Visuaaliset muistiinpanot aralle piirtäjälle

Julkaistu Julkaistu: Blogi

Oletko milloinkaan todennut, että lineaariset rivi riviltä kirjoitetut muistiinpanot eivät aina tahdo toimia? Niitä on ikävä kirjoittaa ja jos merkinnöistä pitää jälkikäteen etsiä jotakin, niitä on myös tylsää selata. Tiedät ehkä, että on olemassa toisenlainen tapa eli visuaaliset muistiinpanot. Ne auttaisivat irrottautumaan lineaarisuudesta ja olisivat kaikin puolin tehokkaampia muutenkin: näköaistin kauttahan aivoihin siirtyy informaatiota nopeammin kuin muiden aistien välityksellä, joten informaatiotulvan keskellä elävä osaa arvostaa visuaalisten muistiinpanojen tehokkuutta.

Oletko kuitenkin vältellyt tätä tekniikkaa, koska et osaa piirtää (ainakaan omasta mielestäsi)? Pystyn samaistumaan siihen miltä sinusta tuntuu. Jos minun pitää piirtää hevonen, siitä tulee vyötiäinen ja mäyräkoirani muistuttaa krokotiilia. Onneksi löysin aikanaan mind map -tekniikan, joka hävitti piirtämiskammoni: kun olin jonkin aikaa piirtänyt karttoja tietokoneella, uskalsin ryhtyä piirtämään niitä myös paperille. Ja jos muistiinpanot tulevat pelkästään omaan käyttöön, ei ole mitään väliä sillä tunnistavatko muut ihmiset kaikki yksityiskohdat oikein. Näyttäköön siis hevosesi vyötiäiseltä.

Löysin rohkaisevan videon äskettäin tilaamani Verbal to Visual YouTube-kanavan kautta. Tämä jakso on tehty varta vasten visuaalisten muistiinpanojen tekemisestä kiinnostuneille mutta piirtämiskammoisille. Videolla neuvotaan havainnollisesti miten voit sekä tehdä visuaalisia muistiinpanoja että välttää riittämättömyyden tunteita tuottavan piirtämisen. Jos haluat kehittää taitojasi visuaalisen muistiinpanotekniikan käyttäjänä, tällä pääset alkuun. Jos tekniikka tuntuu omalta, ennustan, että piankin rohkaistut käyttämään myös värejä ja kuvia.

Työkalujasi ovat teksti, sitä ympäröivät laatikot, viivat, nuolet ja erilaiset ääriviivat sekä elementtien asettelutapa eli layout. Tekstiä voi käyttää visuaalisesti. Sen koolla ja tyylillä voit kertoa paljon. Iso ja vahvasti reunustettu teksti on pienempää ja ohuemmin reunustettua tärkeämpää – tämä onkin useimmille aika intuitiivista. Elementtien layoutilla ja tilankäytöllä voit osoittaa asioiden väliset suhteet ja kertoa miten prosessi etenee – näistähän visuaalisissa esityksissä juuri on kyse. Tärkeintä on, että kehität oman tyylisi, jota pystyt lukemaan vielä viikkojen tai kuukausienkin kuluttua.

Katso ja kokeile!

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.