Mikä on diaesityksen oikea fonttikoko?

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka

Eräs usein kysytty kysymys on diaesityksen fontin oikea pistekoko. Tästä on olemassa monenlaisia sääntöjä kuten esimerkiksi “ei koskaan alle 24 pt” mutta myös “ei koskaan alle 18 pt”. Kumpaan pitäisi uskoa?

Mieluummin yli 24 pt on minusta hyvä perusohje esimerkiksi isojen tapahtumien keynote-esityksiä varten. Sen sijaan pienessä neuvotteluhuoneessa 18 pt on usein täysin luettavaa mikäli fontin ja taustan välillä on riittävä kontrasti, ts. fontti on selkeä eikä värityksensä vuoksi katoa taustaan. Tarkan pistekoon sijaan antaisinkin ohjeen tässä muodossa: Sopiva pistekoko on sellainen, jonka esitystapahtumalle varatun tilan viimeisellä penkkirivillä istuva ihminen pystyy lukemaan silmiään nyrjäyttämättä. Muuta sinun ei tarvitse muistaa.

Outi_Lammi_sopiva_pistekoko
Kuva: Pixabay

Läheskään aina ei ole mahdollista käydä testaamassa esityksensä fonttien näkymistä, mutta pyydä tietoa tulevan esityksesi pitopaikasta ja laitteistosta. Saamiesi tietojen perusteella osaat varmasti verrata esityspaikkaa aikaisempiin ja pystyt arvioimaan toimivan fonttikoon.

Webinaareja varten tehtäviä materiaaleja varten sinun on käytettävä toisenlaista arviointiperustetta niin fontti- kuin muissakin valinnoissa: testaa miltä esityksesi näyttäisi älypuhelimen ruudulla. On nimittäin täysin mahdollista, että joku seuraa esitystä kännykästään. Älylaitetta varten optimoitu diaesitys on muutenkin lähempänä webinaarissa toimivaa diaesitystä kuin perinteiset DBPP-kulttuuria (Death by PowerPoint) mukailevat aineistot.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Unohda joka tapauksessa ajatus, että mitä suurempi teksti, sitä helpompi sitä olisi lukea. Tekstin koko ei yksin ole ainoa luettavuuteen vaikuttava seikka. Teksti tarvitsee myös tilaa ympärilleen, jotta se erottuisi. Jos täytät tekstillä koko sivun laidasta laitaan ja ylhäältä alas, se muodostaa vain kirjavan taustan.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.