Office Sway betavaiheen jälkeen

Julkaistu Julkaistu: Blogi

Microsoftin OneDrive-selainsovellusten valikoimaan nyt pysyvästi asettunutta Swayta kutsuttiin vielä betavaiheessa PowerPointin tappajaksi tai Microsoftin Preziksi. Jos edelleen kuulet jonkun käyttävän näitä nimityksiä, voit olla varma siitä, että sanoja ei ole avannut kyseistä tuotetta sitten betaversion. En lainkaan rinnastaisi Swayta esitysgrafiikkaohjelmaan, se ei ole edes parhaimmillaan tässä tarkoituksessa. Sway on juuri sitä miksi sen ensimmäisessä aihetta käsittelevässä blogipostauksessani nimesin: tarinankertojan pilvityökalu.

Olen muuten ryhtynyt käyttämään Swaylla tehdystä aineistosta nimitystä dokumentti, koska se on minusta sopiva yleisnimitys kaikelle sille, mitä Swaylla voidaan tuottaa. Ihan varmasti luen kuitenkin vielä jostakin, miten joku on tehnyt Sway-kalvoja (argh!)

Mihin Swayta sitten kannattaaa käyttää? Minulle ovat tähän mennessä tulleet mieleen ainakin seuraavat käyttökohteet:

  • ohjeet ja tutoriaalit
  • opetusmateriaali
  • matkakertomukset ja vastaavat runsasta kuvamateriaalia hyödyntävät raportit
  • koosteet tviiteistä (vrt. Storify)
  • yhdistyksen, luokan tms. verkkolehti

Parin minuutin mittaisella videolla tehdään tiedote:

Swayn perusidea on, että käsiteltävänä olevasta aiheesta rakennetaan yksittäisistä korteista muodostuva storyline. Kortit voivat sisältää lisätä grafiikkaa, tekstiä, tviittejä, videota ja erilaista upotettavaa sisältöä. Ympäristöön voi myös ladata omia grafiikoitaan ja dokumentissa käytettävän värityksen voi määritellä muodostumaan dokumentin kansibannerista – tämä vinkiksi esimerkiksi sille, joka haluaa tuoda oman yrityksensä tai organisaationsa värimaailman Sway-dokumenttiin.

Sway-dokumenttia voi työstää yksin tai kutsua muita avuksi – tässä mielessä se toimii kutten muutkin OneDrive/OneDrive for Business -sovellukset.Valmiin dokumentin voi jakaa täysin julkisena tai rajatulle joukolle.Julkisen jakamisen alustana toimii Docs.com.

Edellisessä kirjoituksessani kaipaamani kytkyt verkon yhteisöpalveluihin toimivat nyt. Ja esimerkiksi hakiessasi kuvamateriaalia voit pyytää haun huomioimaan ainoastaan Creative Commons -lisensoidun materiaalin. Valitettavasti haku ei salli rajauksia lisenssityypin mukaan, joten ainakin yrityskuvioissa on käytävä erikseen tarkistamassa, että myös kaupallinen käyttö on sallittua. Tätä varten annetaan kuitenkin linkki kuvan sijaintiin. Hakuja voi tehdä myös YouTubessa tai Twitterissä julkaistuun sisältöön.

Sway on kätevä sovellus, johon ei mitään pitkiä perehdyttämisiä tarvita. Katsaus Swayn mahdollisuuksiin sopii esimerkiksi jonkun muun Office-aiheisen koulutuksen yhteyteen loppukevennykseksi tai pidettäväksi sellaisenaan online.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.