Grafiikkaa someen tutulla työkalulla

Julkaistu Julkaistu: Blogi,PowerPoint

Minulla on Canva-tili, iPhonessa on tai on ainakin ollut kokeiltavana mm. Typic, WordSwag, InstaQuote, PicLab, Notegraphy, A Beautiful Mess ja PicCollage. Kaikki ovat kivoja työkaluja Instagram-sisällöntuotantoon, Canvalla voi tehdä myös blogikuvituksia ja pieniä infografiikoita, mutta tietynlainen joustamattomuus vaivaa. Tekeminen rajoittuu etenkin älypuhelinsovelluksissa pitkälti siihen mitä työkalu sallii ja ainakin yritykset/yrittäjät haluavat mukaan myös oman brändin ilmettä, jonka toteuttaminen voi olla työlästä. Canva rajoittaa vähiten, voin tuoda omia kuvia ja määritellä RGB-väriarvoja. Älypuhelimelle tehdyn WordSwagin sisältä pääsee käyttämään Pixabayn laajoja kuvakirjastoja.

Outi_Lammi_Instagram_WordSwag
WordSwag tekee tämän näköistä jälkeä. “Ihan kiva”, mutta fonttivalikoimasta en ole löytänyt mieleistäni ja tekstin asettelukin on kankeaa.

Jossakin vaiheessa tuli kuitenkin mieleen, että enkö voisi käyttää tällaiseen työhön työkalua, jonka mahdollisuudet tunnen, joka ei rajoita tekemistäni ja jossa on saatavilla kaikki samat työvälineet ja vähän enemmänkin kuin selain- ja älypuhelinsovelluksissa. Kyseessä on PowerPoint.

Se, joka on milloinkaan katsonut PowerPointissa valmista otsikkosivua ja bulletlistaa pidemmälle on löytänyt tyhjän sivupohjan, jolle voi sijoittaa ihan millaista sisältöä tahansa. Kun vielä sivun kokoakin voi säätää haluamakseen, ei ole mitään esteitä sille, etteikö somesisältöä voisi tuottaa ohjelmalla, jonka useimmat meistä hallitsevat jo valmiiksi. PowerPointin aktiivikäyttäjällä on todennäköisesti valmiina myös omista brändiväreistä tehty väripaletti ja oman ilmeen mukaisten grafiikoiden käyttö ei vaadi mitään ylimääräisiä latailuja tai kikkailuja.

Esimerkki: yksinkertainen grafiikka Instagramiin PowerPointilla

Kun olet avannut PowerPointin, muuta oletuksena oleva otsikkosivu blankoksi Aloitus-välilehden Asettelu-valikosta.

Määrittele tämän jälkeen sivukoko uudestaan. Instagram poisti jokin aika sitten kuvan muotorajoitukset ja muoto voi olla mikä tahansa. Tehdään tässä nyt kuitenkin se 640 x 640 peruskuva. PowerPointin Rakenne-välilehdellä on Dian koko -painike, jonka Mukautettu dian koko -kohdasta pääset syöttämään uudet mitat. Syötä leveydeksi ja korkeudeksi 17 cm, joka on reilut 640 pikseliä. Sisällön sovitusta koskevasta kysymyksestä ei tarvitse välittää, koska dia on vielä tyhjä.

Lisää tämän jälkeen haluamasi kuva. Jos kuva on kovin suuri, on syytä pienentää sen koko ensin kuvankäsittelyohjelmalla. Esimerkiksi maksuton Pixlr sopii tähän tarkoitukseen. Vielä parempi, jos sinulla on Photoshop, Photoshop Elements tai vastaava, jossa on Save for Web -komento verkkografiikan tallennusta varten. Älä turhaan rajaa kuvaa muotoon kuvankäsittelyohjelmassa, sillä PowerPointissa on Kuvatyökalut-välilehdellä rajaustyökalu ja luultavasti haluat kokeilla erilaisia rajauksia kuvan ollessa sivupohjan päällä.

PowerPointissa on näppäriä työkaluja kuvanmuokkaukseen ja grafiikan tekemiseen. Jos esimerkiksi muuten hyvä kuva on värimaailmaltaan vääränlainen, voit tehdä siitä harmaasävykuvan. Jos valokuvaan kirjoitettava teksti ei erotu, sijoita se taustan päälle. Musta ja 30 % läpinäkyvyys toimii aika hyvin.

 

Kaikki tämän grafiikan tekemiseen käytetty aineisto oli maksutonta.
Kaikki tämän grafiikan tekemiseen käytetty aineisto oli maksutonta.

Viimeisenä työvaiheena ennen julkaisua on grafiikan tallennus sopivaan tiedostomuotoon. Jos grafiikassa on valokuva pohjalla, jpg lienee paras vaihtoehto.

Samalla periaatteella voit tuottaa kuvituksia blogiin ja muille somesivuille. Itse teen lähes kaikki blogikuvitukset PowerPointilla silloin kun en käytä pelkkää valokuvaa.

Kuvan tekemiseen käytettyjen aineistolähteiden osoitteet

Death to The Stock Photo (jätä sähköpostiosoite niin saat kerran kuukaudessa maksuttoman kuvapaketin).

Google-fontit

Googlen Material icons -kuvakkeet (ladattavassa paketissa on samoja kuvakkeita useassa eri koossa, itse poistin kaikki muut kansiot, paitsi ne, joiden nimessä on merkkijono drawable-xxxhdpi, näiden koko riittää monenlaiseen käyttöön).

Saatat pitää myös näitä postauksia hyödyllisinä

Tuottavuutta diaesitysten kasaamiseen

Miten et enää ikinä unohda kuvan lähdettä ja lisenssiehtoa

EDIT: Esimerkin fontti on Open Sans Condensed, unohda Light!

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

3 kommenttia “Grafiikkaa someen tutulla työkalulla

  1. Minun pääasiallinen työväline on ompelukone joten pahoittelen jos tämä on tyhmä kysymys. Mutta miten toimit saadaksesi kuvan kännykkään kun olet ensin tehnyt tietokoneella sen?

  2. 1) Ei ole tyhmiä kysymyksiä, on vain asioita, joita ei ole tarvinnut ja tullut selvittäneeksi 🙂
    2) Lataan kuvan Dropboxiin, josta haen sen kännyn kuvakirjastoon. Puhelimessa pitää tietenkin olla Dropbox-app.

    Mikä tahansa vastaavanlainen pilvessä oleva tiedostopalvelu käy, esimerkiksi OneDrive tai Google Drive. Pilvessä olevasta tiedostopalvelusta on se hyöty, että saat samalla kuvasta varmuuskopion.

    Ja jos sinulla on vaikkapa 2 sähköpostitiliä niin voit tietysti lähettää sen sähköpostilla itsellesi, avata postin kännyllä ja ladata liitteen kuvakirjastoon. Voi olla, että muistan väärin, mutta joskus on saattanut silmien ohi vilahtaa myös jokin selainlaajennus tähän tarkoitukseen, mutta pikaisella googlauksella en löytänyt kovinkaan uskottavia ratkaisuja.

    1. Kiitos! Jännä miten yksinkertaisia asioita ei tule ajatelleeksikaan. Siellä ne pilvessä minun kuvat muutenkin on…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.