Ei mikä tahansa kuva

Julkaistu Julkaistu: Blogi

Eilen Twitterissä käytiin seuraavanlainen keskustelu:

Outi_Lammi_keskustelua_kuvasta

Olen tosiaankin huomannut, että suositus käyttää enemmän kuvia esitysmateriaaleissa on mennyt perille, mutta kuvan käytön tarkoitusta ei ehkä aina muisteta. Ei mikä tahansa kuva siksi, että kuva “pitää” olla vaan kuva siksi, että se vahvistaa viestiä. Ellei löydy hyvää kuvaa, on parempi jättää se pois. Hyvän kuvan ei taas suoraan tarvitse kertoa asiaa rautalangasta vääntämällä, se voi toimia myös metaforana, jonka liität asiaan puheesi avulla.

Diaesitysten kuvituksen ei ainakaan ole tarkoitus tehdä materiaalista “tekijän itsensä näköinen”. Esityksen tukena käytettävissä aineistoissa voi olla tekijän persoonallisuudesta kertova ns. signature look, mutta se ei saa tulla asiasisällön tielle. Pahimmassa tapauksessa oman persoonallisuuden nostaminen yli kaiken muun tekee viestistä ristiriitaisen. Jos kerrotaan Rautakauppa Oy:n henkilökunnalle, että nyt on liikevaihtoa kuvaava graafi sen näköinen, että on käynnistettävä yt-neuvottelut, ikävää asiaa ei pehmennetä liittämällä siihen herttainen kuva. Tällainen oleva kuva em. tilanteessa on irrationaalinen:

Outi_Lammi_kuvan_käyttö_presiksessä_1
Asiayhteyden ollessa toinen, kuva ei herätä ihmetystä.

Outi_Lammi_kuvan_käyttö_presiksessä_2

Asiayhteyteensä sopimatonta kuvaa kutsutaan kuviokrääsäksi. Kuviokrääsällä kuormitetaan ihmisen rajallista työmuistia, joka nopeasti etenevissä esitystilanteissa on muutenkin kovilla. Asiasisältöön kuulumaton aineisto diaesityksissä pitää sekin prosessoida mielessä ja vaikka lopputulos sitten olisi kissan kuvan toteaminen ei-tärkeäksi, on jo rohmuttu kapasiteettia työmuistilta. Mitä useammin tällaista toistuu esityksen aikana, sitä todennäköisimmin osallistujat kokevat kärsivänsä powerpointhalvauksesta. Nimestä huolimatta sellaisen tuottaa ihan millä tahansa esitysgrafiikkaohjelmalla elleivät sisältö ja viesti ole kristallinkirkkaana esityksen tekijän mielessä.

(Diojen taustakuvan lähde: Pixabay)

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.