Mitä luetteloiden tilalle?

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka,PowerPoint

Luettelot ovat ansioituneet esitysgrafiikan maineen pilaajina ja siksi suositellaan, että ne korvattaisiin mahdollisuuksien mukaan toisenlaisella sisällöllä. Se on kuulemma vaikeaa. Minä näytän tässä nyt pari esimerkkiä.

Ensimmäisessä kuvassa on tusinatemplateen kirjoitettu lista, joka sisältää ohjeita. En pitäisi mahdottomana sellaistakaan vaihtoehtoa, että listaan olisi kirjoitettu vielä kakkostasolle alakohtia, joissa selitettäisiin kutakin pääkohtaa.

Outi_Lammi_luettelo_oli_1

Seuraavaan kuvaan korvasin listan visuaalisemmalla sisällöllä. Muokkasin kuvat aineistosta, joka on peräisin Jumsoftin Infographics-kokoelmasta. Olen ostanut sellaisen alunperin Macin Keynotea varten, mutta tiedostoja voi muokata ja käyttää myös PowerPointissa. Esitystilanteessa kuvat auttavat taatusti muistamaan mitä näistä kuudesta kohdasta pitää muistaa sanoa ja ne ovat varmasti mielenkiintoisempia kuin lista.

Outi_Lammi_luettelo_korvattu_1

Seuraavassa kuvassa on lueteltu tietotyön aikasyöppöjä. Sinänsä siisti lista tyylikkäällä fontilla, mutta tavanomainen.

Outi_Lammi_luettelo_oli2

Muutin listan eri kohdat kuvakkeiksi. Tietotyön aikasyöppöjen taltuttaminen tahtoo joskus edetä sellaisella Yksi askel eteen, kaksi taakse -periaatteella, josta minulle tuli mieleen lautapeli. Siispä järjestin kuvakkeet pelilaudan tapaan. Tätä voisi vielä kehitellä lisää; millainen kuva esimerkiksi kuvaisi lähtöä ja millainen olisi maali? Kuvakkeet löytyivät iStockista.

Outi_Lammi_luettelo_korvattu_2

Luettelo on joskus paras mahdollinen tapa esittää tietoa. Esimerkiksi juuri tietyssä järjestyksessä etenevät asiat ovat niin listasisältöä, että vaihtoehtojen keksiminen olisi lähinnä ajanhukkaa. Usein kuitenkin on mahdollista löytää kiinnostavampia ja hauskempia vaihtoehtoja, joten ota mielikuvitus ja huumori mukaan presiksiä tehdessäsi. Esityshän voi jopa viihdyttää eikä se ole pois siltä, etteikö sisältö voisi olla tarpeellista. Yleensä asiat vain jäävät paremmin mieleen jos ihmisillä on mukavaa.

***
Jätin juuri Viesti ja vaikuta, käsikirja presentaatioiden pitäjälle -teoksen käsikirjoituksen, kuvat ja takakansitekstin kustantajalle. Heinäkuun vietän lomaa ja palaan töiden pariin elokuussa. Leppoisaa keskikesää!

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

2 kommenttia “Mitä luetteloiden tilalle?

  1. Kuva on hyvä apulainen. Tosin ei tekstiäkään pidä aliarvioida. Tekstillä ohjataan tulkitsemaan kuvaa halutussa asiayhteydessä – kuvan kun voi ymmärtää monella tavalla. Tekstistä vain on tullut oletus mikä on sinänsä absurdia kun puhutaan kuitenkin esitysGRAFIIKASTA 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.