Hyvästit tuplaluettelomerkeille

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka,PowerPoint

Välineosaamisesta puhuessaan pitää muistaa valita puhetapa, joka pyytelee anteeksi. On muistettava korostaa, ettei tekniikka ole suinkaan kaikki kaikessa ja kysehän on ennen kaikkea viestinnästä, mutta että kyllähän se tekniikan hallinta kuitenkin pikkuisen helpottaa viestin perille menoa. Jonkun pitää kuitenkin uskaltaa sanoa ääneen se, mitä moni kouluttajakollegakin ajattelee: eletään vuotta 2015 ja jo tämän hetkisellä digitalisoitumisen asteella viestintään käytettävien teknisten vempaimien kehno osaaminen on haitta ja este. Se on suoranainen surkeus ja sääli. Tämä koskee kaikenlaisia apuvälineitä, myös PowerPointia.

PowerPointin kohdalla tekninen osaamattomuus näkyy enimmäkseen epäsiisteytenä. Fonttikoot vaihtelevat irrationaalisesti, luettelomerkit ja luetteloiden hierarkkiat elävät diasta toiseen ilman mitään syytä tai sitten syystä, joka ei käy selväksi. Vapaapiirtotyökaluilla tehtyjen kaavioiden grafiikkaobjekteja ei ole edes yritetty linjata. Valokuvia on skaalattu miten sattuu tai pieniresoluutioisia kuvia on suurennettu liikaa. Olen nähnyt myös kaksinkertaiset luettelomerkit, siis ranskalainen viiva ja sen edessä vielä pallukka. Aina kun näen epäsiistin presentaation, pystyn epäsiisteyden tyypistä päättelemään mitä PowerPoint-toimintoja sen tekijä ei hallitse.

Maailmassa on suurempia ongelmia kuin tuplaluettelomerkit, mutta jos on paikallaan osoittaa tohkeisuutta Instagram-seuraajien määristä, on ihan ok tohkeilla myös presisten laadusta. Epäsiisti presentaatio on sukat sandaalien kanssa tai olkaimelliset rintaliivit olkaimettoman yläosan alla. Yksikään myyntimies ei kävelisi crocsit jalassa asiakkaan neukkariin, mutta tuplaluettelomerkit ja PowerPointin tusinateema käy kyllä. Koskaan ei tiedä minkä vuoksi avoimessa ja julkisessa tilaisuudessa esiintyvän diat lähtevät lentoon verkossa. Kestävätkö omasi kriittisen tarkastelun?

Outi_Lammi_presentaatio_vertaus
Kuva: Tony Alter, Flickr https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Toukokuun 28. päivä pidän webinaarin, johon osallistumalla sinulla on mahdollisuus satsata PowerPoint-osaamiseesi. Ja vaikka mielestäsi jo osaat ohjelman käytön, mukaantulo saattaa silti palkita. Vuodenvaihteessa minulla oli rajoitetun ajan SlideSharessa jaossa materiaali, josta eräs Facebook-sivuni tykkääjä kiitteli näin: “Luulin jo tietäväni lähes kaikki PowerPointin ‘salaisimmatkin’ niksit, mutta opin taas jotain uutta! ja se on hieno tunne.” Kyseisen materiaalin täydennettyä versiota tulen jakamaan sitten webinaarin yhteydessä.

Webinaarin hinta on 99 euroa ja Suomen yrittäjien jäsenille 69 euroa. Aika vähän täydestä tunnista tehokasta sparrausta! Tästä pääsee Ilmoittautumaan!

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.