SlideMagic, ei paikkamerkkejä vaan ruudukko

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka

Olen PowerPoint-fani, mutta en juuttunut siihen. Hyvät sovellukset kiinnostavat ja testailen mielelläni kaikennäköistä. Lähiaikojen kiinnostavimpiin uutuuksiin kuuluu Jan Schultinkin kehittämä SlideMagic-presentaatiosovellus. Se  avautui juuri kuluneella viikolla julkiseen betavaiheeseen eli jos kiinnostut, pääset testaamaan vaikka heti.

OutiLammi_SlideMagic_kansi

SlideMagic toimii selaimessa, kyseessä on siis tyypillinen pilvipalvelu. Sen erikoisuus on ruudukko (grid), johon voi sijoittaa tavanomaista esitysgrafiikassa käytettävää sisältöä: kuvia, tekstiä ja graafeja, lisäksi käytettävissä on ns. connector-elementti, jolla on tarkoitus yhdistää muita elementtejä toisiinsa. Ruudukkoa voi muokata omaan käyttöönsä. Oletus on jako kolmeen, mutta jos olet sitä mieltä, että omissa esityksissäsi toimisi paremmin sivun jako neljään osaan, voit muuttaa määrityksiä mielesi mukaan.

SlideMagic_ruudukko

Ruudukkoon perustuva sisällön asettelu lienee tuttua ainakin useimmille niille, jotka käyttävät työssään InDesignia tai vastaavaa ohjelmaa. Taittotyössähän ei käytetä paikkamerkkejä, kuten esitysgrafiikassa perinteisesti (”Lisää otsikko napsauttamalla”) vaan grafiikoiden ja tekstien asettelu perustuu apulinjojen avulla määriteltyyn palstoitukseen. Garr Reynoldsin ja Nancy Duarten lukijat ovat myös törmänneet tähän ajatteluun, jota suosin itsekin. Määrittelen diaesitysteni sivuille apuviivojen avulla marginaalit ja palstat, ja käytän näitä kaiken sisällön asetteluun. En juurikaan sijoita valmiita paikkamerkkejä omiin pohjiini. (Jos haluat tietää lisää PowerPointin apuviivoista, lue artikkelit PowerPointin tuottavuustyökaluja 1 ja PowerPoint 2013 – apuviivojen uuudet ominaisuudet.)

Ruudukon etu on siinä, että se määrittelee reunaehdot joissa toimitaan, mutta on kuitenkin joustava. Et ole kiinni paikkamerkissä vaan voit vapaasti päättää sijoittuuko kuva vasempaan vai oikeaan reunaan, onko se suuri vai pieni. Kuitenkin ruudukko pakottaa noudattamaan tiettyä säännönmukaisuutta.

SlideMagic on pelkistetty myös väri- ja kirjasinvalinnoissaan. Yrityskäyttäjän ei silti tarvitse tyytyä vakioulkoasuun vaan brändivärit voi käydä määrittelemässä RGB-arvoina.

OutiLammi_SlideMagic_kuvatk
SlideMagicissa on myös muutama kuvankäsittelytyökalu ja kuvaa voi tuotaessa rajata.

SlideMagic kuvastaa tällä hetkellä meneillään olevaa trendiä: uusia pieniä sovelluksia tulee markkinoille jatkuvalla syötöllä. Pidän tätä pelkästään tervetulleena ilmiönä. Pienet sovellukset eivät välttämättä pyri suoraan kilpailemaan suurten kanssa vaan pyrkivät vastaamaan erilaisten käyttäjäryhmien tarpeisiin Kilpailua syntyy kuitenkin sen verran, että sovellusten kehittäjät pysyvät hereillä. Ja vaihtoehdothan merkitsevät sitä, että ihmiset voivat valita työkalunsa sen mukaan mikä tuntuu sopivan itse kunkin työtapoihin.

Palvelun isä Jan Schultink on kirjoittanut mm. esitysgrafiikkaa käsittelevää Ideatransplant-blogia, joka nykyisin on sattuneesta syystä nimeltään SlideMagic. Lisäksi hän on julkaissut erinomaisen kirjan nimeltä Pitch It, jota myydän iBook-kirjana tai voit käydä lukemassa sitä maksuttomana verkkoversiona.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

2 kommenttia “SlideMagic, ei paikkamerkkejä vaan ruudukko

  1. Thank you for the review (I used Google translate to understand it) 🙂

  2. Hi Jan, thank you for the comment. I guess I have to read this with Google translate, too. Must see how it looks like 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.