Miten et enää ikinä unohda kuvan lähdettä ja lisenssiehtoa

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka,OneNote

Kuvamateriaalin etsiminen on mukavaa puuhaa ainakin silloin kun ei ole mahdoton kiire. Sen sijaan hymy hyytyy siinä vaiheessa kun pitäisi laittaa kuvan lähde asianmukaisesti näkyviin blogikirjoitukseen tai presentaatioon: “Mistäs tämä nyt olikaan ja mitäs tämän yhteydessä pitikään ilmoittaa, oliko se nyt niin, että lähdettä ei tarvitse mainita vai pitikö sittenkin ja peräti kertoa vielä, että on muokannut kuvaa…ja saikohan tämän saitin kuvia edes muokata.” Tietojen selvittäminen jälkikäteen on tympeää.

Mutta onneksi on digitaaliset muistikirjat! Käytän itse OneNotea kuvien ja lisenssien tietojen hallintaan näin:

  • Löydän kuvan, joka saattaisi sopia käyttööni. Otan siitä näyttöleikkeen OneNotella ja liitän kuvan sijaintiosoitteen linkkinä kuvan yhteyteen.
  • Muistikirjassani on sivu nimeltä Lisenssit. Ellen ole koskaan käyttänyt ko. kuvasivustoa, etsin sieltä kohdan, jossa mainitaan lisenssiehdot ja otan niistä näyttöleikkeen Lisenssit-sivulle muiden samanlaisten joukkoon. Liitän myös linkin kyseiselle sivulle.
  • Jos päätän käyttää löytämääni kuvaa, klikkaan linkkiä OneNotesta, käyn lataamassa kuvan, sijoitan sen presentaatioon ja kopioin muistiinpanonäkymään lähteen sekä muut lisenssiehdoissa pyydetyt tiedot. Tästä ne on lopuksi helppo siirtää valmiiseen diaan.

Jos kuva on sellainen, että arvelen voivani käyttää sitä jossakin toisessa esityksessä tai blogikirjoituksessa, tallennan sen pilveen palvelun nimellä varustettuun kansioon. Kun käytän kuvaa, kansion nimi kertoo lähteen ja OneNote-muistikirjasta on helppo tarkistaa lisenssin sisältö palvelun nimeä vastaavalla hakusanalla etsimällä. Ja koska lisenssin yhteydessä on myös linkki lähdesivulle, on helppo käydä tarkistamassa etteivät ehdot ole muuttuneet.

Outi_Lammi_OneNote_vinkki
Kuva: Pexels

 

Vain ääliö jättää huomioimatta maksuttomia kuvia jakelevien ihmisen toivomukset käyttöehdoista. Vahinkoja tietysti sattuu; saattaa käydä esimerkiksi niin, että kuva on päätynyt jonnekin jakoon ilman sen omistajan lupaa. Tahallinen huolimattomuus ja laiskuus eivät kuitenkaan ole mikään syy käyttää muiden materiaalia kuten omaansa.

Postauksen kuva on peräisin palvelusta nimeltä Pexels. Sen käyttöehdoissa sanotaan: “Free for personal and commercial use. No attribution required.” Yleensä kuitenkin mainitsen lähteen näissäkin tapauksissa.

Lue myös Seitsemän OneNote-vinkkiä presentaation tekijälle.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.