mistä tunnistaa tyypillisen PowerPoint-esityksen, eivätköhän useimmat tunnusmerkit ole tässä:

perustemplate_dh

Kolmannesten sääntö on sivun asettelun apuväline, josta on hyvä aloittaa. Sen mukaisesti kuvapinta jaetaan pysty- ja vaakasuunnassa kolmeen yhtä suureen osaan, jolloin löytyy neljä leikkauspistettä. Niihin sijoitettu kohde vaikuttaa olevan juuri oikeassa paikassa. Tätä voit testata sijoittamalla jotakin dian laskennalliseen keskipisteeseen ja sen jälkeen tarkastelemalla samaa objektia jossakin kolmannesten säännön mukaisista pisteistä. Leikkauspisteeseen voidaan sijoittaa kuvan pääelementti tai teksti.

Outi_Lammi_kolmannekset

Ensimmäistä esimerkkiä on muokattu kolmannesten säännön avulla. Teksti on korvattu avainsanoilla: puheena ovat koulutuksen johdonmukaisuus, motivoinnin merkitys ja palkkanamin oikea ajoitus.

Outi_Lammi_ruudukon_sovellus

Kolmannesten sääntöä on kritisoitu tavanomaiseksi – mitäpä ei olisi. On kuitenkin muistettava, että kyse ei ole mistään ehdottomasta säännöstä vaan apuvälineestä, jota voi valintansa mukaan käyttää tai olla käyttämättä. Kieltämättä se, mihin paljon turvaudutaan alkaa tuntua ajan mittaan kiusallisen tutulta ja lopulta kliseeltä, mutta osa kritiikistä johtuu luultavasti myös siitä, että kolmannesten säännön hyödyntäminen jätetään ensimmäiseen ilmiselvään vaihtoehtoon ja unohdetaan sen avulla syntyvän ruudukon mahdollisuudet.

Ruudukko joustaa ja ohjaa

Erilaiset ruudukot ovat mielestäni paljon käyttökelpoisempia kuin diojen paikkamerkkien varaan kasatut sivupohjat. Omissa diaesityksissäni en ole aikoihin käyttänyt paikkamerkkejä vaan teen töitä ruudukon avulla. Se joustaa tarpeen mukaan, mutta myös ohjaa. Voit esimerkiksi muutella kuva- ja tekstielementtien kokoa, mutta kun toimit ruudukon rajoissa, asettelu on paljon helpompaa kuin jos joka sivulla joutuisit pohtimaan tekstilaatikoiden ja grafiikoiden koon erikseen. Käytännössä ruudukko diaesityksen asettelun apuna perustuu samaan kuin palstat taitossa: jos taiton sivu on jaettu kolmeen palstaan, kuva voi tilanteesta riippuen olla yhden, kahden tai kolmen palstan levyinen.

Alla olevassa esimerkissä kuva on sijoitettu siten, että lamppu varaa yhden pystykolmanneksen ja jäljelle jäävä osa on vapaana tekstiä varten.

Outi_Lammi_pystyruudut_teksti

Tässä sama kuva siten, että kolmannesten pystylinjat ovat näkyvissä.

Outi_Lammi_pystyruudut

Vastaavasti voit jakaa pinnan vaakasuunnassa ja sijoitaa kuvan pääkohteen esimerkiksi kahteen yläkolmannekseen ja varata loput tekstille:

Outi_Lammi_vaakaruudut_teksti

Outi_Lammi_vaakaruudut

Kuvapalveluiden kuvat eivät tietenkään ole aina sommiteltuja sillä tavalla kuin haluaisit niiden asettuvan diaan. Tämän vuoksi kannattaakin jättää itselleen pelivaraa ja valita mahdollisuuksien mukaan suurempi vaihtoehto kuin mitä tarvittaisiin koko näytön peittävään kuvaan, mikäli tarjolla vain on useita kokovaihtoehtoja samasta kuvasta. Esimerkiksi maksuttomia kuvia tarjoavassa Pixabayssa vaihtoehto 1920 x 1355 voisi olla koko, jota käyttäisin silloin kun kuva sopii sellaisenaan. Monista kuvista on kuitenkin saatavana huomattavasti suurempikokoinen versio, josta on varaa rajata. Ota kuitenkin huomioon, että suurikokoinen kuva kasvattaa myös diaesitystiedoston kokoa, joten yksinkertainen kuvankäsittelyohjelma on mukava apuväline. Myös PowerPointin omaa pakkaustoimintoa voi käyttää pudottamaan kuvasta rajatut osat pois tallennuksesta.

Missään nimessä sinun ei tarvitse pysyttäytyä kolmanneksissa vaan voit kokeilla toisenlaisiakin ruudutuksia. Nyt kun laajakuvadioja (16:9) käytetään paljon, viisi saraketta ja 5 riviä voisi toimia hyvin. Esimerkiksi leveällä sivulla kolmen ruudun levyinen teksti on luettavuudeltaan parempi kuin koko dian leveydelle kirjoitettu teksti. Voit vaihdella sitä miten täytät ruudukot. Yhdenmukaisuus ei tarkoita sitä, että jokaisen dian pitää olla täsmälleen samanlainen vaan sopivasti rajoissa pysyvä vaihtelu aineistossa tekee siitä mielenkiintoisen. Koska kuitenkin pysyttäydyt mallipohjasi väripaletissa, käytät fontteja johdonmukaisesti ja pidät käyttämäsi kuvakkeet samantyylisinä, vaihtelu ei karkaa käsistä.

Outi_Lammi_ruudukko5x5

Outi_Lammi_5x5_sovell

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.