Hangout: Master the Art of Presenting

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka

Viikko sitten tiistaina Timo Sorri haastatteli minua 10. syyskuuta pidettävään Master the Art of Presenting -tapahtumaan liittyvässä Hangout-webinaarissa. Olen yksi tapahtuman Workshop-vetäjistä. Ohjelma näyttää mielenkiintoiselta ja hyödylliseltä, joten sitä kehtaa hyvällä mielellä suositella.

En malta jättää käyttämättä tilaisuutta hyväkseni vaan teen omasta Hangout-esiintymisestäni itsearvioinnin. Ihminenhän voi toimia ainakin kolmella tavalla:

  • antaa täydellisen esimerkin
  • tekee miten tekee, oppii ja antaa muidenkin ottaa opiksi
  • tekee, on omasta mielestään erinomainen ja kieltäytyy ajattelemasta koko asiaa.

Siltä varalta, että jäi epäselväksi niin oma lähestymistapani on keskimmäinen.

Timosta sen verran, että hän on tällaisten haastattelijana selvästi rutinoitunut, mutta säilyttänyt kiitettävän luontevan otteen. Haastattelun aikainen ilmapiiri oli minusta miellyttävä pienestä jännityksestä huolimatta.

Sitten omaan toimintaan. Kyseessä oli minulle ensimmäinen Hangout tätä lajia. Olen ollut mukana Hangouteissa, jotka voi rinnastaa kahdenvälisiin Skype-keskusteluihin sekä jutustelemassa vapaamuotoisesti muutaman hengen ryhmissä. Webinaareja Webexissä, Adobe Connectissa, GoToWebinarissa yms. tulee pidettyä tuon tuostakin, mutta ne ovat vähän toisenlaisia tilanteita.

Olin muuten saanut sen käsityksen, että keskustelisimme englanniksi. On mielenkiintoista miten oman äidinkielen sanat voivat tuntua karkaavan, mutta näin päin oli toki helpompi ottaa juonesta kiinni kuin jos olisi yllättäen päätynyt puhumaan vierasta kieltä.

Kameraan olisin saanut katsoa enemmän. Huomaa, että operoin webinaareissa paljon diaesityksen tai jaetun työpöydän avustuksella. Seuraavaa Hangoutia varten teen lapun, jossa on maalitaulun kuva ja teksti ”katso tähän”. Pitää kuitenkin varoa hypnoottista tuijotusta yhteen paikkaan, koska se näyttäisi jo karmivalta. Ehkä myös haastattelun kielestä johtuva yllätys aiheutti sen, että välillä “hain sanoja ilmasta pääni päältä”.

Puhuin haastattelun ajan puhekieltä kuten muulloinkin koulutuksissa. Pohjoissatakuntalainen murre tulee läpi, mutta minulla ei ole mitään syytä hävetä sitä. Tarvittaessa pystyn puhumaan kirjakielellä, mutta olen jo kauan sitten päättänyt, että murre on osa minua. Tässä ja monessa muussakin omaan arkeeni kuuluvissa tilanteissa kirjakielellä puhuminen menisi minusta pönötyksen puolelle.

Vaatetukseni värit toimivat. Vältin onneksi kiusauksen pukea päälleni uuden pystyraitaisen paitiksen, koska kuosi oli juuri sitä vahvakontrastista tyyppiä, joka elää videolla.

Työhuoneessani taustan vaihtoehdoiksi löytyy seinän kokoinen lasiovilla varustettu kirjahylly, iso ikkuna tai 2 kuvia ja tauluja sisältävää seinää, joista toinen on takanani. Mielestäni tausta ei ole levottomimmasta päästä. Istun harvemmin näin päin, mutta päätin taas vaihteeksi kokeilla tällaista asetelmaa. Yleensä taakseni jää kirjahylly, joka vähän heijastelee ja etsin jatkuvasti optimaalista paikkaa, jossa valaistuksen saisi täydelliseksi.

Valaistusta saisi vielä säätää, mutta se on taatusti toimivampi kuin ensimmäisten webinaarieni valaistus.

Ehkä minun itsenikin pitäisi ryhtyä tekemään Hangouteja niin tottuisi olemaan isommassa ruudussa kuin se webinaareille tyypillinen tikkuaskin kokoinen laatikko. Kaikenlaiset online-esiintymiset ovat kuitenkin tätä päivää ja jatkossa ne eivät ainakaan tule vähenemään. Mikähän sopisi omien Hangoutien sisällöksi?

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.