Kuvan vahvan viestin voi muuttaa tekstillä

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka

Esitysmateriaalien ja verkkojulkaisujen sisällöksi suositellaan runsasta kuvamateriaalia monestakin syystä. Tässä joitakin:

  • Kuvasta näkee suoraan miltä jokin näyttää.
  • Kuva voi auttaa ymmärtämään miten jokin toimii.
  • Kuva rikastaa sanotun pohjalta muodostuvaa mielikuvaa.
  • Kuva jää mieleen ja se toimii muistivihjeenä, joka helpottaa aineiston mieleen palauttamista.
  • Kuva on tunnetasolla tehokas.

Ja viime viikolla pitämässäni koulutuksessa osallistuja kertoi oivaltaneensa, että webinaarissa kuvarikasta aineistoa käyttämällä voi pyrkiä korvaamaan puuttuvaa tunneyhteyttä, joka livetilanteessa syntyy ilmeistä, eleistä ja katsekontaktista. Tämä on juuri sitä luovaa asennetta, joka auttaa webinaarikouluttaja tämän astuessa itselleen mahdollisesti outoon ympäristön!

Dan Roam on kuitenkin todennut kirjassaan Blah, Blah, Blah, what to do when words don’t work seuraavasti: “When we say a word, we should draw a picture (and vice versa).” Hän on oikeassa. Vaikka kuva on voimakas, se ei ole niin voimakas, etteikö se voisi tarvita sanoja tuekseen tai etteikö sitä voisi jopa muuttaa tekstillä. Pelkkää kuvaa on usein mahdollista tulkita monella tavalla. Kuvan katsoja ei näe pelkästään kuvaa vaan hän liittää siihen jotakin aikaisemmasta kokemuspohjastaan ja omista asenteistaan. Tässä mielessähän kuva voi olla riski, koska sen välittämän viestin voi ymmärtää pahasti väärin. Voit kuitenkin käyttää sanoja ohjataksesi ymmärtämään kuvalle antamaasi merkitystä.

Valmennuksissani käytän mm. tehtävää, jonka aluksi näytän kuvan ja osallistujat saavat kertoa mitä mielleyhtymiä kuva tuottaa.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Tämän jälkeen ryhdymme laatimaan kuvatekstejä. Jokainen pienryhmä tai pari keksii kaksi lausetta, joiden pitää muuttaa kuvan viesti päinvastaisiin suuntiin, tässä erään kuvan esimerkit:

Outi_Lammi_kuvan_viesti_2

Outi_Lammi_kuvan_viesti_3

Tekstin avulla saat kuvien käyttämiseen lisää ulottuvuuksia. Ehkä juuri sitä täydellistä kuvaa ei löytynyt tai jos se löytyi, se on moniselitteinen. Tällöin voit käyttää apuna tekstiä, joka voi olla puhettasi tai kirjoitettuna diaan kuvan yhteyteen. Puheella ja tekstillä autat muita tulkitsemaan kuvaa tarkoittamallasi tavalla.

Kuvan ja tekstin yhteisvaikutusta käytetään tietenkin sekä hyvässä että pahassa. Sosiaalisessa mediassa saa tätä nykyä olla erityisen tarkkana kuvamateriaalin kanssa. Kaikki ei ole aina sitä miltä se näyttää tai mitä sen sanotaan olevan. Jos kuva voi parhaimmillaan kertoa enemmän kuin tuhat sanaa, yhdellä lauseella kuvan saa myös valehtelemaan.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Yksi kommentti “Kuvan vahvan viestin voi muuttaa tekstillä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.