Seitsemän ominaisuutta, joilla OneNote päihittää Evernoten

Julkaistu Julkaistu: Blogi,OneNote,Tietotyö

Oli aika, jolloin en olisi mistään hinnasta luopunut Evernotestani. Nyt pohdin onko mielekästä jatkaa Premium-version käyttömaksua. OneNoten kehittäjät ovat tehneet fiksuja ratkaisuja ja Evernoten käyttökokemus häviää sille tällä hetkellä. Poimin tähän seitsemän ominaisuutta, joilla OneNote päihittää Evernoten. Arvioni perustuvat subjektiiviseen kokemukseen PC-, Mac– ja iOS-mobiiliversioiden sekakäytöstä Office 365 -ympäristössä.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

1. Käytön joustavuus. OneNote on Evernotea paremmin lähellä paperisen muistikirjan joustavuutta, koska samalle sivulle voi lisätä vapaasti kaikenlaista sisältöä. Lisäksi yksittäisen muistiinpanon kokoa voi muuttaa vapaasti, samoin sivun ulkoasuun pääsee vaikuttamaan ruudutuksin ja viivoituksin, joista on apua mm. sisällön asettelussa.

2. Offline-käyttö. Jos haluan tutkia muistiinpanojani mobiililaitteella jossakin, jossa verkko on hidas tai sitä ei ole käytettävissä lainkaan, OneNote antaa lukea kaikkea sisältöä mikä muistikirjoihin on viimeksi synkronoitaessa haettu. Evernote näyttää vain sen muistiinpanon, joka ehkä sattui olemaan avoinna. Muuten sisältö on muistettava ladata erikseen offlinekäyttöä varten.

3. Tehokas hakutoiminto. OneNoten haku alkaa toimia heti eikä lopputulosta tarvitse odotella. Haun kattavuutta on helppo muuttaa vaikka kesken kaiken ja lopputulos näkyy välittömästi. Evernote ilmoittaa yhä useammin haun alettua “Ei vastaa” ja sitten odotellaan. Miksi?

4. Visuaaliset merkintätyökalut. OneNoten muistiinpanoja voi merkitä visuaalisilla tageilla, jotka helpottavat sisällön luokittelua ja ryhmittelyä. Tagit toimivat myös sisällön etsimisen apuna.

5. Synkronoinnin huomaamattomuus. Ensimmäiset OneNote-versiot olivat hitaita ja työkäytössä olevaa muistikirjaa ei lainkaan huvittanut yhdistää verkossa olevaan versioon. Niinpä OneNote oli aluksi paikallinen konekohtainen muistikirja, jota käytin satunnaisesti Microsoft-tuotteiden koulutuksia valmistellessani ja kirjaprojektien apuna. Nykyisin OneNoten syknronointi toimii huomaamatta. Mobiilisovelluksessa olen toisinaan joutunut tönäisemään synkronoinnin manuaalisesti liikkeelle. Evernoten synkronointi tahtoo hyydyttää koko sekä PC että mobiilissovelluksen pidemmäksi aikaa kuin kärsimätön jaksaa odottaa.

6. Yhteensopivuus Microsoft Officen kanssa. OneNote on yhteensopiva muiden Microsoft Office -ohjelmien kanssa mikä on käytössäni tärkeä ominaisuus. Molempiin suuntiin toimiva Outlook-yhteensopivuus on tuottanut riemunkiljahduksia useammin kuin kerran myös koulutuksissa.

7. Jakaminen. Voin jakaa Evernote-muistiinpanon, mutta sitä pääsee lukemaan ja muokkaamaan vain jos jaon vastaanottajalla on oma Evernote-tili tai jos hän on halukas luomaan sellaisen. OneNote-muistikirjan sen sijaan voin jakaa vähintään luettavaksi kenelle tahansa. Tämä on tärkeä ominaisuus kun työtä tehdään vaihtuvissa verkostoissa, joissa ihmisillä on käytössään erilaisia työkaluja. Jaetussa OneNote-muistikirjassa kaverin tekemät lisäykset näkyvät lähes reaaliajassa, mutta Evernotessa tarvitaan ylimääräisenä välikappaleena work chat -toiminto.

En kuitenkaan usko siihen, että olisi olemassa jokin yksiselitteisesti “paras” sovellus/käyttöjärjestelmä/laite. Paremmuudet ovat useimmiten lähinnä mielipiteitä ja näppärä keksii lempisovellukselleen joka tapauksessa käyttötapoja, jotka tekevät työkalusta hänelle täydellisen. BYOD-ajattelun mukaan näin sen pitääkin olla. Jos kuitenkin olet pysynyt loitolla OneNotesta vain siksi, että “ei tähän enää mitään uusia työkaluja tarvita” niin harkitse uudelleen.

Olisiko sinulla lisätä tähän listaan hyviä OneNote-ominaisuuksia? Lukisin myös mielelläni niistä kokemuksista ja ominaisuuksista, jotka mielestäsi tekevät Evernotesta ylivertaisen.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

3 kommenttia “Seitsemän ominaisuutta, joilla OneNote päihittää Evernoten

  1. Voin lähettää haluamani emailit Evernoteen ja siellä haluamaani kansioon.

    1. Totta! Tämä on yksi Evernoten ominaisuus, josta tykkäsin. Esimerkiksi yhteen aikaan Zite-lukuohjelma temppuili kieltäytymällä lähettämästä linkkiä Evernoteen, joten jouduin turvautumaan tuohon sähköpostikonstiin. Tosin tämä on nyt mahdollista OneNotessakin: ks. http://www.onenote.com/apps

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.