Esiintymisopit ovat päivityksen tarpeessa

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka

Olen seuraavaa kirjaani varten tutkinut esiintymistä käsitteleviä oppaita, artikkeleita ja blogikirjoituksia. Hyviä neuvoja ja vinkkejä löytyy esitystilanteen eri käänteisiin, mutta miksi monet esiintymistaitojen kouluttajat suhtautuvat esitysgrafiikkaan ikään kuin teknologian avulla tuotettu ja näytetty materiaali olisi sivuseikka ja sen käyttö jopa merkki huonoista esiintymistaidoista. Esitystilanteitahan on monenlaisia. Toisinaan esitysgrafiikka on suoraan sanoen vuorovaikutuksen tiellä, mutta toisinaan materiaali tukee esitystä ja sitä voi pitää suorastaan välttämättömänä. Eivät kaikki esitykset ole puheita äitienpäiväjuhlassa. Esityksen pitäjän substanssialue voi olla niin monimutkainen, että hän tekee palveluksen itselleen ja muille käyttäessään esityksen tukena visuaalista materiaalia. Jos ajatusten ja ideoiden tehokas avaaminen vaatii diaesitystä tai mitä tahansa teknologiavälitteistä apua, käytetään sitä ilman selittelyjä ja syyllisyyttä. Esitysgrafiikan pois jättäminen ei ole mikään laatuautomaatti.

Jo kliseeksi muuttunut ohje hokee, miten diaesityksiä ja yleensäkin teknisiä apuvälineitä käytetään väärin mikäli esityksen pitäminen tuntuu mahdottomalta ilman niitä. Olen tätä älytöntä mantraa itsekin toistellut, mutta joskus sitä ihminen havahtuu. Nyt eletään sentään vuotta 2015! Suurin osa arjesta rullaa teknologian varassa muutenkin. Miksi jollakin osa-alueella olisi hyve jättäytyä kärryiltä? En ollenkaan epäile, etteikö joku voi onnistua pitämään perusteita järisyttävän puheenvuoron leirinuotiolla, mutta ei tästä mitään normia pitäisi tehdä. Otetaan apua perusgeometriasta: on jana ja sillä kaksi ääripistettä, joita tässä tapauksessa edustakoon naama noessa pidetty luomupuhe sekä tajunnan räjäyttävä teknologiaspektaakkeli. Janalla on ääripäiden välissä paljon pisteitä eli esityksistä puhuttaessa teknologian suotavuus tai tarpeettomuus eivät ole vakioita. Esityksen pitämisen taitoja on ymmärtää, missä kohdassa mennään.

Technology is the campwire around which

Kirjani lähdeluettelossa paikkansa ansainnut teos on Mervi Rauhalan ja Tarja Vikströmin Storytelling työkaluna. Mahtava kirja, jossa tarinankerrontaa avataan vähän enemmänkin kuin pelkästään toteamalla, että ”pitää kertoa tarinoita”. Entä mitä leidit sanovatkaan PowerPointista:

Olemme kuulleet kaikenlaisia tekosyitä huonoille PowerPointeille. Yleensä vedotaan aikapulaan. Kun visuaalisesta ja tarinallisesta esittämistavasta tulee rutiinia, se ei vie kovin paljon enempää aikaa kuin pelkän tekstin kirjoittaminen.

Oikein käytettynä PowerPoint tai muu esitysgrafiikkaohjelma on kuitenkin varsin käyttökelpoinen tarinankerronnan apuväline. Sen mahdollistama visuaalisuus helpottaa ymmärtämistä ja muistamista.

Näiden naisten ajatuksista tykkään. Lukekaa kirja, siinä on hyviä vinkkejä muuhunkin kuin esitysten pitämiseen.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Yksi kommentti “Esiintymisopit ovat päivityksen tarpeessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.